Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potkaní holky - jak sbližovat

Ahoj všichni,
máme doma asi dva týdny potkaní slečnu (měli jsme potkany i předtím). Máme ji venku 95% času, co jsme doma.
Vždycky, když jsme přišli do pokoje vyletěla na stranu klece a prostrkovala hlavu, ať už ji pro boha někdo vezme do ruky a podrbe na břiše, celá smutná, bez kamarádky. Tak jsme se dnes vydali pořídit potkanku a dovezli jsme jí někoho, s kým trávit volné chvíle.
Obě jsou malinký, myslím, že i kdyby se snažily o sto šest, navzájem si neublíží. Chtěli bychom je co nejdříve dát dohromady, tak bych prosil o rady - popíšu, co se mezi nimi zatím děje.
Nová potkanice má zatím strach o holý život, neví, co se děje, takže se snaží schovat v polštářích. Pokud okolo ovšem projde ta ona starší, pronásleduje ji - je schopna se i zakousnout do ocasu, aby jí neutekla a nechá se vláčet. Starší o ní nejeví moc zájem, je starší pravda zhruba o měsíc, jestli vůbec. Pokud podrbu nový přírůstek a zmerčí to, budeme jí říkat Jelly, tak se rozběhne, chytne mě za prst a táhne mě pryč. Až jsem v dostatečné vzdálenosti, začne mě olizovat tak rychle, že máte strach aby jí nevynechala pumpa. Říkám to furt, chtěli jsme potkana a máme psa :-) .
Máme velikou klec, kam by se vlezlo i 10 potkanů, vybavenou.
Máme v plánu přidat nové hammocky, vyměnit podestýlku, nastražit misky až po okraj plné jídla. Než je dáme k sobě, bude muset prcek nocovat v krabici.
Myslíte si, že je brzy to zkoušet hned první den?
Díky za rady.
Přidávám foto, ale hemží se jak sviňa, z 50 vyšla tato ostře.

Předmět Autor Datum
Pokud jsou obě mladé a již měly možnost se očichat venku, tak prostě vyčisti klec, aby na ni starous…
Aurifer 28.08.2013 15:51
Aurifer
Měli jsme velkého potkana a chtěli jsme jej zkusit sblížit s malou holkou, nějakej čas zpátky. Potka…
Rainy 28.08.2013 15:54
Rainy
ono pokud máš dospělýho potkana, který byl celý život sám, tak jsou pak tyhle problémy bohužel normá…
Aurifer 28.08.2013 16:15
Aurifer
Takhle malý se v pohodě skámošej. To "napadání" je jen vyjasňování hierarchie. Nemělo by se ale nic…
Réza 28.08.2013 15:51
Réza
ono pokud ti potkani jsou socializovaní a zvyklí na společnost vlastního druhu, tak to je většinou v…
Aurifer 28.08.2013 16:19
Aurifer
A jak je to s tím olizováním a kradením ruk? Zdá se, jako by měla strach o pozici ve "smečce" a nech…
Rainy 28.08.2013 16:25
Rainy
To je taky normální, prostě se dožaduje pozornosti, když má konkurenci.
Aurifer 28.08.2013 16:47
Aurifer
Jsou to hodný myšata, mnohem lepší, než ten hajzl předtím. Rádi bychom je zkusili cvičit, zkusí mě n…
Rainy 28.08.2013 17:15
Rainy
s potkanama se dá cvičit třeba agiliti, podobně jako se psama...akorát na rozdíl od psů na to stačí…
Aurifer 28.08.2013 18:06
Aurifer
Tak to už je moc, já myslel spíš "ke mě" a "hrej mtrvýho" :-D
Rainy 28.08.2013 19:16
Rainy
Dobré zprávy :) [200wbgg.jpg] poslední
Rainy 28.08.2013 22:19
Rainy

Pokud jsou obě mladé a již měly možnost se očichat venku, tak prostě vyčisti klec, aby na ni starousedlice neměla "domovská práva" a prostě je dej společně do klece. Ony si zvyknou, sice zpočátku bude nějaké to pištění a válení, ale to je naprosto normální potkaní sociální chování v rámci vyřešení hierarchie. To samozřejmě za předpokladu, že je ta nová samička zcela zdravá (což pokud je ze zverexu, tak ty nebývají).

Měli jsme velkého potkana a chtěli jsme jej zkusit sblížit s malou holkou, nějakej čas zpátky. Potkan skočil, pomalu dřív, než jsem ji stihl vyndat z krabičky a zabil ji během vteřiny. Máme docela strach je dávat dohromady, aby mi to zase neskončilo v posmrtných křečích na trhnutí vazem.

ono pokud máš dospělýho potkana, který byl celý život sám, tak jsou pak tyhle problémy bohužel normální. To zvíře je psychicky narušené z toho, že bylo celý život samo a ani už neví, jak se chovat k vlastnímu druhu, protože se nemělo jak naučit sociálnímu chování svého druhu a z "doby dětství" to už dávno zapomělo. Takže když najednou dostane dalšího příslušníka vlastního druhu, tak najednou neví, jak se k němu chovat a vesměs ho bere jen jako vetřelce. Takže ho celkem často zabije.

Jenže když máš 2 mláďata, která byla předtím minimálně ve skupině sourozenců a matky, tak ta ještě vědí, jak se chovat jako správný potkan, protože je to matka a sourozenci naučili, takže žádné problémy nebudou.

Takhle malý se v pohodě skámošej. To "napadání" je jen vyjasňování hierarchie. Nemělo by se ale nic stát. Já jsem k sobě kolikrát dala i dva dospělý potkany, nebo mládě k dospělýmu. Ze začátku to vypadalo děsivě, ale vždycky si to rychle vyřikali a bylo všechno OK...
Seznamujte je "v cizím" prostředí. Né v kleci, kde je ta starší.

ono pokud ti potkani jsou socializovaní a zvyklí na společnost vlastního druhu, tak to je většinou v pohodě. Průser je pak u zvířat, co byla třeba rok a dýl sama. tam je to pak hodně i o povaze konkrétního zvířete, ale dost často to nedopadne dobře.

Ono to je stejné jako u psů atd, pokud je pes celý život sám a nemá možnost se stýkat s ostatními psy, tak je pak napadá a rve se, místo aby si s nimi hrál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru