Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digitální zrcadlovka

Je to kus od kusu, u bazaru to platí dvojnásob. Já mám tělo taky z druhé ruky (stařičký Nikon D80) a když se člověk s kupujícím osobně sejde, vyzkouší a ideálni si počká na kus, který je ještě v záruce, nevidím v tom problém. Zrcadlovku si ve většině případů kupují lidé, co k focení mají vztah a k technice se umějí chovat. Do nejnižší řady bych nešel právě z důvodu ergonomie, jedno kolečko a lovit v menu mezi expozicí a clonou mě vážně nebaví. Raději bych šel do těla vyšší třídy z druhé ruky, než do novýho low-endu.
Ergonomicky mi moje tělo naprosto vyhovuje, jediné, co mě omezuje a proč uvažuju o koupi novějšího těla je šum na vyšší ISO. V podstatě je použitelné ISO400 a dál už spíš jen z nouze. Ale i to je individuální, každý je spokojený s něčím jiným a v případě pouze webové prezentace a sw odšumění jde jít mnohem výš.
Rovněž bych netvrdil, že kvalitní makroobjektivy začínají na 20 tisících. Sám mám 100mm Tokinu f/2.8, objevil jsem ji před několika lety v přepočtu za cca 6 tisíc novou na německým e-shopu (dneska se pohybuje okolo 11). V bazaru se dají sehnat mezi 6 - 9 tisíci, stejně tak 90mm tamron. Oba dva považuju za super skla. Jasně, mají své nedostatky hlavně v rychlosti ostření - jsou odkázány na šroub z těla (další důvod proč nejít do nejnižší řady zrcadlovek, objektivy bez motorku budou ostřit pouze manuálně) a absenci stabilizace. Tamron ale už snad dělá i novější verzi s vlastním motorkem. Oba jsou to jedny z nejostřejších obejktivů co jsem měl možnost vyzkoušet. Do sigmy 105 bych nešel kvůli menšímu počtu lamel clony a tím pádem ošklivýmu bokehu, ale to je značně subjektivní, někomu se osmiúhleníčky líbí. 150mm sigma je ale zas skvělý sklo.
Určitě bych ale při focení hmyzáků uvažoval i o blesku, chce to na ně hodně přiclonit a blesk přijde vhod.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny