Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba inkubátoru pro více druhů?

Dobrý den,
z důvodu přesáhnutí kapacity se chystám postavit nový inkubátor. Bude to první, který budu stavět doma (původní byl odkoupený od chovatele). Procházím různé stránky a snažím se googlit informace, ale i tak mám pár dotazů, na které se mi nepodařilo najít odpovědi.

Zaprvé, zda by postačil termostat ATC-300, či zda mi doporučíte jiný termostat, přibližně do 1.000,- korun. Nechovám žádné náročné či ohrožené druhy, vesměs felzumy, gekončíky africké a noční, ciliátky, takže myslím, že by mohl pro jednoduchý inkubátor postačit.

A zadruhé, což je důležitější - je možné inkubátor nějak "rozdělit" aby se dal použít pro inkubaci vajec více druhů najednou? Napadlo mě třeba udělat více sekcí či pater, blíže a dále od topného kabelu, a s pomocí teploměru prostě odzkoušet, kolik je v které části °. Samozřejmě by šlo o druhy, které se teplotou inkubace podobají, nechci tam cpát vajíčka, která potřebují rozdíl teplot 10°, ale rozsah 4-5°maximálně. Poradil by prosím někdo? :)

Předem díky.

PS, vím, že většina druhů plazů má při inkubaci toleranci 2-3 stupně, takže doufám, že by to nějak skloubit šlo.

Předmět Autor Datum
Ono je to vlastně tak trochu kontraproduktivní, většinou se člověk snaží, aby tam byly teploty, co n…
krokodýl 21.09.2013 09:41
krokodýl
Děkuji. Pokusím se to nějak vykoumat. Právě že s tím inkubováním v teráriu u zvířat si moc nevím ra…
AS 21.09.2013 10:31
AS
Inkubaci jsem prováděl jak v inkubátoru tak i bez.Po získaných zkušenostech jsem inkubátor vyhodil a…
hadilov 21.09.2013 10:51
hadilov
Díky moc, tak já se o to pokusím. Souhlasím s tím, že čím méně se do toho cpe technika, tím méně bud…
AS 21.09.2013 11:07
AS
Zrovna ciliaty inkubuju zasadne bez inkubatoru - krabicku se snuskou dam do plastoveho boxu ktery sc…
lucifer 21.09.2013 11:05
lucifer
Díky, pokusím se tedy pro ty ciliáty po bytě najít místa, kde budou vhodné teploty.
AS 21.09.2013 11:09
AS
Když nad tím tak přemýšlím - je pravda, že když se samice vyklade někam v teráriu, tak asi ona nejlí… poslední
AS 21.09.2013 11:18
AS

Ono je to vlastně tak trochu kontraproduktivní, většinou se člověk snaží, aby tam byly teploty, co nejstálejší, případně se měnící postupně v průběhu dne a noci, ale víceméně stálé v celém prostoru inkubátoru. Pokud by bylo v různých částech inkubátoru rozdílně až třeba o 4-5 stupňů, tak by to znamenalo, že neizoluje a hrozilo by ještě větší kolísání při kolísání vnějších teplot. Jedině snad použít vysoký inkubátor, kde by se přeci jen mohl vytvořit určitý gradient od stropu ke dnu. Pro druhy, které jste psal, víceméně ani inkubátor moc nepotřebujete, většinou stačí inkubovat v nebo na teráriu, kde teplota sice kolísá, ale u gekončíků nebo felzum to zas tak nevadí, cilliáti obecně vyžadují pro inkubaci spíš niží teploty, tak je také inkubujeme většinou na nějakém vhodném místě v místnosti nebo na dně terária v krabičce s inkubačním substrátem.
Takže k věci, pokud chcete vytvořit rozdíl teplot v inkubátoru, nezbývá než ho vytvořit na výšku se zdrojem na stropě nebo boku (zadku) a vytvořit několik poliček v různé výšce. Předpokládám, že při výšce nad půl metru a vhodně zvolené watáži topení by mohl rozdíl u dna a stropu být okolo těch 2-3 st.

Děkuji. Pokusím se to nějak vykoumat.

Právě že s tím inkubováním v teráriu u zvířat si moc nevím rady, někdo říká, že je pak zbytečně vysoká úmrtnost. U těch ciliátek a P. grandisek by to možná šlo (teplota v teráriu je 25-27°na opačné straně od vyhřívacího místa) - spíš mám strach o pokles teplot v noci, když zhasnou světla ("vytápěcí" žárovka svítí 14-15 hodin denně, během té doby je tam stálé prostředí, ale v noci jsou poklesy - mimo terárium - 20°, dle nástěného teploměru v místnosti. V teráriu tak může být v prostřed noci kolem 22°. Samozřejmě, až začne topná sezona, tak takové poklesy nebudou, to je vždycky jen to přechodné období 2-3 týdnů na podzim a na jaře.) Myslíte, že třeba těm ciliátkům a grandiskám by to na inkubaci stačilo? Pokusím se dneska během noci zkontrolovat, jaké teploty tam budou, zda by to bylo vyhovující.

Jinak předpokládám, že další druhy - ornata, inexpecta, quadriocellata; ten inkubátor už potřebovat budou. Alespoň to psali v každé knížce, kterou jsem zatím četl :D . Navíc u těch bych si to riskovat asi nedovolil.

Inkubaci jsem prováděl jak v inkubátoru tak i bez.Po získaných zkušenostech jsem inkubátor vyhodil a inkubuji pouze v krabičkách na teráriích.Samozřejmě s nočním poklesem teplot někde k té vámi zmíněné 20.Zvířata se inkubují déle jako v inkubátoru jsou však dle mého silnější,vitálnější a prakticky s nulovou mortalitou.Takto inkubuji druhy vámi popsané i zcela jiné.

Když nad tím tak přemýšlím - je pravda, že když se samice vyklade někam v teráriu, tak asi ona nejlíp ví, co je pro ně nejlepší a kam je skovat, takže to přenášení do uměle vyhřívaného prostředí je asi vážně naddimenzované (ovšem chápu, že existují i druhy, které se jinak v našich zeměpisných šířkách odchovat nedají). Poskytnout vajíčkům prostředí, které odpovídá prostředí, kam je samice nakladla, je tedy asi nejpřirozenější řešení :-) .

Můj důvod ke stavbě nového inkubátoru byl v tom, že mi původní přišel nevyhovující - zdálo se mi, že když bývají problémy s vývojem nebo klubáním, ačkoliv tam byly ve dne v noci teploty dle doporučení v knížkách, tak byla chyba v zařízení. Zároveň je malý, tak jsem si říkal, že tedy postavím nový a větší. Když ale říkáte, že s odchovy mimo inkubátor máte lepší zkušenosti, tak to také odzkouším.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru