Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paludarium - volba osazenstva

Zdravím,

opět si pohrávám s myšlenkou postavit palu. Rozměr jsem ještě neřešil. Určitě chci mít dole rybky, počítám s objemem vody 50-120 litrů cca. Nejsem ještě rozhodnut, jak budu realizovat souš (ostrůvky, postupná souš, voda i pod souší, jen osázená zadí stěna, atd.), nevím, koho umístit na suchou část. Variant je několik, ale všechny mají něco proti.

Had. Bohužel se vysere do vody a to bude teda prima. Uvažoval jsem třeba nad Nerodiama, ale předpokládám, že - krom toho, že bude srajdit častěji - je to vlastně to samé jako jakýkoliv jiný stromák, tzn. trus asi není menší, že by ho filtr odchytil, apod. Chytám se posledního stébla :)
Pokud něco z ještěrů - malí švábíci naskáčou do vody a to je taky super. V tom případě by musely ryby být schopné je zbaštit, tzn. asi větší ryby, tzn. jaké a víc litrů, že.
Dendrobátky - pravděpodobně by potřebovaly nižší vodní sloupec, což nechci. Na druhé strané krmím muškami a ty by rybky mohly zvládnout.
Zatím poslední nápad jsou Bombiny orientalis. Ty by mohly baštit i švábíky upadlé do vody. Co omýlaná toxicita. Ublíží rybkám? Mám pocit, že tu někde Auri psala, že je měla s rybkami a ok. Mimochodem, dlouho jsem je neviděl v inzerci, proč?

Budu vděčný za nápady. Větší ještěry ne, spíš ještěry vůbec ne. Hady nebo žáby.

Dík.

Předmět Autor Datum
moc Vám sice neporadím ale jako likvidátory spadlého hmyzu doporučuji Pantodon buchholzi, plně vzros…
Alien 27.11.2013 19:00
Alien
Uvažoval jsem třeba nad Nerodiama, ale předpokládám, že - krom toho, že bude srajdit častěji - je to…
Aurifer 27.11.2013 19:29
Aurifer
Takovou pěknou odpověď jsem vyplodil a ona nikde :( Tak tEď už jen krátce. Žabky bych dal denní a t…
druhej 28.11.2013 17:36
druhej
tak občas nějakého švába z hladiny chytěj, ale moc jim to nejde...jinak jak už sis odpověděl sám, na…
Aurifer 28.11.2013 19:15
Aurifer
Chtel bych se Vas zeptat, tech kteri chovaji zabky... Jak je to s devastaci rostlin a trusem po palu…
Hovnous 20.01.2014 20:30
Hovnous
No pokud si pod pojmem žabka nepředstavuješ nějakou myšata požírající "jateční" ropuchu, tak ty pidi… poslední
Réza na mobilu 20.01.2014 21:14
Réza na mobilu

moc Vám sice neporadím ale jako likvidátory spadlého hmyzu doporučuji Pantodon buchholzi, plně vzrostlí dospělci do sebe dokážou nasoukat i adultního tartaráka, pokud mají hlad berou hmyz ihned po dopadnutí na hladinu. Krmím je většinou tartarami a cvrčky, v nouzi moučňáky a mraženýma koretrama. Musel by jste ale vzít v úvahu to že budou lovit ryby typu gupek, malé žabky nebo jako u mě malé anolise u kterých je ale spadnutí do vody velmi vzácné.
jinak mam palu vyřešené tak že mam osázenou jen zadní stěnu a po celém dně vodu. Volil bych spíš žabky co nevyžadují zimování. Zatím jsem taky nenalezl ideálního živočicha do mého palu a nějak mě štve ten mix co tam mam- rostliny z Jižní Ameriky, Anolise carolínské ze S. Ameriky a ryby povětšinou z Afriky.

Uvažoval jsem třeba nad Nerodiama, ale předpokládám, že - krom toho, že bude srajdit častěji - je to vlastně to samé jako jakýkoliv jiný stromák, tzn. trus asi není menší, že by ho filtr odchytil, apod

Nerodie jsou vodní užovky, rozhodně ne stromáci :-). Pokud tam chceš mít ryby tak s Nerodií by tam dlouho nevydržely...je to had co žere hlavně ryby a taky podle toho pak vypadá jeho trus. Celkem řídká, smrdutá břečka napatlaná všude kolem. Což by okrasnému paludáriu neprospělo, krom teda toho, že Nerodie nerady velké vlhko. Stejně jako Thamnophisky potřebují i nějaké to suché, teplejší místo. hady bych tam nedávala asi vůbec žádné. Ze žab Bombiny ano, ty by tam fungovaly a pokud se voda přiměřeně mění, tak rybám jejich toxicita nevadí. Nebo třeba moc pěkné menší žabky Hylarana erythrea. JInak by tam šly jakékoliv jiné stromové žáby, tam ten výběr je dost velký - různé rosničky, létavky, listovnice.. Z ještěrů některé druhy Anolisů, pokud by ta nádrž byla dostatečně větraná, tak by tam šly i některé druhy Felsum a ve větší nádrži i nějaké menší druhy asijských pralesních Agamek, jako jsou třeba Pseudocalotesi, některé Acanthosaury atd. dalo by se tam dát kde co, když se ta nádrž vhodně zařídí, aby splňovala požadavky konkrétních druhů. JInak do vody se dají jako likvidátoři mrtvolek hmyzu nasadit i raci, ale ti občas schroupnou i nějakou tu rybu.

Takovou pěknou odpověď jsem vyplodil a ona nikde :( Tak tEď už jen krátce.

Žabky bych dal denní a ty Bombiny se mi zdají opravdu parádní. Jen si doplním - budou lovit i malé švábíky plavající po hladině? Proč je poslední dobou (delší) nevídám v inzerci? Momentálně od Rainforest (předpokládám import) mi přijdou dost drahé. Nemáme někdo tu? Byť je teda čas začít zimovat.

Rybky bych zvolil nějaké menší, nenáročné.

tak občas nějakého švába z hladiny chytěj, ale moc jim to nejde...jinak jak už sis odpověděl sám, na odchovy je pozdě a dospělá zvířata teď lidi dávají zimovat. a zrovnatak v přírodě- z importů teď ze stejného důvodu nejsou, akorát možná nějaké ze "starých zásob". Sezóna na ně je jaro-podzim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru