Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výskyt Vipera berus v Karlovarsku

Dobrý den,

zajmalo by mě jaké jsou vaše zkušenosti s Vipera B. na karlovarsku. Tipy na místa kde se nejvíce vyskytují (přesná lokace kde jste se s nimi setkali). Vím v jakých biotopech se nacházejí ale nedaří se mi je najít. Prohledal jsem zde spoustu vláken ,ale žádné konkrétní informace jsem nenašel, případně se omlouvám za nepozornost. Zkušenosti s plazi mám.

Předem děkuji za odpověď
Změna předmětu, původně: Výskyt Vipera Berus v Karlovarsku (Aurifer)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řekl bych, že výskyt zmijí v okolí Ostrova bude plošný. Netřeba konkrétní lokality, stačí projít ve…
knoxville 17.08.2013 10:21
knoxville
Já jsem právě procházel kraje lesů, louky a křoviska mezi Jáchymovem a Boží darem a nic . :D Jaká je…
Viperasdex 17.08.2013 10:40
Viperasdex
Pěknej článek je tady na poradně. Jinak samozřejmě brzy z jara. Zmije vyhledávají exponovaná místa… poslední
knoxville 17.08.2013 12:48
knoxville

Řekl bych, že výskyt zmijí v okolí Ostrova bude plošný. Netřeba konkrétní lokality, stačí projít ve správnou dobu okolní louky, stráně, meze, hledat poblíž křovisek, kamenných zídek, náspů a věřím, že něco najdeš. Nikdy jsem je tam nehledal, 2 jsem náhodně před několika lety potkal na kolejích směr Stráž... :)

Pěknej článek je tady na poradně.

Jinak samozřejmě brzy z jara. Zmije vyhledávají exponovaná místa a využívají k vyhřívání celý den. Vegetace je nízká a vlivem nižších teplot a rozmnožovacích pudů jsou méně ostražité. Zdržují se poblíž zimovišť a tak je často možné pozorovat více jedinců pohromadě. Postupem roku se aktivita mění na ranní a soumračnou a rozlézají se více do okolí (hlavně samci). Obecně nevyhledávají tolik exponovaná místa, stačí jim polostín, v letních vedrech nelezou ven většinou vůbec.

Teď je období, kdy samice rodí mláďata, už jsem viděl první. Na podzim je to zas lepší, podobné jako na jaře s rozdílem vysoké vegetace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru