Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UV Žárovky - ExoTerra Solar Glo apod.

Dobrý den,

chtěl bych požádat o radu s UV žárovkami, jako je například Solar Glo od ExoTerry.

Mám Solar Glo 125W i 160W a někde jsem četl, že minimální vzdálenost žárovky od zvířete by měla být 70cm. Současně se uvádí, že efektivní dosah UV světla je asi 30cm.

Není mi tedy jasné, jak žárovku umístit, aby nespálila zvíře a zároveň aby mu poskytovala dost UV světla. Studoval jsem web výrobce i různé zahraniční diskuze na netu, ale nikde jsem nenašel, že by se někdo touto věcí zabýval.

Předem děkuji
Marek

Předmět Autor Datum
Teda, podival jsem se primo na jejich stranky, a pokud se da verit udajum, spis bych videl pro druhy…
lucifer 08.08.2013 12:34
lucifer
Oni jsou ty self-ballasty taky dobrý. Má to podle mých zkušeností o něco horší světelnost (víc nažlo…
VilemC 08.08.2013 13:10
VilemC
Jo prave ta neucinnost proti normalni vybojce je dle mne desna nevyhoda - vlastne misto predradniku…
lucifer 08.08.2013 17:36
lucifer
Minimální vzdálenost lampy od zvířete sama o sobě není to, co mi není jasné, zaráží mě to, jak může…
Marek_H4 08.08.2013 21:38
Marek_H4
To je nesmysl. Dosah UV bude u téhle lampy tak 60cm, na úrovni těch 50cm bych tipoval, že bude mít n… poslední
VilemC 08.08.2013 22:37
VilemC

Teda, podival jsem se primo na jejich stranky, a pokud se da verit udajum, spis bych videl pro druhy ktere potrebnuji rozumnou davku UV-B jako minimum 30cm (40 u te silnejsi), maximum cca. 70(80) - http://www.exo-terra.com/en/products/solar_glo.php - ale jen teoretizuju dle jedne tabulky. Mad Mike by to urcite uvedl na pravou miru. Nebyly by lepsi treba Solar raptory? (Byly) Tyhle self-ballasted bez predradniku mi neprijdou jako buhvico.

Oni jsou ty self-ballasty taky dobrý. Má to podle mých zkušeností o něco horší světelnost (víc nažloutlý světlo než třeba Raptorky s předřadníkem), hlavně to ale brutálně topí a žere, takže ve finále místo aby člověk ušetřil za neexistenci předřadníku, tak prodělá. Určitě bych doporučil spíš ty Raptorky s předřadníkem.

Nicméně pokud je už pán má, tak nezbývá než je použít. Vzdálenost u nových lamp cca 50cm minimum co se UV týče. Nevím jak tyhle, já mám self-ballasted Solar Raptor 100W a u těch byl určitě větší problém s výraznou dávkou UV, to teplo je spíš problém plošný, lampa je velká a topí jak klasická žárovka. Určitě doporučuji hlídat si teplotu v prostoru kam je dáváte a dát je minimálně 50cm od zvířete.

Minimální vzdálenost lampy od zvířete sama o sobě není to, co mi není jasné, zaráží mě to, jak může zvíře od žárovky dostávat efektivní dávky UV záření, když maximální dosah UV je cca 30cm... Přesně už nevím, kde jsem tento údaj vyčetl, ale předpokládám, že je pravdivý...?

Každopádně všem díky za rady:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru