Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježek - hibernace nebo úmrtí

Dobry den,
prosim, jak poznam, zda jezek hybernuje, nebo umrel? Zacatkem prosince jsem za bileho dne nasla maleho jezka, vazil 370 g. Vzala jsem ho domu, mam ho v kotelne, zkousela jsem mu varit maso, to mu moc nejelo, susene cerviky ho take nenadchli, tak jsme skoncili u kocicich Fitmin (kureci, losos) a kocici konzerve (85%masa).Veterinarka ho odcervila, odblesila. V kotelne je nyni 15 stupnu. Jezek se mi vykrmil na 520 g, kdyz jsem ho rano sla cistit, mel plnou misku, nic nesezral a v domecku lezi, neni uplne svinuty, jak by pri hybernaci pry mel byt, na dotyk nereaguje, je docela tvrdy, nevim, zda mi zaspal i kdyz je v kotelne pomerne teplo a ma jen 520 g, nechci ho brat do ruky, abych ho neprobudila, pry je to pro ne moc vycerpavajici. Tento stav trva uz sesty den. V misce ma granule, piskot, denne davam cerstvou vodu, kdyby se nahodou probral. Muzete mi prosim poradit, jak poznam ze spi a neni mrtvy. Myslim, ze kdyby nezil, tak by po sesti dnech uz zapachal, ale kupodivu ted kdyz nepapa, tak ani v kotelne nesmrdi. Dekuji za odpoved :-)
Změna předmětu, původně: Jezek (Roker)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já to zkusím, nevím jestli to bude dobře, protože chovám jedině želvy... Klidně zkuste jestli neni m…
Honza 123 29.12.2013 19:45
Honza 123
Dobry vecer Honzo, tak jezecek je mrtvy, dnes jsem mu na radu veterinarky dala do kotelny topeni, ab…
Monika Smrzova 02.01.2014 21:07
Monika Smrzova
nemyslim si, že bys udělala nějakou zásadní chybu, kvůli které ten ježura exl. To krmení zas tak hro… poslední
Aurifer 03.01.2014 13:34
Aurifer

Já to zkusím, nevím jestli to bude dobře, protože chovám jedině želvy...
Klidně zkuste jestli neni mrtvý, nic se mu nestane. Na hibernaci 15°C bude pravděpodobně moc. Kuřecí maso, losos, granule a piškot asi nebude to pravé - je to hmyzožravec. Spíš žížaly, červy, brouky... Pořádně si něco přečtěte o chovu, krmení, zimování...! Aby jste mu ještě v dobré vůli neublížila. Dávejte si pozor na veta. co dělá, protože někteeří to neví a ještě zvířeti ublíží. Hlavně toho co nejvíc načtěte prosím za ježka.

Dobry vecer Honzo,
tak jezecek je mrtvy, dnes jsem mu na radu veterinarky dala do kotelny topeni, aby se zahral a probral, protoze ho pry musim vykrmit na tech 700g. Ted jsem se na nej byla podivat a zkousela ho nadzvednout, a ma pod cumackem krev. Nevim, co se mohlo stat, je mi to moc lito. Ale kocici granule, konzerva, suseni cervi a piskot urcite neni spatne krmeni pro jezka v zajeti, to jsem si predtim nastudovala dobre, prave v zajeti se mu nemaji davat zizaly, slimaci apod. Do jidla jsem mu pridavala i probiotika od veterinarky, opravdu nevim, co se mohlo stat. Granule i konzerva byly kvalitni, zadne hnusy z hypermarketu. Moc me to mrzi, to jsem mu tedy moc nepomohla :.(

nemyslim si, že bys udělala nějakou zásadní chybu, kvůli které ten ježura exl. To krmení zas tak hrozné nebylo, aby ho za tak krátkou dobu zabilo. Spíš bych to viděla na tu injekci od veterinářky, Ivomec oslabeného ježka dorazí celkem spolehlivě. Navíc to zvíře mohlo mít svých dalších problémů dost, do ježka želv a jiných lidí nevidíš....ne všechny ježky se holt podaří zachránit. Nebuď kvůli tomu smutná, snažila ses ;-)

Ta krev pod čumáčkem mohla mít řadu příčin, od plicních červů, po vnitřní zranění (někteří ježouři smetení autem ještě odlezou i pořádný kus od silnice, pokud nejsou na placku). A možná i rozklad, odleželá mrtvolka krvácí z tělesných otvorů, ale to už je obvykle i cítit...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru