Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agresivní užovka červená - hladová?

Dobrý den. Včera jsme si přivezli domu užovku. Reagovali jsme na inzerát o darování. 5 let stará a 130 cm. Až když jsme si pro ni byli, zdělili nám její majitelé, že je agresivní. Jelikož už jednoho hada máme mysleli jsme , že to nebude tak hrozné. Ale ona neustále útočí. Vím že je teď ve stresu a , že to chce čas. Ale chtěla bych se zeptat na velikost u té 5 leté užovky? bude mít asi 120 cm. ale je strašně hubená. My máme krajtu královskou a to jsou jiní hadi, tak se to nedá srovnávat. Ale tahle je tenká jak prostředníček dospělé ženy a hlavičku má menší než nehet u palce. Tak se chci zeptat jestli ta její agresivita nesouvisí s hladem. Oni už se o ní moc nestarali, měla plesnivej lignocel a tak. Asi se jí báli. Prý baštila jen mláďata myšek. Prosím poraďte mi jestli ta hubenost je normální. A jak ji často krmit. Cpát do ní myšky pokud bude chtít? A nebo ze začátku pomaleji. Velice děkuji všem za odpověď a názory.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, v prní řadě bych Vám doporučil, ji darovat někomu dalšímu kdo má větší zkušenosti, protož…
MN. 06.08.2013 11:32
MN.
Pokud má cca 120cm tak nemůže mít rok, podle mě bude řádně zanedbaná... K zadavateli, nastavit vhod…
Roker 06.08.2013 12:47
Roker
Píše, že je cca 5 let stará. ;) Jinak souhlasím s Rokerem. Není to Krajta, která se vyznačuje svým…
Cadaverous 06.08.2013 12:50
Cadaverous
MN psal že nebo je jí max rok. tak na to jsem reagoval první větou ;-)
Roker 06.08.2013 13:34
Roker
To jsem přehlédl. Moje chyba... ;)
Cadaverous 06.08.2013 14:36
Cadaverous
Tomu hadovi klidně může být 5 let a být tenký jak prst, jestli ho celou dobu jen občas krmili holata…
Aurifer. 06.08.2013 13:57
Aurifer.
Já bych se ještě dovolil zeptat v jakých podmínkách ji momentálně máte? Není to pravidlem, ale pokud…
Reptimania 06.08.2013 14:46
Reptimania
No já bych ho každopádně teď dal do vhodně velkého boxu, na noviny, jen s miskou na vodu a nějakými…
MN. 06.08.2013 14:48
MN.
proč do boxu, pokud má tazatel terárko? Tomu hadovi je to fuk, akorát pokud je to nervnější zvíře, t…
Aurifer 06.08.2013 16:55
Aurifer
Nevím, já prostě upřednostnuji boxy, ale tady se ukázali zkušenosti, to mě samozřejmě nenapadlo, oml…
MN. 06.08.2013 16:59
MN.
Dobrý den. Tak mi včera napsala její její bývalá majitelka, že den před tím než jsme si ji odvezli b…
simi 07.08.2013 08:48
simi
To je hubeňour, no...klidně jí další myš dej, při téhle délce to rozhodně nemusí být zas až tak malá…
Aurifer 07.08.2013 16:05
Aurifer
Ahojky. Tak píši asi po 4 měsících. Užovku jsme si nechali a furt se učíme jak sni manipulovat. Aspo…
simi 29.12.2013 13:25
simi
Tak některé kusy jsou hold kousavější, s tím je třeba se smířit... Alkohol jim sice vadí, ale až v b…
Roker 29.12.2013 13:57
Roker
nebo udělat takovej ten zavírací domeček. Když budete chtít jít uklízet tak jen zavřete vchod a je t…
Pepas 29.12.2013 14:17
Pepas
Tak když se to dá stihnout u kobry, dá se to stihnout i u gutky, akorát ta kobra se tam stejně nahán…
Roker 29.12.2013 14:58
Roker
Jak psal Roker, stačí hada podebrat za první smyčkou na hák a šoupnout do plast boxu a v klidu vyčis…
Bitis. 29.12.2013 21:57
Bitis.
1. kousnout může, pustit musí. 2. hadr se hází na koridě bejkovi, né hadovi a musí bejt červenej.
naden 29.12.2013 15:07
naden
Ahojky. Díky za radu za ten hák. Zkusím to teda. Prontem myji jen strany z venku terka a vršek. A ta… poslední
simi 31.12.2013 12:35
simi

Dobrý den,
v prní řadě bych Vám doporučil, ji darovat někomu dalšímu kdo má větší zkušenosti, protože na 99% ji její agresivity nezbavíte, tak doufám že s tím počítáte. Těch 120-130cm klidně mít může, jedná-li se o samce. Agresivita, může, nemusí souviset s hladem/stresem/špatným prostředím v kterém vyrůstala, může to být i mrcha :) Občas se i u užovek vylíhnout pořádný potvory.

Dále... První zašlete foto, jelikož to co popisujete bude asi sakramensky zdevastovaná užovka, nebo je jí max rok.

Pokud má cca 120cm tak nemůže mít rok, podle mě bude řádně zanedbaná...

K zadavateli, nastavit vhodné podmínky, pokud bude žrát ochotně sama, tak krmit cca co 14dní až trochu nezesílí, měla by to dohnat, i když bude asi trochu podseknutá celý život. Chtělo by to foto, ono 120cm délky a tloušťka jakou popisujete se mi už zdá jako impossible. Ale za zkoušku to stojí se o ni pokusit.
Co se agresivity týče, nemusí to být jen tím zuboženým stavem, gutka není regína a někteří jedinci umí být kousaví. Vemte to tak, regiusku máte socializovanou, když chcete hada "podlábit" regiuska poslouží dobře a bezpečně a toto bych bral jako bonus, pokud ten stav rozdýchá, pořiďte hák na manipulaci a buďte rádi, že máte hada, na kterého je třeba si dávat bacha a učit se s ním manipulovat, aniž by Vás ohrozil na zdraví či životě. Časem na to budete spíš pyšní, že si s ním umíte poradit ;-)

Tomu hadovi klidně může být 5 let a být tenký jak prst, jestli ho celou dobu jen občas krmili holatama....s takovým případem jsem se setkala před pár lety, 2 jinak celkem rozumní manželé měli 3roky 1,1 užovek, které stále krmili holatama a to pouze 1x měsíčně. pro ty hady to bylo na hranici přežití, ale jim to nepřišlo divné, protože jim někdo řekl že jim mají 1x měsíčně dát hole...když hadi trochu (opravdu jen trochu) povyrostli, tak jim dávali 2-3holata najednou. Takže hadi podtržení a jak špejle. tak jsem jim vysvětlila, že to je jako dávat obden 15letému pubošovi sklenici sunaru a že jim mají dávat přiměřeně velké myši 1x týdně, a až zesílí a zmohutní 1x za 10-14 dní, tak koukali jak zjara, že jim to nikdo neřekl....nicméně to udělali jak jsem jim poradila a za rok a půl mi od hadů nabízeli mláďata.

Takže hada nejdřív trochu vykrmit na menších myškách, klidně 1x týdně myšku a pokud by si dal třeba za 5dní, tak klidně za 5 dní. Podle toho, jak velkou kořist a jak často to had bude zvládat...a kořist postupně zvětšovat. a až se nasvalí a získá přiměřenou kondici, tak klidně dospělou myš 1x za 10-14dní. Sice hadice bude menší, ale ještě naroste a když bude v dobrých podmínkách přiměřeně krmená, tak se pravděpodobně i dost uklidní, ikdyž u guttek je i dost velké % hadů, co jsou prostě kousaví.

Já bych se ještě dovolil zeptat v jakých podmínkách ji momentálně máte?
Není to pravidlem, ale pokud hadovi po teráriu rozmístíte vhodné úkryty (velikostně, hadi zbožňují úkryty, do kterých se tak tak nasoukají) do různých teplotních zón a necháte ho v těchto úkrytech v klidu, tak leckdy "zkrotne" natolik, že potom místo útoku zvolí ústup do vyhovujícího úkrytu.

proč do boxu, pokud má tazatel terárko? Tomu hadovi je to fuk, akorát pokud je to nervnější zvíře, tak je lepší mu dát substrát místo novin, které zvířeti kloužou. Navíc noviny když had podělá, tak je potřeba vyndat hada a vyndat celé podělané noviny, kdežto ze substrátu se prostě vybere boban a had může zůstat nestresovaný v ubikaci. Dostatek úkrytů je samozřejmě základ, stejně jako co nejmíň se do zvířete vrtat.

Dobrý den. Tak mi včera napsala její její bývalá majitelka, že den před tím než jsme si ji odvezli baštila 2 myšky na rozloučenou. Tj. v neděli. Včera jsem jí koupila ještě jednu myšku na zkoušku a slupla jí jak malinu.Mám jí ještě tenhle týden zkusit dát ještě jednu? Máme ji zatím v provizorním terku, jelikož ten její plesnivej lignocel se musel vyndat a celé se to muselo zrušit. Velikost našeho terka je 80*80*50. Pokusila jsem se jí vyfotit, ale už jsem jí moc nestihla. Než jsem našla foťák plazila se do úkrytu. My jí nebudeme mít na vyndavání a jak se píše mazlení :-) , ale bylo by lepší kdyby čištění terka bylo bez zbytečných útoků. Děkuji všem co mi odpověděli.

Ahojky. Tak píši asi po 4 měsících. Užovku jsme si nechali a furt se učíme jak sni manipulovat. Aspoň na čištění a krmení. Je to pěkná mrška. Stačí aby slyšela , že se odemyká zámeček u terárka a hned je u skla. Je strašně rychlá. Takže krmení probíhá tak, že jeden otevře rychle terko a druhej tam rychle hodí myšku. Jinak to nejde. U krajty otevřem terko, vyčistíme, hodíme jídlo a ona furt leží. A tohle torpédo je k neutahání. Jinak baští 2 myšky týdně. Už se nám 4 krát svlékla. Ale žádný obr zní asi nebude a to útočení neustane. Horší je to s čištěním. Každý pokus, vyčistit terko byl boj. Někde jsem četla, že hadům vadí alkohol. Tak jsem si polila ruku alkoholem. A ono nic. Zakousla se do mě. Vyjede po všem co se jí dostane do terka. úkryt má, ale když slyší otevírat terko hned je z něj venku a zase útočí. Nestačím tam ani hodit hadr aby zůstala v úkrytu. A čekat až se zakalí a pak teprv uklidit je děs, protože to dost smrdí, když se hned neuklidí. Nakonec jsem přišla na to, když jsem uklízela že jí vadí pronto na nábytek. Jakmile jsem otírala terko z venku hned zalezla do úkrytu. Tak teď na čištění si nastříkam na ruku pronto a je klid. Nic jiného nefungovalo. Díky všem za rady a přeji krásný Nový rok

Tak některé kusy jsou hold kousavější, s tím je třeba se smířit... Alkohol jim sice vadí, ale až v bezprostředním kontaktu, pokud se chystá kousnout kousne i když máte ruku politou půllitrem vodky.
Na to pronto bych se OKAMŽITĚ vykašlal, je to chemie a nechává v teráriu stopy, nehledě na to, že když Vás rafne i přes to Pronto tak ty chemikálie dostane i do sebe! Osobně bych to vyřešil velice jednoduše, kupte si manipulační háček a plastový box, kam hada pohodlně přemístíte. Dá se naučit uhýbat, nebo si pořídit rukavice, přes které kousanec nebolí, ale to všechno je zbytečně stresující pro zvíře. Takto hada vezmete na háček, chytíte za ocas (půjde to i bez toho) a přemístíte do boxu, kde ho zavřete do doby než v teráriu uděláte co potřebujete... Já ho třeba občas používám i na neškodné a nekousavé korálovky, protože je to šetrnější než po nich šmátrat prackou.

Tak když se to dá stihnout u kobry, dá se to stihnout i u gutky, akorát ta kobra se tam stejně nahání hákem, pokud nemá tendence se schovat sama. Takže pokud si gutka ten domek neoblíbí a zadavatelka bude potřebovat v terárku něco dělat v době, kdy bude užovka venku, bude ji tam muset stejně zahnat hákem a nemyslím si že to půjde stejně úspěšně jak u těch kober. Takže bych to viděl stejně jako investici a práci navíc kde ten háček stejně budeš potřebovat...

Jak psal Roker, stačí hada podebrat za první smyčkou na hák a šoupnout do plast boxu a v klidu vyčistit. Jen bych doporučil hák koupit jinde, protože jeho zmíněná stránka je dost předražená (proti gustu), například Eypy.cz nabízí stejné háky za 300kč.

Ahojky. Díky za radu za ten hák. Zkusím to teda. Prontem myji jen strany z venku terka a vršek. A tak jsem přišla na to , že jí to vadí. Tam kde je užovka jsou skla vysoká cca 120cm a šířka je 80cm. Takže otevření je mazec. Ale zatím už týden bez kousnutí. Fakt se otočí když to cítí a leze pryč. Veliký úkryt má dole v terku a tam jak je vyfocená je nejraději. Posílám pár fotek, aby jste viděli jak myslím velikost terka :-). Neohrozila bych je. Je to nádhérné mít je v terku v obýváku a pozorovat. Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru