Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva nežere

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda by mi někdo z vás neporadil, co dělat. Jsem začínající chovatel želvy zelenavé, kterou jsem zakoupila v červenci 2013, želva je rok stará. Celé léto krásně přijímala potravu, přes den byla ve venkovním výběhu, na noc jsem dala domů. Ovšem asi od října jsem ji přestěhovala do terária a od té doby nepřijímá žádnou potravu. Zkoušela jsem jak jetel atd., tak různé pamlsky, dokonce i želví granule, ale bohužel bezvýsledně. Želva má teplotu v teráriu kolem 23°C, a vlhkost přes den asi 70%,na noc asi kolem 80%-90%. Svítím kolem 8-9h denně. Dělám něco špatně? Budu ráda za jakoukoliv radu, vím, že jako začátečník jsem třeba nastavila špatně teploty, nebo něco jiného.

Moc díky!!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
:D Taky mi mohlo dojít, dát sem fotky. Takže dávám fotky jak terária tak želvy. Substrát používám sm…
kikinka0002 21.10.2013 12:28
kikinka0002
Už jsou na karapaxu patrné známky vysušení.Přenášení "na noc" byla blbost. Nastudujte si http://www.…
lupus 21.10.2013 14:00
lupus
Takže pokud jsem správně pochopila, zvýšit teplotu tak, aby na výhřevném místě bylo 35°C a pořídit l…
kikinka0002 21.10.2013 14:18
kikinka0002
Takže pokud jsem správně pochopila, zvýšit teplotu tak, aby na výhřevném místě bylo 35°C a pořídit l…
lupus 21.10.2013 14:39
lupus
Dobře, a moc děkuji .
kikinka0002 21.10.2013 14:42
kikinka0002
Kokos bych pod želvu nikdy nedal, zkuste si vzít jedno to vlákno do ruky a přetrhnout. Je to nezniči…
nikolas 21.10.2013 23:21
nikolas
S tím substrátem, co stránka chovatele, to jiný názor. Takže upřímně moc nevím, který substrát by vl…
kikinka0002 22.10.2013 11:16
kikinka0002
S tím substrátem, co stránka chovatele, to jiný názor. Takže upřímně moc nevím, který substrát by vl…
lupus 22.10.2013 14:52
lupus
Tak to chápu, ale na druhou stranu pokud smíchám hlínu a písek, tak navlhčené z toho bude spíš bláto…
kikinka0002 22.10.2013 20:05
kikinka0002
Mě se nejlépe na spaní osvědčily MOKRÉ hobliny (prosáté a bez pilin). Vždy, když se náhodou stane, ž…
lupus 23.10.2013 04:47
lupus
Já jsem si přečetla odkazy i různé dotazy, co byly na těchto stránkách zodpovězeny a od té doby ji n… poslední
kikinka0002 23.10.2013 06:54
kikinka0002

Kokos bych pod želvu nikdy nedal, zkuste si vzít jedno to vlákno do ruky a přetrhnout. Je to nezničitelná a nestravitelná hmota a v kombinaci s pískem či kamínky může nadělat pěknou paseku ve střevech. I to by mohl být důvod, že nežere, prostě zácpa.
Pije? Vylučuje trus i moč? V jakém stavu? Zkuste vlažnou koupel alespoň půl hodiny (mělká voda, není to vodní želva), uvidíte, co z ní vyjde.
Další možnost je, že se trochu předčasně chystá zimovat, tomu by zase odpovídala vámi udávaná teplota v teráriu. Je aktivní, nebo jen tak polehává? Pokud se chystá zimovat a vy jí razantně zvýšíte teplotu, asi ji trochu rozhodíte. Chystáte se ji nechat letos zimovat? Pokud zimovat nehodláte, tak bodově! přitopte, jak vám radí výše.
Jakékoli Repti - glo je u želv na dvě věci, ale pokud byla celé léto na sluníčku, ani ho nepotřebuje, tedy pokud ji dáte zimovat a na jaře znovu ven. Noční úklid takovéhoto mrňouse nevidím jako chybu, pokud má hluboký vlhký substrát na spaní, i když rosa je rosa.
Poznámka: Má nějaké přírůstky za dobu co ji máte? Připadá mi na rok nějak malá, nemá růstové linie kolem švů. Kolik váží a kolik vážila při pořízení?

S tím substrátem, co stránka chovatele, to jiný názor. Takže upřímně moc nevím, který substrát by vlastně měl být ten nejvhodnější. Co si tedy myslíte vy? Koupel vyzkouším.

Právě, že je neaktivní, spíše pospává. Od chovatele vím,že minulou zimu zimovaná byla, ovšem já z toho mám trochu obavy, nemám se zimováním zkušenosti, a tak bych nerada udělala něco špatně. Takže raději nezimuji.

Když jsem želvu dávala na noc domů, vždy měla substrát vlhký, terárium jsem vždy rosila a želva se krásně zahrabala.

Přírůstky zatím nemá, ale dle chovatele je to dáno tím, že byla vylíhnuta v červenci minulého roku, byla chovaná venku, takže se živila luční směsí a než stačila vyrůst tak byla zimovaná.

S tím substrátem, co stránka chovatele, to jiný názor. Takže upřímně moc nevím, který substrát by vlastně měl být ten nejvhodnější. Co si tedy myslíte vy? Koupel vyzkouším.

Vemte to selským rozumem. Po čem se pohybuje venku ? Drny a kameny. Kokos propagují u želv snad jen jeho prodejci. Přece vám neřekne, narýpejte si na louce pár drnů trávy, nebo namíchejte si zem s pískem, když vám může střelit pytel kok. vlákna:-). Taky to zní "odborněji" :-).
Koupel jo, ale ve vodě stejnéteploty jako má prostředí čili kol 20 - 25°. Ať jí nezpůsobíte teplotní šok.

Zimování prcků v přírodě je první důkladná "selekce životaschopného".
Je-li v dobré kondici tak proč ne (cca jen 6 týdnů).
Pak zhruba co rok to přidat měsíc zimování.Čili zdravé 5 - 6 leté želvy už to "daj" v pohodě od 1/2 11 do 1/2 či konce 03 (dle teplot).
Mě např. včera i dnes ještě kluci šmejdej venku po výběhu...:-)

Tak to chápu, ale na druhou stranu pokud smíchám hlínu a písek, tak navlhčené z toho bude spíš bláto v teráriu, nebo ne? Jinak, změnila jsem světlo, zvýšila teploty. Želva chvilinku pospala, a pak se dala do šmejdění po terárku a nakonec začala i jíst, na noc spí pěkně zahrabaná ve vlhku, tak snad už to začne být v pořádku. Takže ještě jednou moc díky za rady.:)

Mě se nejlépe na spaní osvědčily MOKRÉ hobliny (prosáté a bez pilin). Vždy, když se náhodou stane, že mám někdy doma 1 - 2 ks, kteří mě nepřijdou 100% fit na zimování, tak cca 2 hod po vypnutí světel, když už někde "vytuhnou", je přendám do přepravky, celé zahrábnu do hoblin a dám na nejtudenější místo v bytě. Ráno obráceně. Ráno jsou nasáklí jak houby a spokojení.Hobliny se snadno vymění či propláchnou, když se do nich vyčůrají...kadí většinou při koupeli cca 2x týdně.
Přečtěte si ty odkazy...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru