Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno 2 hadi v 1 terariu

Zdravím, chci se zeptat jestli může být psohlavec orinocký a úžovka tenkoocasá v jednom teráriu, terarium je 80dx90vx35h. něco jsem zaslechl že prý může uzovka sezrat jineho hada.. proto se ptam jestli muzou byt spolu. už chovám 3 roky v jednom terrariu Uzovku cervenou albin (samec) a krajtu kralovskou (samec) oba se maji radi , tak jen chci vedet jestli to pujde i u Hortulana a uzovky . na obrazku jiz zminovana uzovka a krajta

Předmět Autor Datum
Už se to tu probíralo xkrát. Za mě NEEEEEEEEEEE
raddei 20.08.2013 21:47
raddei
Nemůžou.Každý potřebuje jiné podmínky.Ta guttka s tou regiuskou je taky špatně,určitě se rádi nemaj…
Nuty 20.08.2013 21:57
Nuty
Hodně lidí tě tady bude chtít linčovat a málo kdy se u takového dotazu dočkáš odpovědi, já jednou ch…
JJLoky 20.08.2013 22:12
JJLoky
Guttata s Reginou potřebují v podstatě stejný terárko, tak to jde (spousta lidí za to bude křičet, a…
Jerry3377 21.08.2013 19:54
Jerry3377
Ne, hadi nejsou obecně vhodní ke společnému chovu (a zbytek terarijních zvířat taky vlastně).
Varras 20.08.2013 22:22
Varras
Jste normální zimovat regínu? Prosím, přečtěte si, co daný druh hada potřebuje, a pak uvažte zda můž…
pythonregius2000 20.08.2013 22:34
pythonregius2000
V podmínkách, které by vyhovovaly psohlavci bude mít taeniura zřejmě velmi brzy respirační potíže, k…
Hroznak 20.08.2013 23:02
Hroznak
Přesně. Hadi z toho polečného chovu prostě nic nemají, vzájemně se vnímají přinejlepším, jako konkur…
Paganae 20.08.2013 23:58
Paganae
Určitě né, ono klidně at jsou ve stejném biotopu, ale určitě tam nejsou zavření v metrové sklenici.…
Pepas 20.08.2013 23:02
Pepas
Hotoví milenci.. Fotka jak na Valentýna.. A to jsem dnes chtěl přestat pít..
halapremek 20.08.2013 23:17
halapremek
tady to nekteri ironicky komentuji.. Nicmene ja mam zkusenost s regiuskou, ktera chce byt u psa resp…
Lada- 23.08.2013 13:26
Lada-
Nejspíš se pod něj chce schovat, regiusky se v otevřeném prostoru necítí moc dobře. Pes je navíc tep…
Hroznak 23.08.2013 13:30
Hroznak
vyleze z ukrytu (coz pres den normalne nedela) a hlavu do rohu terarka, kde se otvira. Tam hlavou sm…
Lada- 23.08.2013 14:11
Lada-
Jůůů nemohl byste udělat vydejko??? poslední
JJLoky 23.08.2013 16:30
JJLoky

Hodně lidí tě tady bude chtít linčovat a málo kdy se u takového dotazu dočkáš odpovědi, já jednou chtěl vědět jestli mi náhodou Boa dumerili nemůže při společném chovu napářit Boa constrictorku a místo odpovědi mi tu jen 100x dokola psali že 1 tera - 1 druh. Hodně štěstí, ale za mě pokud ten Hortulán bude podstatně větší než užovka, tak by se nemělo nic stát a psohlavci hady nežerou. Jenomže jednou ho stejně doroste. ;-) Je tu ještě problém s tím, že Corallus hortulanus vyžaduje vyšší teplotu a vlhkost vzduchu než Orthriophis taeniurus a ne jen přez zimu. Za sebe bych tyto dva k sobě taky určitě nedával. Guttata s Reginou potřebují v podstatě stejný terárko, tak to jde (spousta lidí za to bude křičet, ale jde to) tady je to ovšem něco jiného.

Guttata s Reginou potřebují v podstatě stejný terárko, tak to jde (spousta lidí za to bude křičet, ale jde to)
Jasná věc!! Ona je totiž Ghana a USA vedle sebe, takže de facto stejná vlhkost, teplota, biotop, biorytmy atd. Prosím netýrejte mě! Pokud jste laik jako já tak důvěřujte odborníkům a pokud jste odborník, pošlete mi odkaz na Vaši publikaci, kde jste dokázal, že chovat tyto dva druhy pohromadě je pro ně prospěšné, velmi rád se přiučím;-)

Jste normální zimovat regínu? Prosím, přečtěte si, co daný druh hada potřebuje, a pak uvažte zda můžou být spolu .. Za mě je to ne.. Třeba nějací hadi, kteří žijí ve stejném biotopu a ve stejné zemi (že se v přírodě přirozeně bezkonfliktně setkávají), tak u nich bych možná ke společnému chovu přistoupil, ale u takto rozdílných druhů ne.. Můj názor, od ostatních se může lišit, ale je to můj názor..

V podmínkách, které by vyhovovaly psohlavci bude mít taeniura zřejmě velmi brzy respirační potíže, krom toho, že psohlavci jsou poměrně stresoví, takže fakt nebude nadšený z toho, že tam má ,,kamaráda".
To, že vám to funguje s gutkou a regínou je jen kvůli tomu, že oba tito hadi jsou velmi odolní, řekl bych, že jde o dva nejodolnější hady v chovech, kteří vydrží dlouhodobě strádat(jak psychicky tak fyzicky) aniž by se to na nich podepsalo. Rozhodně se nemají ,,rádi", to co vidím na fotce vypadá, že se k sobě ,,tulí" na topném kameni, prostě protože se chtějí ohřát.
Sakra lidi, něco si o těch zvířatech přečtěte, a pak si zkuste představit, jak asi ten který had žije. Pak vás nenapadne kombinovat hada(gutka) z lesů a polí teplého mírného pásma se čtyřmi ročními obdobími na jihu USA, kde je v zimě sníh a mrzne, s hadem(regina), z tropických sezónních lesů střední Afriky, kde půl roku prší a půl roku praží slunce.
Hadi nejsou rybičky, a ani tam to nefunguje vždycky.

Přesně. Hadi z toho polečného chovu prostě nic nemají, vzájemně se vnímají přinejlepším, jako konkurenci - jsou to samotářská zvířata a jakýkoli další jedinec, se kterým se musí dohadovat o teritorium, vyhřívací místečko a stejnou potravu, jim na náladě příliš nepřidá.
Nebudu popírat, že je společný chov některých druhů zvířat možný...v naprosté většině případů není ideální, ale je možný. Možný za předpokladu, že se ti podaří terárium zařídit tak, aby si jeho obyvatelé žádným způsobem nepřekáželi a měli své soukromí...což je mnohem komplikovanější, než to zní a v konečném důsledku to bude stát mnohem více prostoru, nervů a kompromisů, než zařídit dvě samostatná terária.
Konkrétně u hortulanů bych nad společným chovem asi nepřemýšlela ani pod vlivem nějakého silnějšího koktejlu kouzelných lektvarů. Sice jsou na rozdíl třeba od caninů relativně poklidní, přesto ale ve srovnání s guttkou a regínou docela nerváci. O jejich velice specifických nárocích ani nemluvě...

Určitě né, ono klidně at jsou ve stejném biotopu, ale určitě tam nejsou zavření v metrové sklenici. I kdyby se v přírodě potkali tak se budou ignorovat, pokud jsou ale hozeni do terarka, tak nemají jinou možnost než se spolu ukrýt do jednoho ukrytu tak aby jim tam bylo co nejtěsněji-nejbezpečněji..... To neznamena to že se mají rádi

tady to nekteri ironicky komentuji.. Nicmene ja mam zkusenost s regiuskou, ktera chce byt u psa resp. kdyz pes lezi, tak mu jde pod chlupy na brise. Kdyz pes poodejde si lehnout jinam ... plazi se za nim. Kdyz pes jde pres den kolem terarka a had ho uciti, tak vyleze z ukrytu a domaha se otevreni terarka. - pes je fena asistencni retrivr

Nejspíš se pod něj chce schovat, regiusky se v otevřeném prostoru necítí moc dobře. Pes je navíc teplejší než okolí, tudíž se jí to může zdát jako nejlepší dostupný úkryt.
Tomu, že se domáhá otevření terárka už ale nevěřím ;-)
Jak probíhá to ,,domáhání se" ?

vyleze z ukrytu (coz pres den normalne nedela) a hlavu do rohu terarka, kde se otvira. Tam hlavou smejdi nahoru a dolu.

Taky si myslim, ze to neni mazleni, ktere maji teplokrevni zivocichove, ale jen ze hadovi dela dobre, teplo a mozna i srst psa. Nicmene kvuli psovi lezicim 8 metru na druhem konci obyvaku, prekonava volny prostor po podlaze, aniz by se snazil lezt pri stene, ci se nejak kryt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru