Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán žere jen pampelišky

Zdravím,
chci se zeptat, jestli je běžné, že Leguán zelený necelý rok starý žere jen pampelišky ? Zkoušíme mu dávat všechno možné.. Meloun, jabka, cuketu, mrkev,švestky.. vše kromě citrusových plodů a salátu, ale nic mu nejede a sní jen čerstvé pampelišky nebo polníček a rucollu. Už se blíží zima a dávat každý den 40 kč za balík rucolly je celkem mazec :D
Přikládám foto terka, jestli by to nemohlo být tím. velikost je 90š*120v*90h, teplota v terku tak 28-30 a na výhřevném místě 35-40, každý den rosíme a velmi často běží mlhovač v bazénku.
Díky za pomoc a odpovědi :)

Předmět Autor Datum
Ahoj vypadá to,že máš doma mlsouna-pampeliška je sice dobrá ale musíš se snažit o vyváženou stravu.T…
Petrš 04.12.2013 21:53
Petrš
Ovoce nedávat. Jen jako pamlsek, rozhodně ne každý den. Každý leguán má oblíbenou jinou stravu a jen…
Kája z Brna 05.12.2013 11:37
Kája z Brna
Někteří legouši jsou hodně vybíraví, no. Až zase bude na stromech listí, zkus mu dávat celé větvičky…
Aurifer 05.12.2013 11:44
Aurifer
Díky za rady :) Osvětlení je 2x 150w žárovka od exotery, Intense Basking spot a daylight. Foto opra…
Tuonelan 05.12.2013 14:47
Tuonelan
na jaře vyzkoušej i vrbu, buk, dub..to je všechno nejedovaté a obzvlášť na jaře, když to raší aje tu…
Aurifer 05.12.2013 15:08
Aurifer
Na jaře jsou TOP listy břízy a lípy. poslední
Kája z Brna 05.12.2013 15:35
Kája z Brna

Ahoj vypadá to,že máš doma mlsouna-pampeliška je sice dobrá ale musíš se snažit o vyváženou stravu.To znamená od každého něco protože odnaučit ho pouze z jedné hlavní stravy je dost problém.Předpokládám,že víš=vše na drobno nebo nastrouhat nekoušou hltaj-můžeš odzkoušet směs=řapíkatý celer,sladká paprika(červená),banán.Podávat jen čerstvé hodně na drobno-banán můžeš trochu našlehat-ovšem nenechávat dlouho(černá) a je pro něj tfuj.Podle fotky dáváš mu to na talíř pod světlo a teplo?kolikrát jak jim to okorá a není to štavnaté tak to také nechtějí.

Ovoce nedávat. Jen jako pamlsek, rozhodně ne každý den. Každý leguán má oblíbenou jinou stravu a jen těžko se to mění. Zkuste sehnat endivii, tu mají rádi, mrkvouvou nať, salát freezi, listy z kedluben nebo ředkviček. Jemně nakrájejte a přidejte k tomu co má rád. Všechno naráz,ale jen trošku, dávku každý den o malounko zvětšin, však on si zvykne. Jeden náš má raději rostliny pikantní např. rukolu a listy z ředkviček, druhý je zas na sladké polníček a mrkvovou nať. Nakonec dostanou oba dva úplně stejnou směs a sežerou všechno.

Někteří legouši jsou hodně vybíraví, no. Až zase bude na stromech listí, zkus mu dávat celé větvičky nejedovatých stromů s listím, tomu většinou legouši neodolají. Jinak je v podstatě dobře, že Meloun, jabka, cuketu, mrkev,švestky nežere, měl by to dostávat jen občas a hlavní složku potravy by mělo tvořit to listí. takže do jara to holt budeš muset vydržet s rancem za rukolu, polníček atd. Jinak vyzkoušej mu do toho zamíchat třeba čínské zelí, římský salát, čekanku atd nebo směsi dalších salátů, co teďka prodávají pro lidi v řetězcích (krom toho ledového), natě z kořenové zeleniny atd.

Jinak co se týče terárka, tak mu odtamtud vyndej tu rohožku a místo ní tam přidej víc větví, ať má po čem šplhat a na čem ležet. A možná taky dosvětli, co tam máš za světla? ono to může být zkreslené tou fotkou, ale ubikace vypadá dost tmavá.

edit: Kája byla rychlejší :-)

Díky za rady :)

Osvětlení je 2x 150w žárovka od exotery, Intense Basking spot a daylight. Foto opravdu zkresluje.
Co se týče toho listí, zkoušeli jsme listí ovocných stromů a břízy, všechno bez úspěchu, ani se toho nedotkl :D Vyzkouším ještě tu směs salátů a zmírním to ovoce.

na jaře vyzkoušej i vrbu, buk, dub..to je všechno nejedovaté a obzvlášť na jaře, když to raší aje tudíž křehké a voňavé by si na listí mohl zvyknout. Ono při tom zkoušení těch větví dost záleží i na vegetačním období, pokud se to začne zkoušet až v pozdější sezóně, tak už to listí pro ně nemusí být lákavé. Oni totiž v přírodě taky žerou různé druhy rostlin podle jejich vegetační sezóny. Páč kvalita toho listu se postupně mění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru