Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak se orientovat v podruzích Elaphe (Orthriophis) taeniurus?

Hezký den,
Hledám v ČR chovatele/prodejce E. taeniur. Podařilo se mi najít ty, kteří chovají T. friesei, T. ridleyi. Ale sháním tzv. "blue beauty" variantu. Jsem laik a vůbec se v tom nevyznám tak se chci zeptat, zda se pod názvy T. grabowskyi, T. callicyanous skrývá tatáž barevná mutace?

PS: připojuji ještě jeden ryze začátečnický dotaz (buďte shovívaví);): doporučili byste mi nějaký druh hada, který dorůstá kolem těch 2 metrů jako E. T., ale kresbou připomíná krajtu? Klasické Python regius se mi příliš nelíbí, kvůli svému zavalitému tvaru těla a nádherné barevné variace guttek mě odrazují svou malou délkou a také tím, že jsou udajně více nočními, než denními hady. Narazil jsem např. na Morelia spilota cheynei, její tělo na mě nepůsobí tak nesouměrně a "obtloustle" jako u P. regius, a barevný kontrast je přesně tou kombinací barev tmavé a světlé, která mi imponuje.

Předmět Autor Datum
zda se pod názvy T. grabowskyi, T. callicyanous skrývá tatáž barevná mutace? Ne. Nejsou to totiž ba…
cejna 11.12.2013 16:25
cejna
Já si myslel, že "blue beauty" je O.t.callicyanous.
Láb 11.12.2013 16:35
Láb
Díky za info, nicméně jak je tedy možné, že když do googlu zadám tyto názvy vyhledá mi to vzhledově…
PavelS 11.12.2013 17:26
PavelS
aký je mezi nimi rozdíl? krom jineho napr geograficky... T.g. - Indonesie (Kalimantan, Sumatra, Bo…
boa.constrictor 11.12.2013 17:53
boa.constrictor
Díky, tak to jsem netušil, že jde o oříšek i pro odborníky... Je alespoň jasné, kterému z poddruhů j…
PavelS 11.12.2013 19:01
PavelS
O.t.c. nebo do různě namodralých odstínů zbarvenejch mixům (většinou)... poslední
cejna 11.12.2013 23:45
cejna

aký je mezi nimi rozdíl?

krom jineho napr geograficky...

T.g. - Indonesie (Kalimantan, Sumatra, Borneo) a vychodni Malaysie
T.c. - Vietnam, Kambodza, Thajsko

BTW - ptate se na vec, ktera neni zcela jasna ani odbornikum. Systematika tohodle druhu neni dodnes zcela uspokojive vyresena, byt posledni vetsi revize (Schulz 2010, ROBERTS a SCHULZ 2012) do toho vnesli vice svetla...

Pravdepodobne nej klic na urceni poddruhu taeniur je Schulz 2010: Synopsis of the Variation in the Orthriophis taeniurus Subspecies Complex, with Notes to the Status of Coluber taeniurus pallidus Rendahl, 1937 and the Description of a new Subspecies (Reptilia: Squamata: Serpentes: Colubridae) Sauria 32 (2): 3-26...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru