Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční a mouční červi

Ahoj už jsem jednou psala dotaz na vlhkost v teráriu .Teď bych potřebovala poradit s krmením .O geognčících nočních jsem toho nastudovala na netu hodně ,četla jsem i do tří do rána různé webovky ,nechala se inspirovat při vybavení terária .Zakoupila jsem dceři (je to její gegončík,půvpdně chtěla začít s korálovkou sedlatou ,ale já jsem různě šmejdila po netu a tam všude doporučovali pro začínající gegončíky ,tak jsem ji ukecala a ,že když jí to chytne,tak bude sedlatka)i knižní publikaci a i ona sama hodně načetla.Odjeli jsme 7.12 do Prahy na trhy a tam jsme si chtěli také nechat poradit od chovatele u kterého budeme nakupovat .Narazili jsme na dámu (hovořící slovensky),která mi řekla ,že gegončíci koušou a chov pro dítě je nevhodný ,že jí pokouše a doporučila nám agamu ,jenže na to nemáme prostor ,tak nám doporučila Acanthoaura capra-trnoještěr.Veterinář na trhách , mě hnal zvířátko vyměnit za gegončíka nočního ,paní se moc nechtělo,ale přišel její šéf a ten nám ho vyměnil.Prý taková kravina ,kdo mě to mohl prodat pro dítě ,zvíře z dovozu ,stresátor a dost náročný na chov.Tak to mě dost zklamalo .Pak jsem si našla webovky a došlo mi ,že to je firma ,která jede ve velkým ,samý dovoz.Tak jsem se vypsala a teď můj dotaz .Gegončíka jsme krmili cvrčkama (onbaloeno ve Nutri mixu).7.12 jsme nedali nic ,aby se zabydlel a odpočinul ,v neděli snědl jednoho cvrčka ,od pondělí nic nežere ,zkoušeli jsme podávat pinzetou a gegončík utekl ,tak i vpustit tři cvrčky do terárka a nic ,holka plakala ,že jí umře ,bežela koupit moučné červy a světe div se včera večer snědl 5 červů.Myslíte si ,že když nebude chtít žrát ty cvrčky můžu mu dávat jen ty červy ,ještě jsme objednali švábi,ale ty budou až příští týden v pondělí.Holka našla na netu článek ,že jeden chovatel měl odchované malé gegončíky jen na červech a cvrčky začal dávat až na 8 měsících .tomu našemu by měli být 4 měsíce.Já jen ,že se červy doporučují jen jako pamlskek ,aby mi pak ten malej neodmítal jinou potravu .
[mod]Změna předmětu, původně: Gegončík noční a mouční červy (cejna)[/mod]

Předmět Autor Datum
U gekončíků je to jedno - můžete mu nechávat červy v mističce a cvrčky házet jen občas...
lacerta. 12.12.2013 10:48
lacerta.
jj u gekonciku jsou moucni cervi uplne v pohode. Klidne do misky z ktere nevylezou a nechat je tam t…
lucifer 12.12.2013 11:40
lucifer
KLidně krmte moučňákama, v létě nachytejte kobylky na louce nebo kupte malá sarančata. Jistě si něco…
Kája z Brna 12.12.2013 11:34
Kája z Brna
Jo, v případě té jedné prodávající jste se holt bohužel hned v začátku setkali s některými "takyprod…
Aurifer 12.12.2013 11:39
Aurifer
Tak musím říct, že naši gekončíci žrali z pinzety hned během prvního týdne. Červů se taky ani netkno…
Naomi 12.12.2013 12:03
Naomi
tak ono záleží na tom, jak ti gekončíci byli předtím naučení od předchozího chovatele...pokud je krm…
Aurifer 12.12.2013 14:07
Aurifer
Nee, byli malušcí a z pinzety žrát neuměli. Sám mi říkal chovatel, že to chce čas, ale zvládli to za…
Naomi 12.12.2013 14:22
Naomi
JJ už nám taky pět cvrčků :-)vyskákalo,jsem je hystericky vysála vysavačem :-)
Majulenka4 12.12.2013 14:30
Majulenka4
čeče mě jak Lepidky, tak Holaspisové bez problémů brali mražené cvrčky z obyč. misky :-) Já to řadě…
Aurifer 12.12.2013 22:10
Aurifer
To jsem ráda, že nejsem za vola, že je mrazím. Oni se mi potom lépe honí tou pinzetou, když jsou ztu…
Naomi 13.12.2013 20:27
Naomi
Já myslela ,že tyhle potvůrky mrtvolky nepapají .Že jak se to nehýbe ,tak to nechtějí .Asi přežíráme…
Majulenka 13.12.2013 22:28
Majulenka
tak ty velké zamražte a až bude gekončík brát z pinzety, tak mu je jen rozmražte a dejte...nemusíte… poslední
Aurifer 15.12.2013 15:24
Aurifer
Gegončíka máme od www.zoopet.cz a ty je rozhodně pinzetou nekrmili .Gegončík začal šmejdit po terárk…
Majulenka4 12.12.2013 14:27
Majulenka4

Jo, v případě té jedné prodávající jste se holt bohužel hned v začátku setkali s některými "takyprodejci", co se snaží za každou cenu prodat cokoliv komukoliv..

Gekončíka nechte zabydlet a až si zvykne, začne i sám lovit. Na naučení na pinzetu to ale chce trochu času. On si nejdříve musí zvyknout na nové prostředí a pak i na majitele a bude chvilku trvat, než se Vás přestane bát a nepovažovat Vás za hrozbu. Pak si začne brát sám krmení z pinzety. Nemusíte se bát, že by Vám odrostlejší gekončík po pár dnech ze začátku, kdy špatně žere umřel hlady, neumře. Co se týče těch moučných červů, tak oni jsou často démonizovaní. Ale je to tím, že u nich platí různá míra vhodnosti / nevhodnosti u různých druhů zvířat. Některá s nimi nemají žádné problémy a bez potíží na nich fungují, jiná s nimi ty problémy mají a pokud se jimi krmí více, mohou třeba trpět zácpou nebo příliš tučnět. Co se týče těch gekončíků, tak ti s nimi zrovna problémy nemají, alespoň mladá rychle rostoucí zvířata. takže se jimi krmit dá. Ale jako u všeho je lepší to střídat s dalšími druhy krmného hmyzu, protože mouční červy sami o sobě nemají závratnou nutriční hodnotu. Když jste teďka koupíli gekončíkovi červy, tak se rozhodně nic nestalo a pro začátek mu je tam můžete nechat v misce, z které neutečí a neschovají se. Ale až si gekončík zvykne, tak mu je už v misce nenechávejte a krmte i dalším hmyzem, třeba těmi cvrčky a šváby a občas mu pak můžete dát pro změnu ty červy.

tak ono záleží na tom, jak ti gekončíci byli předtím naučení od předchozího chovatele...pokud je krmil z pinzety, tak to brali jako samozřejmost...pokud to byl nějaký chovatel, co krmí tím stylem, že tam mláďatům chlístne cvrčky nebo postaví misku s červama, tak si na krmení z pinzety musí zvyknout, no.

Nee, byli malušcí a z pinzety žrát neuměli. Sám mi říkal chovatel, že to chce čas, ale zvládli to za pár dní. A mně teda žerou z pinzety Holaspisové i Lepidodactylus lugubris. A zrovna u těch mi bylo řečeno, že se musí cvrčci hýbat, jinak žrát nebudou. A taky to jde. Já bych totiž zešílela, kdyby mi po bytě běhal cvrček. Děsně se jich štítím.:-D Divný, že?

čeče mě jak Lepidky, tak Holaspisové bez problémů brali mražené cvrčky z obyč. misky :-) Já to řadě těhle menších druhů mrazím, protože v mražáku jim to tak rychle nepřeroste :-D. takže živé dostávali vždy prvních pár dní po koupi přimeřené velikosti cvrčků, spíš pro moji potěchu se dívat, jak tam po vhození cvrků lítají a loví (hlavně ti Holaspisové). Ona ta zvířata často berou to, na co je naučíš.. akorát u něčeho to jde lípe, rychleji a radostněji, u něčeho hůře a u něčeho vůbec. To už pak je o konkrétních zvířatech a dost i o citu chovatele vůči nim.

To jsem ráda, že nejsem za vola, že je mrazím. Oni se mi potom lépe honí tou pinzetou, když jsou ztuhnutí. Holaspisové mi je taky berou, dokonce jim dávám přebrat i ty zbytky z krabiček, než je vyhodím. Jsou jako Popelky. A Lepidky už si taky zvykají. Akorát bych řekla, že oproti těm Holaspisům, jsou o dost plašejší a opatrnější. A gekončíci, ti jsou úplně pohodoví. Otevřu šoupačky a už mám hlavy venku, jako čoklíci.:-)

Já myslela ,že tyhle potvůrky mrtvolky nepapají .Že jak se to nehýbe ,tak to nechtějí .Asi přežíráme ty cvrčky za ten týden co jsme je koupili pěkně vyrostli ,někteří jsou tak velcí ,že je akorát tak můžu vyhodit ,měla bych strach to tomu gekončíkovi dát .Dala jsem jim psí granule ,mrkev ,jablko .Jinak jsme šoupli červíky do misky a gekonek (pozor už má jméno ,je to Olda:-))papká a kaká jak divej .Po terárku šmejdí a dokonce se na nás příjde podívat i přes den ,sedí na kameni a kouká přes sklo co se děje v obýváku.:-D

tak ty velké zamražte a až bude gekončík brát z pinzety, tak mu je jen rozmražte a dejte...nemusíte je vyhazovat ;-) Jinak ona teda i mláďata gekončíků zvládnou dost velké cvrčky, zrovna u nich není potřeba se toho tolik bát. Jinak co se týče růstu cvrčků, tak jeho rychlost je řízená více teplotou, než krmením- to že je krmíte hodně je dobře, aspoň má gekončík kvalitní krmení. Ale když cvrčky dáte na chladnější místo, tak tak rychle neporostou.

Gegončíka máme od www.zoopet.cz a ty je rozhodně pinzetou nekrmili .Gegončík začal šmejdit po terárku , dcera přišla ze školy a na uvítanou mu zkusila dát červíka pinzeton a od přelezl celé terárko a červíka si vzal ...ono to půjde pomalu ,ale půjde.Chtěla jsem vám všem poděkovat za rady,jsem ráda,že jsem na stránky narazila .Né vše se člověk dočte z knih a není nad rady zkušených chovatelů.Já se určo zase z něčím ozvu:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru