Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimovat želvu nyní nebo už ne ?

Prosím o radu, koupil jsem dceři v létě 3 letou želvu, chováme ji v teráriu, kde jsou hobliny, seno, miska s vodou, žárovka na teplo a uv žárovka. Prodejce řekl, že se zimovat nemusí. Ale želva se zahrabala (asi před měsícem), nežere apod. Teplota místnosti cca 20 °C, světla jsem zhasnul před týdnem. Takže asi zimuje. Jak máme pokračovat. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Takzvané "měkké" zimování bez přistupu k vodě , vyhřátí a potravě je nesmysl, při teplotách kol 20°…
lupus 02.01.2014 21:24
lupus
Děkuji moc za odpověď. Ještě mám dotaz, mám ji nechat při této pokojové teplotě, nebo mám možnost ji…
čuňas 03.01.2014 09:30
čuňas
Jestli už měsíc "voráží" tak bych ji do chodby nedával... Kokos. vlákno zásadně nepoužívám (materiál…
lupus 03.01.2014 13:38
lupus
Zdravím, děkuji za info. Se šťovíkem jsem se spletl, měl jsem na mysli jitrocel, ale jen málokdy, ne… poslední
čuňas 05.01.2014 10:34
čuňas

Takzvané "měkké" zimování bez přistupu k vodě , vyhřátí a potravě je nesmysl, při teplotách kol 20° nefungují želvy tak jak mají a pouze spotřebovávají rychlým tempem své energetické zásoby.
Bude zřejmě unavená neustále "opti" podmínkami, které má v terku. Želvy jsou naprogramovány na jejich "překotné" využití a takže když jí je nastavíte v teráriu den co den -organismus to prostě unaví..Překotný růst není nic dobrého. V přírodě dospěje za cca 10 let. V zajetí za 5 -6 a to není dobře.

Uvědomte si, jak žijí v přírodě.Opti podmínky mají na jaře (dle lokality) cca od dubna do 1/2 června. Pak nastupují velká vedra a želvata venku zastihnete brzy po ránu a navečer a to ještě ne každý den.Druhé , kratší období je koncem září, říjen , které plynule s ochlazením přechází do přípravy na zimování etc.

Ve Vašem případě bych to řešil asi "klidovým" režimem v terku (želvím stole) . Zahrábnul bych ji do chladného kouta do zcela mokrých hoblin. V opačném výhřevném koutě bych omezil svícení na cca 3 - 4 hod denně a nechal na ní, kdy a zda se bude mít chuť vyhřát a najíst+ přístup k vodě je samozřejmostí. V této fázi může vynechat příjem potravy klidně v řádu 2 - 3 týdnů.Obvykle se jdou trochu najíst tak jednou za 2 - 4 dny a jinak pospávají. Je na Vás aby jste dohlédl na to, aby spala vždy ve vlhku (venku se jich rosa taky neptá :-) ) Kontrolou stavu je mimo vizuelní kontroly - hlavně VÁŽENÍ , neměl by být žádný "extra" úbytek (samozřejmě mimo vyprázdnění). Tak kol 5% , 10% je už špatně a alarmující.
Pokud uvidíte, že po čase její aktivita roste - začnete prodlužovat dobu svícení (jak teplo, tak UVB).
Dejte fotku, čím krmíte, zdroj UVB.

Děkuji moc za odpověď. Ještě mám dotaz, mám ji nechat při této pokojové teplotě, nebo mám možnost ji dát na chodbu, kde je chladněji cca 10 stupňů. Koupil jsem po přečtení pár článků kokosové vlákno, které jsem dle návodu nechal nabobtnat ve vodě. Mám použít toto nebo raději hobliny navlhčené (nebo půl na půl ?)Krmíme v létě pampeliškami listy nebo šťovíkem, v zimě ledovým salátem nebo čínským zelím. K tomu 1 x týdně přidáváme vitamíny, mažeme krunýř olejíčkem pro želvy. Teplo vydává 40 W bodovka (zelená lampička) a světlo originál UVB žárovka (viz.foto). Bohužel nejde mi přidat foto ? Píš mi to "nezadali jste typ souboru".

Jestli už měsíc "voráží" tak bych ji do chodby nedával...
Kokos. vlákno zásadně nepoužívám (materiálu o něm je tu dost)

Krmíme v létě pampeliškami listy nebo šťovíkem, v zimě ledovým salátem nebo čínským zelím. K tomu 1 x týdně přidáváme vitamíny, mažeme krunýř olejíčkem pro želvy.

pampelíny a čínské želí dobře

zbytek ŠPATNĚ vše co obsahuje šťavelany (šťovík, rajče atd....)nepatří do jídelníčku - způsobují ODVÁPNĚNÍ

1 x týdně přidáváme vitamíny, jaké ?

mažeme krunýř olejíčkem pro želvy

katastrofajestli jedete dle knihy L.Anděrové, tak za ní měla být tato paní už dávno trestně
stíhaná pro návod na týrání zvířat
krunýř svojí stavbou funguje něco jako solární panel, debilním mazáním tuto základní fci znemožňujete
řekl bych, že ji zatím docela úspěšně polotýráte (neznalost neomlouvá)
ještě prosím udejte zdroj UVB a fotku želvy (už mám docela obavu...)

prostudujte si prosím v zájmu želvy důkladně a několikrát
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.h tml
pak hned
Zakladni-potrava.html (co krmit v zimě je tam červeně)
a pak v klidu celý uvedený web v čj není žádný lepší

Zdravím, děkuji za info. Se šťovíkem jsem se spletl, měl jsem na mysli jitrocel, ale jen málokdy, nejraději má listy pampelišky. Měli jsme ji i často venku na zahradě. Jinak si přečtu články, mazat krunýř přestaneme, vitamíny a ostatní asi také. Fotky jsem chtěl přidat, ale nedaří se to. Navlhčili jsme subtrát a želvu trochu přikryli a nahoru dali seno, svítit bodovkou 3 hod. denně. Tak snad to přežije, jestli můžu poslat fotky třeba mailem ? Zatím děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru