Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Substrát pro zlatohlávky

Zdravím, můžu se zeptat jak vyrobit "kvalitní" substrát pro zlatohlávky? Někde se píše, že se vezmou hrábě a zhrabe se vrstva opadanky (L) a ta se pak nadrtí a rozemele. Pak se zas někde píše, že odhrábnem vrstvu opadanky (L) a nabereme horizont drti (fermentační F) a horizont měli (humifikační H) a použijeme substrát z těhle horizontů. Pak tu někdo píše o fermentovaném substrátu (o jeho lepších vlastnostech a vyšším obsahem živin), což je vlastně substrát z horizontu F a H a nemusím fermentovat substrát z horizontu L. Ale vemu si rovnou přirozenou cestou vzniklý substrát. Vím že jsem si částečně odpověděl :D, ale chtěl bych vědět váš názor na věc. Díky J.O.

Předmět Autor Datum
Přijde mi, že to příliš řešíš :-). já to řeším tak, že přijdu do bukového lesa, odhrábnu horní vrstv…
Aurifer 10.09.2013 10:49
Aurifer
Neřeším :D jen nad tím uvažuju :D, chcu vychovat největšího jedince na světě :D
PepiCZek 10.09.2013 17:27
PepiCZek
Přesně podle auri ;-) , kdo to chce do dokonalosti, může ještě substrát fermentovat ponořením do vod…
krokodýl 10.09.2013 17:43
krokodýl
Tak jsem dneska něco nahrabal :-), ještě budu muset ale několikrát :-D, až se začne topit tak zkusím…
PepiCZek 12.09.2013 23:59
PepiCZek
nemusis extra fermentovat,cerstve listy na vrstve rozkladom vytvaraju teplo a prirodzene fermentuje… poslední
rast 13.09.2013 10:38
rast

Přijde mi, že to příliš řešíš :-). já to řeším tak, že přijdu do bukového lesa, odhrábnu horní vrstvu letošního listí, která broukům (tedy larvám) nejede a napytluju si vše co je pod ní. Přihodím do toho kus trouchnivého pařízku a vyřešíno :-)

Přesně podle auri ;-) , kdo to chce do dokonalosti, může ještě substrát fermentovat ponořením do vody bez přístupu vzduchu (sám to nepraktikuji, tak nevím přesně, jak dlouho), poté vysušením a podrcením/rozmělněním na drobnější kousky. Dá se domíchat pár ingrediencí, doporučuji prostudovat Chov exotického hmyzu - Kovařík a kol., Létající drahokamy (bo jak se to zove) - Čuřík.

nemusis extra fermentovat,cerstve listy na vrstve rozkladom vytvaraju teplo a prirodzene fermentuje vo vrstvah na hnedu, odchadza chlorofil,zelena, a skroby sa stiepaju...kde sa fermentacia nezastavy vznika kompost...urcite si najdes fleka kde su stare hrabanky,pripadne jesen je fajn cas na zber ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru