Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Králík - chropoty a kýchání

Pěkný den,

chováme doma v bytě králičí slečnu jménem Žofinka (4 roky, cca 3,5kg) - jedná se o králíka obecného, uši vztyčené, žádný přerostlý zakrslík. Je skvělým mazlíčkem, společenská, velmi inteligentní, má výběh skoro po celém bytě a často ji bereme s sebou na zahrádku (v zahr.osadě).

Už to budou skoro 3 měsíce co jsme si všimli, že někdy při dýchání v ní jakoby chrastí a jednou za čas si hlasitě odfrkne/odkýchne. Když se to nelepšilo, zašli jsme raději (13.6.) na veterinu, kde provedli rentgen. Ve zprávě je uvedeno: chropoty na plicích, břicho nafouklé, RTG - nejasný osrdečník.
Na místě dostala injekci Degan na to bříško + dietu (žádné zrní a kromě mrkve žádná jiná zelenina, jen dostatek sena, tvrdý chleba a peletky). Dostali jsme antibiotika Enroxil 10% a injekce, ATB jsme jí sami doma denně píchali pod kůži a do cca 5 dní se dostavilo výrazné zlepšení. Příznaky úplně odezněly a vše se zdálo být v naprostém pořádku. ATB jsme ji doužívali (celkem 10 dní), abychom vše řádně doléčili.

Nicméně po měsíci (tj. koncem července) se úplně stejné příznaky objevily znovu. Znovu jsme tedy zašli 29.7. na veterinu, kde jsme dostali další dávku ATB Enroxilu, který jsme Žofince píchali znovu 10 dní, ale tentokrát bez valného účinku.
Další kontrola byla 8.8., kde dostala injekci Tolfedine 4% (nejsem si už jistá proč) + dostali jsme Enroxil na dalších 5 dní, bez výsledku.
Kontrola 12.8. - změna ATB na Penicilin G + Žofinka dostala 2 inj. Furosemid Biotika a Enrogal 5%. Na penicilinu jsme byli celkem 14 dní, občas se nám přechodně zdálo, že je to chroptění lepší nebo alespoň méně výrazné, nicméně stále přetrvávalo.
Další návštěva veteriny 26.8. - inj. steroid Dexamethasone Polfa - bez účinku.
Při další kontrole 28.8. konstatování, že se zřejmě nejedná o bakteriální (jelikož ATB nezabírají), ale virový původ a bylo nám doporučeno koupit jitrocelový sirup na uvolnění dýchacích cest.
Takže teď už 10 dní Žofince 2x denně stříkačkou do pusinky tlačíme 3ml Müllerova sirupu s jitrocelem a vitamínem C (nesnáší to a pro nás je to taky trápení) a bohužel není vidět žádné zlepšení.

Podotýkám, že králíček je po celou dobu léčení (až na to chrastění a kýchání) úplně normální jako vždycky - veselý, aktivní, společenský, má neustále chuť k jídlu, trus také normální a z nosu ani z očí mu nic neteče.

Už jsme celkem bezradní - pokud jste se někdo s něčím podobným setkal, prosím o Váš názor či radu. Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Pro vaší informaci, králík obecný neexistuje... Jinak zaměřila bych se podestýlku. Pokud je prašná,… nový
Réza 09.09.2013 15:49
Réza
Ano, omlouvám se - měla jsem na mysli králík domácí. V kleci má vždy dostatek kvalitního voňavého se… nový
Danana 10.09.2013 09:19
Danana
Králíka chovaného v bytě očkovat nemusíte, pokud vám po zahradě neběhají zajíci nebo divocí králíci.… nový
Aurifer 10.09.2013 10:44
Aurifer
:-)Dobrý den,bohužel můj králíček zažívá to samé a to mu jsou teprve 3roky...byla jsem s ním u veter… nový
Nikol 18.2.1995 06.10.2015 11:42
Nikol 18.2.1995
I já se zítra chystám na veterinu, Králíček nám začal kýchat a když jí granule tak mi přijde že troš… nový
Petisek81 06.01.2019 22:08
Petisek81
Prosím zajímalo by mě co vám řekne lékař ,nás králíček taky 3 roky a chroptí a kycha ?děkuji nový
Miluše 20.05.2020 22:18
Miluše
Odepisuji na dotaz z minulého týdne nebo třeba někomu poradím do budoucna. :-) Chce to dobrého vete… poslední
Anna1900 28.05.2020 14:05
Anna1900

Pro vaší informaci, králík obecný neexistuje...
Jinak zaměřila bych se podestýlku. Pokud je prašná, mohlo by to teoreticky vyvolávat tyhle chronický respirační potíže. Dotovala bych vitaminem C, dala králíka jen na noviny.
Jinak králící by se měli nechat pravidelně očkovat.

Ano, omlouvám se - měla jsem na mysli králík domácí.
V kleci má vždy dostatek kvalitního voňavého sena z 1.seče kupovaného od farmáře (nikoliv ten prašný odpad z hobbymarketů) + dále tác s kukuřičnou drtí určenou pro hlodavce (ta tedy je z Hornbachu), kam chodí na záchod (tedy podestýlku). Takhle to praktikujeme celé ty 4 roky, co ji máme a dosud bez problémů. Navíc poslední dobou ji necháváme běhat volně po bytě i když tady nejsme (má druhý záchod mimo klec, kam je vycvičená chodit), takže většinu času tráví mimo klec. Zkusíme ale vymyslet náhradu za tu kukuřičnou podestýlku a doplníme vitamín C (teď ho dostává v jitrocelovém sirupu).
Myslíte, že je potřeba očkovat i králíka, kterého chováme jako mazlíčka pouze doma v bytě (pouze občas v létě výběh na zahradě), který je bez kontaktu s jinými králíky či zvířaty ? Na veterině nám řekli, že to nutné není. Děkuji.

Králíka chovaného v bytě očkovat nemusíte, pokud vám po zahradě neběhají zajíci nebo divocí králíci. Co se týče těchle problémů s dechem atd, které nereagují na antibiotika a nemůže to být podestýlkou bývají způsobené problémy se srdcem. Starší králíci na to trpívají. On 4letý králík ještě není nijak starý, ale už se to může začít projevovat.

Jinak tedy musím pochválit to, jak jste přesně rozepsala, co kdy jak dostával za léčiva. Většina lidí ani neví, co do jejich zvířete veterinář napíchal.

:-)Dobrý den,bohužel můj králíček zažívá to samé a to mu jsou teprve 3roky...byla jsem s ním u veterináře,ale nijak mi nepomohl..řekl mi větu,která mě docela i zabolela...:bohužel vám nepomůžu,kdybych vám ho uspal,už by se možná neprobral a do tak malého zvířete se podívat nemůžu,pravděpodobně má něco s průduškami ..:(........ale mě připadá,že jak on tak kýcha až chraptí,že se trápí u toho,protože skáče ze strany na stranu :(..a to ho trápí už tak rok a půl..jestli ne víc už..:(

Odepisuji na dotaz z minulého týdne nebo třeba někomu poradím do budoucna. :-)

Chce to dobrého veterináře, ať zjistí, jestli je příčina nějaká vážnější a bude to už dlouhodobý problém a nebo jde o něco řešitelného, kde mě napadají dvě běžné možnosti. Buď může jít o alergii na prašné seno (koupit nějakou jinou značku a vyklepat venku), na podestýlku (pouze neprašná podestýlka do záchůdku, žádná po celé kleci, žádné hobliny) a nebo o nachlazení. Na králičí nachlazení se dávají antibiotika, na rozdíl od lidí totiž trpí na bakteriální infekce. Pod lehkým přispáním inhalační narkózou můžou udělat i výtěr a pak dají přesně taková antibiotika, která zaberou. My už s tím taky bojovali, od jednoho nového králíčka (bereme si domů něchtěné) to nachlazení chytli i další. Dostali injekci myslím penicilinu, těm odolnějším zabrala už ta, jedna samička, u které se to rozjelo víc pak musela až na výtěr a dostala antibiotika "na míru". Rýma se ráda vrací, takže jsme to absolvovali několikrát až nám na to nakonec pomohlo přidávat do krmení každý den maličkou špetičku betaglukanu (máme značku maxcell nebo vzít jiný co nejčistší). Na imunitu je koneckonců super i pro lidi.

Jinak k tomu krmení v původním dotazu. Vidím, že je dotaz starší, dnes už se snad rozšířilo, že zrní, kalorické směsky nebo dokonce chleba opravdu králíčkovi nepatří. Vhodné krmení jako seno, bylinky, větvičky a čerstvé zelené plus nějaká ta kvalitní zelená granulka nebo kousek zeleniny na chuť udělá s dostatkem pohybu zázraky i ohledně imunity a zdraví celkově. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru