Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agresivita u vodních želv - řešení?

Dobrý den, v jednom akváriu chovám pohromadě pár Chelodina siebenrocki, jednu Cyclemis dentata, jeden exemplář Pelosius castaneus (všichni cca 3 roky staří) a několikaměsíční mládě Chinemys reevesi. Želvy mám pohromadě už přes rok a půl, dřív jich tam bývalo i víc, a nikdy žádný vážnější konflikt nevzniknul (krmím mimo akvárium zvlášť dlouhokrčky a všechno ostatní). Minulý týden mi zničehonic tereka napadla přibližně dvojnásobnou dlouhokrčku do krku u krunýře a docela ho pohmoždila. Ihned jsem jí oddělil do karantény, čekám, než se dlouhokrčce rána zahojí, ale co pak? Je jediné řešení želvy trvale oddělit, nebo se dá něco dělat? Máte podobné zkušenosti?

Díky za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tereku nechám oddělenou, díky za radu. Jinak dlouhokrčky, cyclemis i chinemys mají podobné rozpětí t…
velka-lama 20.11.2013 19:04
velka-lama
Snad nedostanu kamenem do hlavy... Nicméně asi bych nezatracoval odchov mladých jedinců dohromady, n…
breptal 20.11.2013 20:48
breptal
Já osobně bych viděla problém i třeba v tom, kombinovat druhy z různých světadílů (v tomto případě A… poslední
Aurifer 20.11.2013 21:20
Aurifer

Tereku nechám oddělenou, díky za radu. Jinak dlouhokrčky, cyclemis i chinemys mají podobné rozpětí teplot, to jsem kontroloval a akvárium mám dostatečně členité jak s několika úkryty pro dlouhokrčky, tak místy ke slunění a souší pro cyclemis a chinemys. Pokud by se agresivita projevila i u nich, taktéž je oddělím.

Snad nedostanu kamenem do hlavy... Nicméně asi bych nezatracoval odchov mladých jedinců dohromady, nicméně je třeba vše vždy sledovat a dále přizpůsobovat. Mládata se rychleji rozkrmí pokud uvidí druhou želvu něco žrát, ale někdy se stane, že větší želva té menší ve snaze sebrat rybu ukousne hlavu, nebo se některá začne chovat agresivně a pokouše ostatní, v tu chvíli je nutné želvy oddělit, což nyní nastalo. A určitě bych se nebál tvrdit že účastníci tohoto vlákna také dávají prcky do určitého věku s podobnými chovnými podmínkami dohromady...

Nicméně větší problém bych viděl neustále rejpání do želv, které je pro ně velmi stresující a upustil bych od něj.

Jinak doporučil bych jedno nebo 2 větší akvárka s vyndávacíma přepážkama.

Já osobně bych viděla problém i třeba v tom, kombinovat druhy z různých světadílů (v tomto případě Afrika, kontinentální Asie + Indonézie). Ono u řady druhů s podobnými nároky se dají mláďata do určitého věku držet pohromadě, pokud se jedná o odchovy s podobnými nároky. Ale zrovna v tomhle případě bych si ani nebyla moc jistá, že se opravdu jedná o odchovy (tedy "čistá" zvířata).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru