Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva - pití z misky

Měla bych takový dotaz. Téměř všude na českých webech se běžně dočítám o tom, že není normální když želva pije, že by většinu vody (valnou většinu) měla přijímat ze vzduchu, z okolní vlhkosti. Mám želvu běžně 8 - 10 hodin přes noc v téměř mokrém (hodně vlhký, na hranici s mokrostí) substrátu, ve kterém je úplně zahrabaná, tzn. zespod, zboků a zezhora má všude vlhký substrát), přes den běžně sucho, tak jak mají v přírodě. Nicméně i přesto při koupání (cca 2 - 3x týdně) nejdřív tak 30 - 40 vteřin usilovně pije a pak toho nechá. Ale dělá to při každém koupání a příjde mi, že je dost jedno, jestli je přes noc ve vlhku nebo ne. Má to nějaké vysvětlení? Nebo je to pití přeci jen normální?

Předmět Autor Datum
Je to normální. Dle popisu máš dokonce možná hodně mokrý substrát pro ni, ale to je všechno o citu.
breptal 21.11.2013 13:41
breptal
Supr, děkuji moc. Už jsem nevěděla, co s tím. Ten substrát zkusím vychytat lépe.
Sibie 21.11.2013 14:02
Sibie
Substrát jsem neviděl, je to pouze domněka zkreslená popisem, může tam být vše OK. Je to všechno pou…
breptal 21.11.2013 14:34
breptal
Nevím přesně, kde jsou k nalezení informace, že suchozemské želvy získávají vodu ze vzduchu. Většino…
nikolas 21.11.2013 18:53
nikolas
No takhle, spíš bych to "pití ze vzduchu" specifikovala jinak. Uvádí se, že většinu vody má dostávat… poslední
Sibie 23.11.2013 00:39
Sibie

Nevím přesně, kde jsou k nalezení informace, že suchozemské želvy získávají vodu ze vzduchu. Většinou získávají vodu z potravy, následně z rosy či louží. Povrchem těla pak sice vodu z okolí částečně nasávají, ale určitě jim to nestačí k pokrytí spotřeby vody pro metabolismus, spíše jim slouží k provlhčení tělního pokryvu. Takže každá suchozemka, když se dostane k vodě, se napije, to je reflex. Nikdy totiž neví, kdy se k vodě dostane příště. A když má v sobě vody moc, prostě ji vyloučí, ale napije se pokaždé, i když to zrovna není nutné. Takže je to úplně normální a prospěšné, vodu pít musí.

No takhle, spíš bych to "pití ze vzduchu" specifikovala jinak. Uvádí se, že většinu vody má dostávat z okolností vlhkosti a rosy přes noc, protože když pije nebo dostává příliš vody z potravy, tak selhávají ledviny a je to šíleně častý problém... proto to řeším

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru