Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digitální zrcadlovka

Je vtipný to číst a sledovat ten rapidní rozdíl v pohledu na věc :-). Začínal jsem s 350D, pak 40D, kterou mám dodnes jako náhradní a nyní 7D, kterou mám 4 roky. Hlavní důvod přechodu na vyšší model byl přesně v tom co ty popisuješ jako že ti to přijde nedůležitý. Rychlejší závěrka, horčíkové tělo, počet snímků za vteřinu, výdrž. Fotím zvířata, často někde venku, takže v pohybu. Když se někde rozhodneš vyfotit zvíře v přírodě, sakra rychle si uvědomíš jakou roli hraje to, jestli foťák udělá 5 nebo 8 snímků za vteřinu. To stejné platí o rychlosti závěrky. To umělý tělo si dneska naprosto nedovedu představit, jestli nechceš fotit s foťákem v atelieru, tak prostě musíš počítat s ním, že to musí trošku vydržet. Navíc ač je to těžší, ergonomicky mi to přijde daleko lepší, výrazně líp se to drží v ruce. 40D má na triku cca 60 tis. snímků a jediná porucha za celou dobu byla výměn závěrky někdy u 50tis. 7D má za ty 4 roky cca 90tis. snímků a závěrka mi odešla letos v létě, takže je zrovna v servisu na opravě. Jakejkoliv jinej problém s nima nikdy nebyl. Debata o tom, jestli je spolehlivější ten či onen se vede docela dlouho a je to strašně individuelní, až bych řekl že je to o jednotlivých kusech, než o značce. Co považuji za důležité, mám placenou prodlouženou záruku na 5 let, takže mám i tu výměnu závěrky nyní po 4 letech zdarma a víc neřeším :-).

Nikon jsem měl půjčenej xkrát. Rozdíl podle mě minimální, obě značky maj dobrý modely a horší modely. U každýho je to ve finále hodně o zvyku. Hodně ale záleží na co ten foťák má být používán. Já si třeba jakýkoliv jiný model v této "nižší" třídě pro focení pohyblivých objektů nedovedu představit a to ani mezi Nikony.

Pravdou ale je, že pokud by hlavním cílem mělo být focení statických nebo pomalu se pohybujících objektů, pak je ti ta rychlost, kterou právě ta 7D vyniká, k ničemu a tačila by asi i ta 600D.

EDIT: Jedna důležitá věc. Mám tendenci používat originál skla, v mém případě tedy od canonu a asi stojí za zmínku, že podobný zvyk se u Nikonu sakra prodraží, protože bohužel razí politiku, že značkové doplňky se prostě musí osolit co to dá. Málokdo to bere v potaz a pak nevěřícně kouká, že značkový objektiv od Nikonu je 1,5x dražší.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny