Předmět Autor Datum
Ano je UK,odbor biologia a tam si vyberies o co mas zaujem...
Jozef. 21.09.2013 18:11
Jozef.
A je někde na internetu nějaké info k tomu? Nemůžu to najít ani na ofic stránkách Karlovky :/
alojz 21.09.2013 18:15
alojz
No, já teda nevím, jestli se to dá považovat za studium herpetologie - jako jasný, profilovat se do…
lacerta. 21.09.2013 18:19
lacerta.
Přesně jak píšou boa a lacerta, herpetologii lze studovat jedině v rámci nějakého širšího oboru, nap…
boguschak 22.09.2013 10:21
boguschak
Abych to jeste upresnil... Ono kazdej zacinajici potencionalni student si mysli, ze herpetologie je…
boa.constrictor 22.09.2013 13:57
boa.constrictor
Tesat do sutru! Presne receno i pro dost jinych oboru a zivotnich omylu spusty mladych lidi...
Roker 22.09.2013 14:02
Roker
Jj, jakožto zoolog z povolání Ti to můžu potvrdit. Je to hromada naprosto debilní úředničiny, hraní…
boguschak 22.09.2013 19:19
boguschak
+ bych k tomu dodala - jako někdo, kdo občas pracuje dokonce s živýma zvířatama (:-D a u Frynty! Tak…
lacerta. 22.09.2013 19:42
lacerta.
Na druhou stranu je to práce se zvířaty, i když terarista-amatér nebo ošetřovatel v ZOO si těch zvíř…
boguschak 22.09.2013 20:00
boguschak
No, to byl spíš vtip, vím jak to je, ale ono to s nikým není tak růžový :-D Cíl byl jen podotknout,…
lacerta. 22.09.2013 20:06
lacerta.
Nechci ti brat iluze, ale v CR se herpetologie jako takova studovat neda... Na druhou stranu se da o…
boa.constrictor 21.09.2013 18:37
boa.constrictor
K plazum muzes pripadne i trochu pricuchnot na zemedelce na oboru Specialni chovy. Info o tomhle obo… poslední
lillek z mobilu 23.09.2013 13:23
lillek z mobilu

No, já teda nevím, jestli se to dá považovat za studium herpetologie - jako jasný, profilovat se do jistý míry dá, ale herpetologický jsou asi tak 2 přednášky a to ještě až na magisterským studiu (nebo se daj zapsat i na bc, ale tam je spousta dalších věcí) + se pak dá vybrat téma bakalářky/diplomky.
Tím nechci říct, že to není fajn, jen upřesňuju.

Přesně jak píšou boa a lacerta, herpetologii lze studovat jedině v rámci nějakého širšího oboru, např. zoologie, ekologie apod. Rozhodně doporučuji ty lidi a školy co zmiňuje boa, jen Fryntu bych vynechal, je to spíše už taková mediální hvězda než schopný vědec. Ale Lukáš Kratochvíl a jeho tým je skupina hodně dobrých lidí, na ty bych se obrátil.
Další věc ale je co s tím dál - s herpetologií není moc snadné prorazit, zvláště když se držíš v naší zemi, kde není moc co studovat. Tj. na doktorát nebo už magistra to chce odejít někam do ciziny nebo aspoň s nějakou zahraniční univerzitou mít spolupráci. Na chovaných zvířatech se dá studovat leccos ale většina herpetologů spíše jezdí studovat plazy v přírodě.

Abych to jeste upresnil... Ono kazdej zacinajici potencionalni student si mysli, ze herpetologie je o tom mit kontakt/pracovat s tema zivyma zviratama ve stylu - vlezu do dzungle, chytnu hada a neco na nem zmerim/zjistim + se s nim u toho budu par hodin mazlit a hrat si na lovce Pamapliniho... Jenze pak prijde rozcarovani a clovek si musi uvedomit (pokud chce u toho opravdu vydrzet), ze na prvnim miste musi byt vyreseni nejakeho "vyssiho" problemu/vztahu atd - napr: vztah mezi zmenami teploty a predaci... No a to zvire je jen modelovy druh na kterym to jde/nejde zkoumat... Nebo se delaji evolucni/jine vztahy mezi parazity/konkurenty/jine a nejakym druhem/populaci, pricemz clovek k tomu plazakovi ani necuchne, pac matros lezi uz par let v nejaky lahvi od okurek zalitej lihem a ceka na spracovani... Casto se pak s tema zviratama co nas zajimaj stravi nejmin casu - zbytek prosedis nekde v laborce a u pocitace, abys spracoval data, napsal clanky a ziskal dalsi grant, abys v tom kolotoci vydrzel zas o neco dyl... Proste realita je na hony vzdalena romantickym predstavam - to nikoho neodrazuju, jen konstatuju jak to je (kazdy si musie sam prebrat estli to opravdu chce) ]:)

Jj, jakožto zoolog z povolání Ti to můžu potvrdit. Je to hromada naprosto debilní úředničiny, hraní si s dětma ze ZŠ, a shánění peněz z různých zdrojů na výzkumy. Vlastní výzkum není žádné dobrodružství, člověk na něj má minimum času, a když se dostane někam do ciziny a je tam pracovně, na nějaké běhání po pralese za hadama není čas... A samozřejmě platí - čím hnusnější, menší a méně zajímavá zvířata, tím lépe se studují a tím méně se o nich ví, tj. tím větší šance o nich něco zjistit. K nám na zoologii přichází spousty studentů s tím, že chtějí dělat etologii pejsků, koníků a kočiček (občas i papoušků) a po vyslechnutí co to obnáší a že to je něco jinýho než venčit pejska a jezdit na koni znechuceně odcházejí, ti vytrvalejší zůstanou a začnou studovat třeba obojživelníky nebo drobné savce.

+ bych k tomu dodala - jako někdo, kdo občas pracuje dokonce s živýma zvířatama (:-D a u Frynty! Tak nepomlouvat :-D) Tak ani práce se zvířatama není až taková výhra, protože stejně na těch zajímavých zvířatech se až tolik nedělá a tak člověk sedí a čumí do kamery na zvíře č. xxx, pak to x dní vyhodnocuje a pak to x dní dopočítává + dělá pořád na tom samým a pak sedí x nocí nad nočním tvorem, aby měl tisíce záběrů, jak zvíře čumí do kamery :-D Následně často na nic nepřijde, jenom najde něco, co nikdo nepublikoval oficiálně, ač to stejně všichni dávno ví :-D Takže napínavé odhalování žhavých průlomových objevů se jaksi nekoná... Tím nechci říct, že to není zajímavý, ale prostě to chce dost smyslu pro humor.

Na druhou stranu je to práce se zvířaty, i když terarista-amatér nebo ošetřovatel v ZOO si těch zvířat užije víc než univerzitní nebo ústavní zoolog. Ale mně třeba baví ta různorodost - přednášení, práce se studenty, výzkum, akce pro veřejnost... V tomto oboru ale musí člověk strašně moc makat sám na sobě aby byl dobrý a někde ho chtěli, protože má velikou konkurenci. Univerzita z nikoho špičkového vědce neudělá, tím se člověk stane když na sobě moc maká sám, a ještě má štěstí a podporu jiných vědců...
Lacerto, já nepomlouvám ale je to pravda. Je to ale taková zákonitost, úspěšní vědci, kteří rádi vystupují před veřejností, se prostě těmi mediálními osobnostmi stanou, na úkor své odbornosti. U Dana to je jen trochu, jsou jiní, u kterých se to prohloubilo mnohem více (Komárek, Cílek...).

No, to byl spíš vtip, vím jak to je, ale ono to s nikým není tak růžový :-D

Cíl byl jen podotknout, že i když se poštěstí pracovat s "celým" zvířetem, tak to rozhodně není vždy žůžový a napínavý. Nakonec se člověk musí jít odreagovat do vlastního chovu :-D

Nechci ti brat iluze, ale v CR se herpetologie jako takova studovat neda... Na druhou stranu se da orientovat podle odborniku jez uci na VS na ruznych katedrach (ekologie, zoologie, veterina, atd) co se tomu venuji a u nich se pak da profilovat... Jukni na UK v Praze (Frynta, Kratochvil), MU+AV CR v Brne (Gvozdik), Olomouc (Vesely) atd...

K plazum muzes pripadne i trochu pricuchnot na zemedelce na oboru Specialni chovy. Info o tomhle oboru a lidech na nem mam ale jen zprostredkovany a dost utrzkovity,tak si o tom budes muset vic zjistit sam,jen upozornuju,ze to existuje.. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru