Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
jak-je-to-s-zakazem-chovu Docela by mne zajímalo, které naše původní druhy ptáků a čím by ohrožoval…
lupus 03.12.2013 14:07
lupus
Docela by mne zajímalo, které naše původní druhy ptáků a čím by ohrožoval např. Mníšek šedý ono tam…
Aurifer 04.12.2013 15:34
Aurifer
Auri. Nechci být rýpal, ale škody co si uvedla se jednají čistě proti lidem a jejich věcem co tam te…
hawok.jinde 04.12.2013 17:44
hawok.jinde
tak oni skoro všichni škůdci jsou škůdci většinou hlavně z lidského hlediska. Nicméně tihle papoušci…
Aurifer 05.12.2013 12:00
Aurifer
U nás je cosik žralo, nějaká regulace tam byla, nicméně se přizpůsobili až moc životu u nás. Odpozor… nový
breptal 05.12.2013 12:10
breptal
tak oni dravci určitě nějaké zvládnou odchytit, než si na ně papouši dají pozor...jenže oni jsou opr… nový
Aurifer 05.12.2013 14:38
Aurifer
Pokud by k zákazu chovu mníšků došlo, tak je chovatelé- hlavně velkochovatelé- pustí do přírody a to… poslední
šikula 07.02.2017 21:07
šikula

Docela by mne zajímalo, které naše původní druhy ptáků a čím by ohrožoval např. Mníšek šedý

ono tam je plno druhů, u kterých to je fakt postavený na kokos. Ale zrovna u mníšků to i chápu. Kdo kdy viděl tyhle jinak roztomile vypadající papoušky v jejich domovině by se možná ani neptal....oni třeba Argentinci je mají za pěkné grázlíky a ne bez důvodu, takže je regulují odstřelem. Větší kolonie mníšků si staví hnízda třeba na sloupech, už jsem tam viděla i sloupy, co kvůli velkým hnízdům zhučely, urvaly se dráty atd. Které teda ti papoušci i poškozují. A jsou pořádně destruktivní i co se týče třeba domů. Krom toho, že kolonie šíleně řve, tak v okolí taky zničí co může. jsou inteligentní, šikovní a nenechaví + samože škodí v zemědělství. A u papouščí kolonie nic jiného nehnízdí, nesnesou to tam. Prostě ve své domovině nadělají dost škod, takže je tam nemají rádi...sice si nemyslim, že by se tu dokázali přemnožit, ale sranda by to s větším množstvím mníšků taky nebyla.

Auri. Nechci být rýpal, ale škody co si uvedla se jednají čistě proti lidem a jejich věcem co tam teoreticky nepatří.
Ostatně by bylo zajimavější jak by na tom níškové byli kdyby neparazitovali na lidských prostředcích a žili v pravé divočině.

tak oni skoro všichni škůdci jsou škůdci většinou hlavně z lidského hlediska. Nicméně tihle papoušci jsou poměrně nesnášenliví vůči ostatním druhům, u větší kolonie nic dalšího nehnízdí, jak už jsem psala výš. Prostě to tam nesnesou, takže tuzemským ptákům by to místo k hnízdění zabírali. Navíc do naší přírody nepatří.

jinak v jejich domovině samozřejmě žijí i v divočině a hnízda si staví na stromech nebo sloupových kaktusech, klasicky z větviček. Ale právě s lidskou činností se rozšířili i do míst, kde by dříve neměli dostatek potravy nebo míst k hnízdění. takže hnízdí i na sloupech atd a ke stavbě hnízda používají kde co, takže někdy ta hnízda vypadají spíš jak veřejná skládka napíchnutá na lampu. A pokud někde něco, o čem si myslí, že by se jim hodilo na hnízdo nemohou volně sebrat, tak to ukoušou, dokonce jim nedělá problém uklovat ani plastové trubky :-)

tak oni dravci určitě nějaké zvládnou odchytit, než si na ně papouši dají pozor...jenže oni jsou opravdu hodně chytří, takže problém s predací asi brzo vyřeší po svém, třeba s tím poplachem od sojek.

V jejich domovině si vesele vyřvávají, dokud nevidí, že máš v ruce brokovnici. To pak najednou hrobový ticho a neuvidíš jediného papoucha :-) Navíc i přesně vědí, na jakou vzdálenost jsi s tou brokovnicí nebezpečný, takže se zvládnou včas zdekovat..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru