Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak se orientovat v podruzích Elaphe (Orthriophis) taeniurus?

Hezký den,
Hledám v ČR chovatele/prodejce E. taeniur. Podařilo se mi najít ty, kteří chovají T. friesei, T. ridleyi. Ale sháním tzv. "blue beauty" variantu. Jsem laik a vůbec se v tom nevyznám tak se chci zeptat, zda se pod názvy T. grabowskyi, T. callicyanous skrývá tatáž barevná mutace?

PS: připojuji ještě jeden ryze začátečnický dotaz (buďte shovívaví);): doporučili byste mi nějaký druh hada, který dorůstá kolem těch 2 metrů jako E. T., ale kresbou připomíná krajtu? Klasické Python regius se mi příliš nelíbí, kvůli svému zavalitému tvaru těla a nádherné barevné variace guttek mě odrazují svou malou délkou a také tím, že jsou udajně více nočními, než denními hady. Narazil jsem např. na Morelia spilota cheynei, její tělo na mě nepůsobí tak nesouměrně a "obtloustle" jako u P. regius, a barevný kontrast je přesně tou kombinací barev tmavé a světlé, která mi imponuje.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zda se pod názvy T. grabowskyi, T. callicyanous skrývá tatáž barevná mutace? Ne. Nejsou to totiž ba…
cejna 11.12.2013 16:25
cejna
Díky za info, nicméně jak je tedy možné, že když do googlu zadám tyto názvy vyhledá mi to vzhledově…
PavelS 11.12.2013 17:26
PavelS
aký je mezi nimi rozdíl? krom jineho napr geograficky... T.g. - Indonesie (Kalimantan, Sumatra, Bo…
boa.constrictor 11.12.2013 17:53
boa.constrictor
Díky, tak to jsem netušil, že jde o oříšek i pro odborníky... Je alespoň jasné, kterému z poddruhů j…
PavelS 11.12.2013 19:01
PavelS
O.t.c. nebo do různě namodralých odstínů zbarvenejch mixům (většinou)... poslední
cejna 11.12.2013 23:45
cejna

aký je mezi nimi rozdíl?

krom jineho napr geograficky...

T.g. - Indonesie (Kalimantan, Sumatra, Borneo) a vychodni Malaysie
T.c. - Vietnam, Kambodza, Thajsko

BTW - ptate se na vec, ktera neni zcela jasna ani odbornikum. Systematika tohodle druhu neni dodnes zcela uspokojive vyresena, byt posledni vetsi revize (Schulz 2010, ROBERTS a SCHULZ 2012) do toho vnesli vice svetla...

Pravdepodobne nej klic na urceni poddruhu taeniur je Schulz 2010: Synopsis of the Variation in the Orthriophis taeniurus Subspecies Complex, with Notes to the Status of Coluber taeniurus pallidus Rendahl, 1937 and the Description of a new Subspecies (Reptilia: Squamata: Serpentes: Colubridae) Sauria 32 (2): 3-26...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru