Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - kdy krmit?

Chci si pořídit Leguána Zeleného. Už jsem si o nich přečetl mnoho informací a vše bych zvládal bez problémů až na jedno a to je ho krmit v ten pravý čas. Dočetl jsem se že se Leguán má krmit 2-3x denně. nejlépe v 11hod (dopoledne). poté odpoledne a k večeru.
Chci se zeptat zda by nevadilo Leguána krmit ráno než odejdu z domu místo té 11hod.. Odpoledne a večer už není problém.

Jde o to že jsem momentálně student střední školy (nyní poslední rok) a tak v 11hod už nejsem doma. Ale když si to vemu,tak poté přijde práce a pokud ráno zas vypadnu z domu > dorazím v těch 15:00,tak na tom budu stejně. Jak to teda dělají lidi co chodí do práce a mají také Leguána. (> doma nikoho kdo by ho mohl v 11hod krmit nemám)

Máte nějaký nápad či ho ráno krmit nebude až tak vadit.
Důvod proč si chci pořídit Leguána Zeleného je takový,že jsem měl skoro 10let Gegona Nočního a už mi dožil :(:( a tak si chci koupit nové zvíře > tentokrát o něco větší.

Děkuji za případnou odpověď :)
Změna předmětu, původně: Dotaz - Leguán Zelený (MadMike) (MadMike)

Předmět Autor Datum
Ono jde o to, aby byl leguán zahřátý na "provozní teplotu". Většinou, když mu rozsvítíš kolem deváté…
Y Draig Goch 20.08.2013 15:59
Y Draig Goch
Takže mohu Leguána naučit na to,že časovač zapne v půl páté ráno a já mu dám najíst v půl sedmé. Pot…
Ladislav 20.08.2013 17:06
Ladislav
Teoreticky jo. Když bude úměrně tomu mít dlouhou "noc", taky by to neměl být problém. Akorát bude mu…
Y Draig Goch 20.08.2013 17:14
Y Draig Goch
Prosímtě vůbec tuhle otázku nemusíš řešit.. Normálně v půl 7 rozsvítíš položíš miskua půjdeš do škol…
Majky_Tom 20.08.2013 17:34
Majky_Tom
Taky to tak dělám, v pět ráno dám plnou misku, porosím a světla se zapnou časovačem v půl osmý. Když…
Alamagoosa 21.08.2013 15:19
Alamagoosa
Úplně stejně, navalím plné mísy v 7 hod. ráno, v půl osmé se rozsvítí, ale u nás je to tak, že Artur…
Kája z Brna 21.08.2013 15:31
Kája z Brna
Kolika watovou žárovku by jste doporučili?
Ladislav 22.08.2013 22:38
Ladislav
Závisí na velikosti terária... :-) Hoď sem rozměry.
Y Draig Goch 23.08.2013 10:47
Y Draig Goch
D: 125cm H: 80cm V: 155cm V: cca. 1500 litrů (odečtena síla stěn)
Ladislav 23.08.2013 11:41
Ladislav
Když budu Leguána pořizovat,tak bude mít tak 3-5 měsíců. + teda ty rozměry D: 125cm H: 80cm V: 155cm…
Ladislav 26.08.2013 00:40
Ladislav
kup si zářivku na denní světlo, výbojku na zdroj UV a pak si vem teploměr a teploty si přeměř a popř…
Majky_Tom 26.08.2013 08:26
Majky_Tom
Ladislave watty ti nikdo neporadí, protože výsledná teplota v teráriu při použití světelných zdrojů…
MadMike 26.08.2013 11:18
MadMike
PS: kdyžtak - názvy zvířat v češtině se uprostřed věty píšou vždy s malým písmenem na začátku. Takže…
LEGO25 26.08.2013 19:26
LEGO25
Tak rozumí tomu každej. Ale držet nějakou rozumnou odbornou úroveň taky není od věci...:-) poslední
cejna 26.08.2013 19:41
cejna

Ono jde o to, aby byl leguán zahřátý na "provozní teplotu". Většinou, když mu rozsvítíš kolem deváté, tak se tak za ty dvě hodiny vyhřeje natolik, aby byl ochoten něco sníst a taky aby mu vůbec začalo fungovat trávení. Potřebuje mít teplotu aspoň 30°C. V přírodě se taky ráno nejdřív vypeče a pak jde jíst...
Dalo by se to vyřešit časovačem, který by ti sepnul světla tak ty dvě hodiny předtím, než bys byl schopen leguána nakrmit. Ovšem jestli z domova odcházíš kolem sedmé...
Samozřejmě, krmivo mu můžeš i nechat na polici, nám se při příležitostné odpolední nepřítomnosti nejlíp osvědčila miska s vodou a do ní postavit pampelišky a ostatní listí nebo prostě toho římana nebo číňana dost narosit... jenže zase hrozí, že se miskou legouš projde, vytento se do ní nebo jí prostě vyháže v zoufalé snaze najít tam něco dle svého soudu poživatelného... :-) To v případě, že mu buď ráno rozsvítíš ručně nebo mu pořídíš časovač - hlasuju pro druhé, ten můžeš nastavit na nějakou devátou nebo desátou a večer úměrně tomu zhasínat - kdybys leguána rozsvěcel ráno v šest a zhasínal mu v šest večer, moc by sis ho neužil...

Teoreticky jo. Když bude úměrně tomu mít dlouhou "noc", taky by to neměl být problém. Akorát bude muset zhasínat večer dřív, samozřejmě, taky tak nějak v těch půl páté... nevím, jak bude v tom případě reagovat na denní světlo. I když, nám legouš taky chodí spát jak se mu zachce... někdy už pomalu tuhne před zhasnutím a jindy naopak třeba ještě hodinu po zhasnutí kouká kde co lítá...

Prosímtě vůbec tuhle otázku nemusíš řešit.. Normálně v půl 7 rozsvítíš položíš miskua půjdeš do školy.. Nebo přes hodiny normálně nastav spínačky na 8 a ikdyž mu tam tu misku dáš v půl 7, tak se tomu nic nestane :-) Dělá to tak drtivá většina chovatelů, já sám dávám leguánovy v 5 ráno, když nemám školu a jdu do práce a spínačky zapinají normálně v 8..

Ladislave watty ti nikdo neporadí, protože výsledná teplota v teráriu při použití světelných zdrojů závisí na spoustě faktorech. Od materiálu terárka přes větrání a rozmístění větví atp. až po teplotu v místnosti, ve které terárium bude. Terárko se taky nevytápí na jednu konstantní teplotu, ale je potřeba vytvořit alespoň 2 různé teplotní zóny. Vyhřívací (až 50°C) a řekněme bivakovací (kolem 28°). Když to v teráriu v některých místech klesá až na pokojovku, nevadí, pokud má to zvíře možnost se kdykoliv dobře vyhřát. To je základ.
Půlroční mládě bych dal klidně nejdřív do menšího terária, dřív se uklidní. Hlavně na hloubku. Radím pořádně si to rozmysli, ono chov leguána a gekončíka je něco co do náročnosti uplně jinýho a jakožto student střední školy v posl. ročníku... co víš, co bude za rok ;-).
S krmením ráno určitě není žádnej problém - někteří nenažranci chroupají už i za svítání před rozsvícením. Legoš se nají, kdy chce, když to "zelený" umyješ, vyrdží čerstvý.

PS: kdyžtak - názvy zvířat v češtině se uprostřed věty píšou vždy s malým písmenem na začátku. Takže ne Leguán Zelený, ale leguán zelený. Gegon je ve skutečnosti gekon.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru