Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Exoterra Inkubátor - technický problém

Dobrý večer,
chcem Vás poprosiť o radu ohľadom funkčnosti vyššie uvedeného inkubátora (http://www.exo-terra.com/en/products/incubator.php ). Kúpil som ho z druhej ruky cez ebay z UK. Slúži na zimovanie hermaniek v byte, lebo nemám k dispozícii vyhovujúce priestory. Nastavenú teplotu drží spočiatku cca +/-2 st.C, pri dlhšej prevádzke (1-2 dni) sa ustáli na nastavenej teplote. Problém je v tom, že chladič ide prakticky v jednom kuse (cca 1 min prestávka na 10 - 15 min. chodu). Ventilátor dosť ruší korytnačky. Chcem sa spýtať, či máte niekto skúsenosti s týmto inkubátorom. A ak by sa tu našiel technicky zdatný jedinec, ktorý by vedel určiť aspoň približnú príčinu ťažkostí. Ďakujem

Předmět Autor Datum
Ak na udržanie nastavenej teploty musí bežať chladenie skoro bez prestávky, bude problém asi skôr vo…
miro293 30.01.2014 23:36
miro293
Zdravím, skôr si myslím, že to asi bude kombinácia oboch možností, pretože 10 minút dochladzovať, čo…
de3tus 01.02.2014 02:51
de3tus
10 minút dochladzovať, čo sa za cca 1 minútu vyvetrá z uzavretého inkubátora zvlasti ani tak nebude,…
lucifer 01.02.2014 09:48
lucifer
Lucifer ;-)ták také možnost skvělej odhad.Oni ty peltiery docela zlobí tam stačí pokud se dost přehř…
Petrš 01.02.2014 10:01
Petrš
jo nejaka vyschla termopasta a spatny kontakt toho peltiera s radiatory me taky napadl...
lucifer 01.02.2014 10:08
lucifer
Ahoj jak je napsáno on v takových podmínkách lépe topí než chladí,ale měl by vydržet podstatně déle.…
Petrš 01.02.2014 09:54
Petrš
Dobrý večer páni, všetkým veľmi pekne ďakujem. Čo sa týka prúdu, na zadnom paneli sa dá prepínať AC~…
de3tus 01.02.2014 21:17
de3tus
Ahoj šéma ani nepotřebuješ.Pokud tam ale něco máš tak se v něm moc nehrab(jestli teda není zcela mrt… poslední
Petrš 02.02.2014 11:00
Petrš

Ak na udržanie nastavenej teploty musí bežať chladenie skoro bez prestávky, bude problém asi skôr vo veľkom teplotnom rozdiele medzi vnútrom inkubátora a izbou. Buď má slabú izoláciu, alebo je niekde poškodená. Prípadne samotné chladenie už nebeží tak, ako by malo.

Zdravím,
skôr si myslím, že to asi bude kombinácia oboch možností, pretože 10 minút dochladzovať, čo sa za cca 1 minútu vyvetrá z uzavretého inkubátora je prinajmenšom zvláštne. Ale... plášť som kontroloval, ani zvonku, ani zvnútra nie sú viditeľné defekty, ktoré by mohli spôsobiť takú výraznú stratu. A keď mám inkubátor dlhšie otvorený (keď vážim korytnačku) teplota sa normalizuje o 7-8 stupňov cca za 4 hodiny. Veľa? Málo? Netuším. Asi to potiahnem ešte mesiac, možno dva, podľa hmotnostného úbytku a potom to dám pozrieť niekomu skúsenejšiemu.
Ďakujem za radu a pozdravujem

10 minút dochladzovať, čo sa za cca 1 minútu vyvetrá z uzavretého inkubátora zvlasti ani tak nebude, pokud je ten vykon chlazeni/topeni nizky. Mam cca. predstavu jak ten inkubator funguje, aniz bych ho teda mel - o chlazeni/topeni se bude starat peltieruv clanek, a teplo/chlad se odvadi ven nejakym ventilatorem ofukovanym radiatorem. Problem muze byt bud zaneseny ten radiator + ventilator prachem takze je spatny prutok vzduchu a spatny odvod zkrz nej. Nebo druha moznost - ten peltier je napajeny stejnosmernym napetim, dle polarity pak ta/ktera jeho strana chladi nebo topi. Pokud ma nizky vykon, muze byt vadny zdroj ktery ho napaji. (priklad - mel jsem ted pripad ze mi odesel 12V/4A zdroj kterym napajim topne kameny tak ze mel jen 4-6V)

- jen takove teoretizovani co by s tim mohlo byt.

Lucifer ;-)ták také možnost skvělej odhad.Oni ty peltiery docela zlobí tam stačí pokud se dost přehříval a ještě jak píšeš možnost kolísání proudu tak se vyhřeje ta vazelína okolo něho a jde to přímo na ty chladiče a tudíž si dělá co chce než zcela umře=nejdříve začnou blbě chodit ventilátorky a to je jedna z možností tohoto případu.

Ahoj jak je napsáno on v takových podmínkách lépe topí než chladí,ale měl by vydržet podstatně déle.Zkontroluj těsnění+nastavení někdy u těchto to je +- autobus.Vzadu máš na něm gombík "tichý chod" jde o dost tišeji chlazení se nezmění.4 hodiny to je dost měl by to zmáknout podstatně dřív.

Dobrý večer páni,
všetkým veľmi pekne ďakujem. Čo sa týka prúdu, na zadnom paneli sa dá prepínať AC~DC, mám to nastavené na AC. Tichý chod som využíval predtým, ale z ničoho nič sa mi samovoľne dvihla teplota na +15 st.C, čo nebolo veľmi dobre pre korytnačku. Mám obavy, že ak to nastavím na tichý/mute režim, tak sa to bude opakovať. Ale skúsim to. Našiel som na nete, že presné taký istý inkubátor má v ponuke Lucky Reptile. Pre obe firmy to vyrába Hagen. Hľadal som aj schému čriev, ale tá samozrejme dostupná nie je. Skúsim s tým niečo urobiť, podľa vašich odporúčaní. Ďakujem

Ahoj šéma ani nepotřebuješ.Pokud tam ale něco máš tak se v něm moc nehrab(jestli teda není zcela mrtvej) jsou to stroje +- autobus nevyzpytatelné= bacha na el.spoje přeci jen to dělají pro obě firmy soudruzi v Číně.===Pokud se chceš kouknout na peltier=připrav si pastu na něj(používá se i u PC)=dále chladiče jsou 2× jeden u vnitř druhý venku mezi je peltier==pokud to budeš chtít rozebrat musíš odstranit=1.vnitřní kryt ventilátoru+chladiče.
2.odstranit zadní kryt inkubátoru(bacha většinou jsou krátké kablíky k ovládání at si něco nevyrveš).
3.chladiče jsou spojené šrouby přez oba povolíš a rozebereš bacha at ti peltier neupadne(pokud je zaschlá pasta)ale většinou drží přilepen na jednom dílu.

4.Možnost nesprávné funkce je i=Povolené tyto šrouby.
5.při zpětné montáži pozor na utažení =málo nic nedělá(jen rámus pokud zapnou ventilátorky je volnej poznáš pokud za něj ve vnitř opatrně vezmeš a nechá se s ním posunout.

Hodně utažen=hrozí poškození peltiera(prdne).
Přeji hodně zábavy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru