Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plíseň v paludáriu

Prosím vás, připravovala jsem terárium pro pralesničky a přinesla jsem kořeny z lesa, dala je do trouby a vyndala, ale i přesto mam v teráriu plíseň . Jak se jí můžu zbavit aniž bych nemusela vymývat celé terárko, mam pozadí z nalepené kokosové drtě silikonem. Je mi jasné , že to je asi také kvuli špatnému větrání, na kterém zapracuji.a jak se můžu bránit proti plísni?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi spíš záleží na tom větrání, samozřejmě, že ti z lesa dřevo nevydrží, ale mě plesnivěli v prvním…
Ulmus 22.11.2013 17:22
Ulmus
ono to přepékané totiž na rozdíl od toho nepřepékaného plesniví daleko víc, protože se tím přepečení…
Aurifer 22.11.2013 17:25
Aurifer
Myslim si, že je to hlavně o větrání a spíš, než substrát bych řešila to. Ten zatuchlej vzduch se sp…
Réza 22.11.2013 20:04
Réza
ono tam krom větrání záleží na celkovém mikroklima té ubikace, což zase závisí na její velikosti. V…
Aurifer 22.11.2013 20:15
Aurifer
JJ, to je taky pravda...ale rozhodně bych v tomhle případě vyřešila příčinu - větrání, než pak řešil…
Réza 22.11.2013 22:59
Réza
Ony tam ještě díky bohu nejsou :D , chtěla jsem zkusit "zaběhnout" terárko do funkce a až pak do něj…
Annabilkova 23.11.2013 07:27
Annabilkova
Určitě to chce dobré větrání. Ale já jsem pdobné problémy dříve řešíl tak, že jsem si sehnal propylp… poslední
Ave rapaz 01.12.2013 19:22
Ave rapaz

Asi spíš záleží na tom větrání, samozřejmě, že ti z lesa dřevo nevydrží, ale mě plesnivěli v prvním palu i driftwood kořeny do akvárka. Prostě mi to špatně větralo. Každopádně jsem vždy používal listí, mechy, kůru a vše možné z lesa a nikdy jsem nic nevyvařoval, ani nepekl a nic se nestalo.

Myslim si, že je to hlavně o větrání a spíš, než substrát bych řešila to. Ten zatuchlej vzduch se spórama plísní žábám prospívat určitě nebude. V našem hodně vlhkym tropickym terárku, pro pralesničky máme na dně taky rašelinu s hrabankou, ten substrát je prakticky pořád promáčenej a nic tam neplesniví, ikdyž se rosí dvakrát denně - je tam dostatečný větrání. V druhym paludárku pro pralesničky, kde je i vodní plocha, je to vyřešený tak, že je na dně jako substrát hrubý akvarijní písek (spíš kulatej štěrk) a tam plíseň moc nehrozí, takže i to je řešení.

Ony tam ještě díky bohu nejsou :D , chtěla jsem zkusit "zaběhnout" terárko do funkce a až pak do něj dát žabky. :) Ale děkuju vám, žabky kupuju až za 14 dní tak zkusím zatím jen větrání , jelikož to sice není velké terárko, ale i tak ty kytky jsou již zasazené a moc se mi nechce je zas vyndavat , pouze v případě nutnosti. zplesnivěly mi jen ty dřeva a mechy...poblíž dřev, mechy na zemi zůstaly zelené. Tudíž asi je to opravdu v tom větrání. Děkuju Vám za pomoc :)

Určitě to chce dobré větrání.
Ale já jsem pdobné problémy dříve řešíl tak, že jsem si sehnal propylparaben a metylparaben - používají se ve výrobě léčiv proti tvorbě plísní - a po rozpuštění ve vařící vodě jsem v tom dřevo vymáchal. Upravoval jsem si tak i hobliny pro líhnutí vajec. Nikdy jsem nikde neměl plísně, vajíčka se líhla bez problémů.
V poslední době ale řeším potřebu "dřeva" v teráriích tak, že si jej vyrobím z keramiky. Je to omyvatelné, dá se to sterilizovat v troubě ( 250 st. není pro keramiku žádná extra teplota). Imitace je už hodně zdařilá ( po spoustě zkoušek, než jsem se to naučil ), že si skoro každý myslí, že je to skutečné dřevo - než to chytne do ruky.
Rostliny se na tom chytají stejně jako na dřevo.
V současné době už v nádržích vlastně nic jiného nemám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru