Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimovat želvu nyní nebo už ne ?

Takzvané "měkké" zimování bez přistupu k vodě , vyhřátí a potravě je nesmysl, při teplotách kol 20° nefungují želvy tak jak mají a pouze spotřebovávají rychlým tempem své energetické zásoby.
Bude zřejmě unavená neustále "opti" podmínkami, které má v terku. Želvy jsou naprogramovány na jejich "překotné" využití a takže když jí je nastavíte v teráriu den co den -organismus to prostě unaví..Překotný růst není nic dobrého. V přírodě dospěje za cca 10 let. V zajetí za 5 -6 a to není dobře.


Uvědomte si, jak žijí v přírodě.Opti podmínky mají na jaře (dle lokality) cca od dubna do 1/2 června. Pak nastupují velká vedra a želvata venku zastihnete brzy po ránu a navečer a to ještě ne každý den.Druhé , kratší období je koncem září, říjen , které plynule s ochlazením přechází do přípravy na zimování etc.


Ve Vašem případě bych to řešil asi "klidovým" režimem v terku (želvím stole) . Zahrábnul bych ji do chladného kouta do zcela mokrých hoblin. V opačném výhřevném koutě bych omezil svícení na cca 3 - 4 hod denně a nechal na ní, kdy a zda se bude mít chuť vyhřát a najíst+ přístup k vodě je samozřejmostí. V této fázi může vynechat příjem potravy klidně v řádu 2 - 3 týdnů.Obvykle se jdou trochu najíst tak jednou za 2 - 4 dny a jinak pospávají. Je na Vás aby jste dohlédl na to, aby spala vždy ve vlhku (venku se jich rosa taky neptá :-) ) Kontrolou stavu je mimo vizuelní kontroly - hlavně VÁŽENÍ , neměl by být žádný "extra" úbytek (samozřejmě mimo vyprázdnění). Tak kol 5% , 10% je už špatně a alarmující.
Pokud uvidíte, že po čase její aktivita roste - začnete prodlužovat dobu svícení (jak teplo, tak UVB).
Dejte fotku, čím krmíte, zdroj UVB.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny