Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba inkubátoru pro více druhů?

Dobrý den,
z důvodu přesáhnutí kapacity se chystám postavit nový inkubátor. Bude to první, který budu stavět doma (původní byl odkoupený od chovatele). Procházím různé stránky a snažím se googlit informace, ale i tak mám pár dotazů, na které se mi nepodařilo najít odpovědi.

Zaprvé, zda by postačil termostat ATC-300, či zda mi doporučíte jiný termostat, přibližně do 1.000,- korun. Nechovám žádné náročné či ohrožené druhy, vesměs felzumy, gekončíky africké a noční, ciliátky, takže myslím, že by mohl pro jednoduchý inkubátor postačit.

A zadruhé, což je důležitější - je možné inkubátor nějak "rozdělit" aby se dal použít pro inkubaci vajec více druhů najednou? Napadlo mě třeba udělat více sekcí či pater, blíže a dále od topného kabelu, a s pomocí teploměru prostě odzkoušet, kolik je v které části °. Samozřejmě by šlo o druhy, které se teplotou inkubace podobají, nechci tam cpát vajíčka, která potřebují rozdíl teplot 10°, ale rozsah 4-5°maximálně. Poradil by prosím někdo? :)

Předem díky.

PS, vím, že většina druhů plazů má při inkubaci toleranci 2-3 stupně, takže doufám, že by to nějak skloubit šlo.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když nad tím tak přemýšlím - je pravda, že když se samice vyklade někam v teráriu, tak asi ona nejlí… poslední
AS 21.09.2013 11:18
AS

Když nad tím tak přemýšlím - je pravda, že když se samice vyklade někam v teráriu, tak asi ona nejlíp ví, co je pro ně nejlepší a kam je skovat, takže to přenášení do uměle vyhřívaného prostředí je asi vážně naddimenzované (ovšem chápu, že existují i druhy, které se jinak v našich zeměpisných šířkách odchovat nedají). Poskytnout vajíčkům prostředí, které odpovídá prostředí, kam je samice nakladla, je tedy asi nejpřirozenější řešení :-) .

Můj důvod ke stavbě nového inkubátoru byl v tom, že mi původní přišel nevyhovující - zdálo se mi, že když bývají problémy s vývojem nebo klubáním, ačkoliv tam byly ve dne v noci teploty dle doporučení v knížkách, tak byla chyba v zařízení. Zároveň je malý, tak jsem si říkal, že tedy postavím nový a větší. Když ale říkáte, že s odchovy mimo inkubátor máte lepší zkušenosti, tak to také odzkouším.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru