Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krajta královská - úmrtí

Zdravím.

Včera mi bohužel po měsíci uhynula půlroční krajta královská. Chtěl bych vědět nejčastější příčiny úmrtí tohoto hada. Nechci ho dávat pitvat, je mi ho líto.

Had měl terárium cca 90x50x60 (d/š/v), podklad lignocel, 3 velké kameny, jeden suchý pařez a jednu čerstvě uříznutou větev (dokonce v terériu začala rašit/kvést). Vodu jsem mu dával každý druhý den novou, vlažnou. Teplota přes noc (bez osvětlení) neklesla pod 20°C. Přes den měl cca 26°C, přímo pod světlem (kam si mohl vlézt) měl určitě mnohem víc (neměřil jsem). Za tu dobu co jsem ho měl (měsíc), jsem ho stihl dvakrát nakrmit čerstvě ochlupeným holátkem myši. Při lovení druhé myši (krmení v teráriu na lignocelu) se jednou netrefil a nabral množství lignocelu. Říkal jsem si, že v přírodě se mu to může stát běžně, nebudu mu s tím nijak pomáhat. Po chvíli myš bez problému chytnul. Po několika dnech začal běžně vylučovat (mám však obavy, že ne dostatečně). Přibližně ve stejnou dobu začal "šednout", zakalily se mu oči, tudíž známka toho, že se bude svlékat. Snažil jsem se mu tedy zvýšit vlhkost (obden jsem mu cca 0.5l vody zvlhnčil vše v teráriu - lignocel, kameny, větve i hada). Po cca 12 dnech od posledního krmení (krmil jsem po 14 dnech) jsem ho viděl na zemi se zvednutým ocasem. Domníval jsem se, že je to nějaké gesto svleku (teď si spíše myslím, že se snažil vylučovat a nešlo mu to). Nechal jsem to tedy být. Další den už ocas nezvedal a měl dokonce i přirozenou barvu (nebyl již zašedlý, pouze hlava, oči měl tmavé). V den krmení jsem ho našel ležet v místě, kde jsem ho ještě neviděl (daleko od světla - v chladu). Myslel jsem, že se chladí. Vyměnil jsem mu vodu, navlhčil prostředí. Pohladil jsem ho a chtěl ho probudit. Nijak nereagoval. Zjistil jsem, že nedýchá. Nadzvedl jsem ho, žádné stažení svalů. Přiložel jsem k němu prst a byl velmi chladný. Uhynul. :.(

Co bylo špatně? Mám podezření na lignocel nebo na nedotrávenou myš. Lignocel ho mohl ucpat (proto ten zvednutý ocas). Zkažené maso myši ho mohlo otrávit zevnitř.

Prosím, co se mu mohlo stát? Nechci ho dávat veterináři, aby se v něm pitval.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
podklad lignocel O lignocelu se toho napsalo mraky. Ovšem netipoval bych, že by tak rychle padnul k…
halapremek 28.01.2014 10:36
halapremek
Samozřejmě, že had na dotyk nijak nehřeje. Bohužel jsem již poznal rozdíl mezi dotykem živého a mrtv…
Nereg.22 28.01.2014 11:56
Nereg.22
Můžu se zeptat, od koho jsi hada koupil? Kdysi jsem taky byla blbá a koupila hada, nechala si ho pos… poslední
reccal 29.01.2014 16:34
reccal

podklad lignocel

O lignocelu se toho napsalo mraky. Ovšem netipoval bych, že by tak rychle padnul kvůli ucpání lignocelem.

čerstvě ochlupeným holátkem myši

Půlroční krajty mi většinou berou dospělé myši,nebo potkáňata větší, než velikost XXL myši. Ono i první krmení regiusek probíhá skákavkami myší, nikoli holaty.

Co se týče akvária + třeba přemíry rosení (nezřídka se stává, že si pletou lidi chov regiusek s curtuskami) je taky špatně, ale ani tohle bych neřekl, že je důvodem úmrtí. Měsíc je podle mě krátká doba i pro absolutního experta v usmrcení (pokud by ho nechoval v lednici).¨

Přiložel jsem k němu prst a byl velmi chladný

to tak u studenokrevných zvířat bývá, dokonce i u živých. :-)

Komplet po přečtení nabývám dojmu, že v chovu bylo dost chyb, ale nic z toho co se psalo bych neviděl jako příčinu úmrtí. Jednoznačnou odpověď asi nikdo nedá. Podle mě je ale měsíc dost krátká doba na odpravení zdravého zvířete. Možná by napomohla fotografie k posouzení v jaké kondici krajta byla při koupi. Předpokládám, že se jednalo o import.

Samozřejmě, že had na dotyk nijak nehřeje. Bohužel jsem již poznal rozdíl mezi dotykem živého a mrtvého hada. Je to prostě jiné.

Nevím jak had vypadal při koupi, ale když jsem ho jako dárek rozbalil, bylo zřetelně vidět, že je vyhublý. Nehledě na to, že byl několik dní zavřený v již zmíněné krabičce (plastová, na uchování potravin, s dírami ve víku) cca 25x25cm bez potravy, pouze s vodou. Jednou se mu dokonce podařilo utéct z krabičky, která byla na stole. Přítelkyně ho našla ve skříni. Had tedy spadnul ze stolu (cca 1 metr). Ve skříni se had navíc stihl vyzvracet (z otřesu z pádu nebo ze stresu).

Volal jsem chovateli, od kterého had je. Říkal, že je možné, že had nedokázal poslední myš zcela strávit a otrávil sem zkaženým masem a jeho výpary.

O čem svědčí zvednutý ocas?

Můžu se zeptat, od koho jsi hada koupil? Kdysi jsem taky byla blbá a koupila hada, nechala si ho poslat. Přišla regina v posledním tažení, která za pár dní zdechla. A aby toho nebylo málo, rok předtím mi regina zemřela také, tentokrát vinou bývalého přítele, který si chtěl hrát a zapomněl na ni. Ona se nacpala do topení a zřejmě se udusila.
Dlouho jsem váhala, zda si pořídit reginu do třetice, teď má holka rok a půl a je nádherná.
Příště ať přítelkyně necpe hada do žádné krabičky, zvracení mohlo být z pádu, ale také z nešetrného převozu či tahání po krmení nebo stresu, jak už jsi psal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru