Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojka + infračervená žárovka pro ještěry ?

Tak jasně, ale ono to bude u hadů všeobecně, nejen P.G., na viridiskách je po čase účinek UV i vidět. Ale nikdy jsem se u hada s rachitidou nesetkal a nevím o nikdom, kdo by na ně UV pražil. Otázka je, jestli ta prokázaná vyšší hladina k něčemu je. Když denně spořádám kilčo mrkve, tak budu mít v sobě tak mnohem vyšší hladinu karotenoidů a bude mi to k ničemu. I když třeba plameňáky tak "vyrobíš" nádherně zbarvený :-), ale taky je to k ničemu. Člověk od Středozemního moře bude tak úplně někde jinde, než kancelářská "krysa" v Čechách. :-)
On když dá člověk plazům na výběr UV a IR, tak se mi snad ještě nestalo, aby si lehli pod IR :-), takže něco na tom mají. Praxe říká, že je to ale zbytečný. U menších stromáků bych UV dnes asi dal, ale pro druhy, který už v dospělosti skoro ničim jiným než myšma/potkana neukrmíš je to fakt docela zbytečnej luxus. Já to dělal vždy tak, že sem jim občas hodil "obalenej" hmyz (hrozně mne baví sledovat, jak víc jak metrový zvíře loví 2-3cm cvrčky či šváby :-)), ale aby se nakrmili tak stejně myši. To samí Tilky (ty ovšem UV výbojky fakt milujou :-)) a podobný.

Já UV používám u heliofilů, jinde to pro mne nemá smysl. Ale určitě tím jde svítit na všechny zvířata, proč ne. Otázka je, jestli jim to k něčemu je a druhá věc je finanční stránka (ať už pořizovací či spotřeba el. kdy prostě logicky pro větší spektrum musíš spotřebovat víc energie).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny