Předmět Autor Datum
Cau, nechci te nijak odrazovat od chovu sarancat, ale musim napsat svou zkusenost. Asi pred pul roke…
zemedelec 12.10.2013 19:23
zemedelec
tak tam asi v něčem byla chyba. buď v podmínkách, nebo přímo v konkrétních sarančích, že nymfy takhl…
Aurifer 13.10.2013 00:14
Aurifer
Tak záleží na tom, proč je chceš chovat...jestli jako krmení, nebo spíše na koukání. Já mám saranče…
Aurifer 13.10.2013 00:06
Aurifer
Prosimprosim a čím (kromě trávy) ta sarančata krmíte? Na internetu se lze dočíst všechno možný, ale…
taktak 15.10.2013 12:18
taktak
V kazdom supermarkete sa da nabrat hromada zeleneho z odpadu - ludia co poodlamuju stonky aby za ne…
SoCo 15.10.2013 13:19
SoCo
Přesně tak, zeleninou z odpadu v Globusu krmím šváby, taky se vyplatí vycvičit si kamarády aby vám s…
Hroznak 15.10.2013 15:40
Hroznak
já je měla jeden čas v takovém tom uzavíratelném síťovém koši na prádlo, taky tušim z Ikei asi za 50… poslední
Aurifer 15.10.2013 20:06
Aurifer
Chci je na krmení a když bude něco navíc tak prodávat po známích. Teď chovam cvrčky ale ty neplánuju…
Knoty 15.10.2013 17:52
Knoty

Cau,
nechci te nijak odrazovat od chovu sarancat, ale musim napsat svou zkusenost. Asi pred pul rokem jsem si udelal insektarium a koupil sarancata. Podminky si myslim ze meli dobre, protoze se hned zacali parit. zanedlouho se zacaly rodit male sarancatka. troufam si rict ze jich bylo pres tisic. kazdy den jsem jim trhal travu, neustale mely namlete ovesne vlocky... dospelosti se jich moc nedozilo. mozna jsem delal neco spatne. v tomhle smeru jsem zacatecnik. ale myslim si, ze chov je velice narocny na potravu, narocny na energie a vysledek je slaby. jeden chovatel mi rekl, ze aby se parily, potrebuji zelene. ted pred zimou a v zime si nedovedu predstavit kde to brat. vim ze se tomu da koupit cinske zeli, ale davat kazdy den 20 kc za hlavku se mi nechce. podle me jsou nejidealnejsi svabi. moji chamici i agamy je zerou. dvakrat do tydne jim doplnim vodu a dam potravu a jinak s nimi neni zadna starost.
Mozna jsem s tema sarancatama delal neco spatne. Musim ale rict, ze jsem si o chovu precetl vsechny dostupne informace na netu. Timto te nechci odrazovat, ale zvaz jestli to ma cenu. Uz samotna vyroba insektaria neni extra levna zalezitost. Me to cele stalo asi 3 tisice. To neni zase tak moc, ale pak te prace s chovem...

tak tam asi v něčem byla chyba. buď v podmínkách, nebo přímo v konkrétních sarančích, že nymfy takhle chcípaly. Já dospělé saranče kupuju a dávám jim kladiště, aby se vždycky ještě vykladly než je zkrmim a mám pak i nymfy malých velikostí. Dospělosti se mi taky nedožijou, protože je dřív zkrmim, ale nymfy mi prakticky vůbec nechcípají. Kdybych je nezkrmila, normálně by dospěly. To, že to hrozně žere a potřebuje hodně světla a tepla, to je jasný, no. Já mam box se sarančaty nahoře pod stropem na terárcích, takže to vyhřívají i osvětlují terárka a stačí to, energie pro sarančata (a další krmný hmyz co takhle mam) mě nestojí nic.

Tak záleží na tom, proč je chceš chovat...jestli jako krmení, nebo spíše na koukání. Já mám saranče v Samlách s vyříznutýma "oknama" s vsazeným pletivem, to je asi tak nejpraktičtější z hlediska údržby a výhřevu. Ale pokud je člověk chce pozorovat, tak to moc na koukání neni, no. Pokud to chceš na koukání, tak je lepší si udělat rám ze skla nebo kovu a vsadit do něj třeba muší pletivo. Ale pak se to hůř vytápí. Nebo udělat "terárko" třeba s dnem a 2 stranama ze skla a stropem + 2 stranama z pletiva, těch možností je víc. Já takhle chovala na koukání nějaká ty exotičtější druhy sarančí a vyhovovalo to, ale fungovaly i v exoterách (pletivové víko+ větrání pod dvířky).

Prosimprosim a čím (kromě trávy) ta sarančata krmíte? Na internetu se lze dočíst všechno možný, ale nejsem si jistá zda to četla ta sarančata, že mají žrát vločky, banán a kdoví co ještě, ale mě efektivně (jako že mě přišlo, že se tím dosyta najedly a ne že si jen ze zoufalství a hladu kously čehokoli organickýho) žraly akorát jablka nebo hroznový víno. A to mi zas oboje přišlo, že je na ně moc "mokrý". jedná se mi o efektivní náhradu trávy v zimě. Zatím mi nefunguje nic jinýho než přiměřeně zvlhčený seno. Díky za odpověď

V kazdom supermarkete sa da nabrat hromada zeleneho z odpadu - ludia co poodlamuju stonky aby za ne neplatili. Zelenina je tam celorocne a vzdy sa da najst to co sarancata zozeru. Treba to akurat oplachnut a sarancata sa o to idu ukopat.

Ja som ich drzal v plazovom vaku (pruzina obalena jemnym pletivom) z ikei - tusim za 120 korun. Ked som ich mal v boxoch, tak tam bola prilis velka vlkost a kapali. Akurat sarancata dost smrdia - mne by to nevadilo, ale mladu z toho bolela hlava - tak sarancata vystriedali dubie.

já je měla jeden čas v takovém tom uzavíratelném síťovém koši na prádlo, taky tušim z Ikei asi za 50,-. měla jsem v tom i bource a další hmyzáky, ale pak jsem od toho upustila, páč se to na můj vkus špatně čistilo. V tom boxe pro změnu zase z Ikei když se udělá okno se síťovinou do boku a do víka, tak je to s vlhkostí v pohodě a čistí se to taky dobře...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru