Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malý pavouk na chov

Dobrý den,

jsem začínající chovatel, co se týče bezobratlých a zaujal mě chov pavouků. Pro začátek bych ale chtěl nějaký malý (co nejmenší) kus :) poradíte nějaké typy? čím méně agresivní a jedovatý, tím lépe (u malých asi úplně o jedovatost nejde:)). Asi by mi úplně nepomohla rada, abych si ho šel na jaře chytit na louku. Chtělo by to nějaký druh ze zahraničí, co se dá zakoupit (například na živé exotice).

Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
A proč trváš na "co nejmenším" pavoukovi? Pokud jsi začátečník, tak bych to udělala přesně naopak -…
Réza 30.01.2014 01:34
Réza
presne tak,kup si za kacku mlada vo filmovke a kym dorastie, tak budes vediet co to o pavukoh...:-)
rast 30.01.2014 02:18
rast
u malých asi úplně o jedovatost nejde To neznamená když je mladej, tak není stejně jedovatej jako d…
Snayken 30.01.2014 07:05
Snayken
Kup si knížku sklípkani, pro začínající chovatele je fajn. Přečti si a uvidíš co tě zaujme. Jinak, p…
MF 30.01.2014 09:24
MF
Za sebe doporučuji právě snovačky, malé, barevné, skladné, levné a jsou to neskuteční držáci...
carlos 30.01.2014 09:54
carlos
Nemyslím si, že by zrovna snovačky byly ideální pro začátečníka. Já bych ti doporučil sklípkany rodu…
Jirkaaaa 30.01.2014 10:34
Jirkaaaa
Co se týče chovu, tak má carlos pravdu. Jen je na místě trochu větší opatrnost. A nebo si sehnat sno…
MF 30.01.2014 11:00
MF
Za mě bych jednoznačně doporučil jakoukoli Brachypelmu. Než ji vypipláš do nějaké velikosti, tak to…
Tuonelan 30.01.2014 16:06
Tuonelan
Len pár postrehov. Hodne dlho trvá. No, všetky Brachypelmy čo som mal boli tak do 4, max 5 rokov dos…
danio007 30.01.2014 19:19
danio007
Doporučuji Cyklosternum fasciatum. Je to jeden z menších sklípkanů. Pro začátek je podle mě úplně ne…
sheWcza 01.02.2014 20:53
sheWcza
Doporučuji Grammostolu Roseu, také jsem s ní začínala. Stačí jí menší terárium, pokojová teplota, mi…
Nika Caesaris 04.02.2014 01:13
Nika Caesaris
taky bych byla pro G.rosea...pokud koupí mládě, tak mu vydrží díky pomalému růstu malá řadu let. Já…
Aurifer 04.02.2014 13:45
Aurifer
Souhlas s Auri - od roziny mam na levem zapesti dodnes hezkou jizvu... Priznaky sem tu na TP uz nekd…
boa.constrictor 04.02.2014 15:14
boa.constrictor
Jsem v tomhle fakt začátečník, ale za sebe bych doporučil stepníky rodu Eresus, třeba E. walckenaeri…
Reptimania 04.02.2014 08:43
Reptimania
urcite ti aj na burze manici od pavukov radi pomozu vybrat ten spravny druh pre teba...
rast 04.02.2014 09:11
rast
Ak trvá na tom malom druhu toxicky nevýznamnom tak nejaký druh z rodov Cyclosternum spp., Cyriocosmu… poslední
joky77 05.02.2014 09:39
joky77

A proč trváš na "co nejmenším" pavoukovi? Pokud jsi začátečník, tak bych to udělala přesně naopak - našla bych si co nejodolnější druh, ne ten nejmenší, kterej ti pak zdechne, jen se na něj blbě podíváš. Pořiď si třeba malýho sklípkana po třetim čtvrtym svleku...pro začátek malej bude...
Co se týče "co nejmenších kusů", tak mě napadaj leda skákavky, ale to je pro začátečníka asi mimo, to podle mě nejen neudržíš, ale hlavně neseženeš.

Kup si knížku sklípkani, pro začínající chovatele je fajn. Přečti si a uvidíš co tě zaujme.
Jinak, pokud se budeme bavit o velikosti dospěých jedinců, tak zrovna ty neagresivní a toxicky méně významné druhy jsou poměrně dost velké (např. rod Brachypelma, Grammostola). Pokud bys chtěl opravdu něco malého, tak potom se podívej na nějaké druhy z labidognátních pavouků. Jeden člověk se na ně specializuje. V inzerátech píše, že se jedná o velké pavouky. Jsou velcí v rámci labidognátních pavouků, ale jsou daleko menší než sklípkani. Nejsou to ale pavouci na nějaké braní do ruk. Na ifauně nabízí např. skákavky, stepníky nebo taky snovačky rodu Latrodectus (černé vdovy), ty už jsou ale dost jedovaté. Jak je to ale s náročností na chov to nevím, musel bys mu napsat kdyžtak. Jinak mládě pavouka je stejně jedovaté jako dospělec, akorát má méně jedu.

http://www.ifauna.cz/bezobratli/inzerce/r/detail/2 168563/velke-druhy-pavouku-rodu-phidippus/

http://www.ifauna.cz/bezobratli/inzerce/r/detail/2 115686/pavouci-jizni-ameriky/

http://www.ifauna.cz/bezobratli/inzerce/r/detail/2 123434/stepni-pavouci-rodu-eresus/

http://www.ifauna.cz/bezobratli/inzerce/r/detail/2 181611/cerne-vdovy-rodu-latrodectus/

Jeho stránky:
http://arachnos.eu/cs/araneomorphae/salticidae/ite m/48-piddipus-regius-the-jewel-between-spider-pred ators

Nemyslím si, že by zrovna snovačky byly ideální pro začátečníka. Já bych ti doporučil sklípkany rodu Hapalopus, Cyriocosmus nebo ještě líp rodu Euathlus, kteří i dost vydrží. Potom mě napadají třeba Holothele incei, Heterothele villosella, trošku větší Davus fasciatus, Cyclosternum schmardae.... je jich hodně.

Za mě bych jednoznačně doporučil jakoukoli Brachypelmu. Než ji vypipláš do nějaké velikosti, tak to chvíli trvá, rostou hodně pomalu. Jsou klidné, nechají se brát do ruky a pro člověka jejich jed nemá žádný význam (pokud vůbec nějaký má). Navíc jsou krásně barevné a pro začátečníky naprosto ideální ;)

Len pár postrehov.
Hodne dlho trvá. No, všetky Brachypelmy čo som mal boli tak do 4, max 5 rokov dospelé. Zatial čo rovnako stará rosea bola v tom čase asi v 5 zvleku a ešte vo filmovke.
Ze sa nechajú brať do ruky je super pri niečom čo vykopáva obranné chlpky. Mne (síce po geniculate ale aj tak..) sa pravidelne pri čistení vyhadzovali na spodku zápestia a prstoch také červené pupáky že konec. A to so vyberal bordel pizetou a ganiculata mala asi 2cm telo.
A že ich jed nemá žiaden význam? To už prečo? Pretože sa neradia medzi tox. významné druhy? Z bolesťou, opuchom, začervenaním, možno aj teplotou a nevolnosťami teda rátaj. A to nepíšem o tom ak si alergicky...

Ano, Brachypelmy sú jedny z najlepších babukov ak niekto začína, ale stále to je zviear ktoré potrebuje svoj klud a nie ťahanie po rukách atd. Na to, že nikty nič nespravil sa spoliehať nedá. Rovnako ako na to, že ich jed je nevýznamný. S zase nie všetky sú tak extra kludné.
Taká albopilosa je fajn a aj pomerne malá.

Ale za mňa, ak stále trváš na čo najmnešom babúkovy, tak jednoznačne nejaký Cyriocosmus.

Doporučuji Cyklosternum fasciatum. Je to jeden z menších sklípkanů. Pro začátek je podle mě úplně nejlepší koupit Gramostolu roseu, je to nesmírně houževnatý pavouk co odpustí začátečnické chyby. Tím však neříkám, že nepotřebuje péči. Je to krásný pavouk, avšak po čase může začínající chovatele trochu nudit, možná taky trochu díky svému velmi pomalému růstu. Takový zlatý střed je podle mě koupit prcka Brachypelma albopilosa. Roste poměrně rychle a bývají vcelku klidní (pozor na vyjímky). Mám ve svém chovu subadultního jedince co útočí hned z první i na pinzetu při vyndávání zbytků potravy. Naproti tomu moje adultní samice, kterou mám od 1.svleku je naprostým opakem a dá se naprosto bez problémů brát do rukou ( dělám jen v nejnutnějších případech). Za mě tedy Brachypelma albopilosa, pokud pro Vás není dostatečně atraktivní kupte Brachypelmu smithi nebo emiliu či boehmei. Poslední dva jmenovaní ovšem o trochu pomaleji rostou. Auratu hned jako prvního pavouka nedoporučuji. Ať se daří

Doporučuji Grammostolu Roseu, také jsem s ní začínala. Stačí jí menší terárium, pokojová teplota, mistička s vodou, substrát a občas nakrmit, je velice nenáročná. Navíc pavouci rodu grammostola jsou povětšinou velmi mírní, takže pokud nebudeš pavouka vyloženě zlobit, tak se kousance nedočkáš. :-) A kdyby se náhodou velká nehoda stala, jedovatost je u ní zanedbatelná.
Jinak bych podotkla, že existuje celá řada malých pavouků, jejichž kousnutí dokáže způsobit pořádné zdravotní komplikace, takže být tebou neřeším až tak velikost, ale agresivitu a toxicitu druhů. A z tohoto hlediska + z hlediska náročnosti jsou nejlepší právě rody brachypelma a grammostola. Plus grammostola rosea roste poměrně pomalu, takže pokud si koupíš malou v nějakém 3-4 svleku, tak jak pomalu poroste, budeš si na velikost zvykat. :-)

taky bych byla pro G.rosea...pokud koupí mládě, tak mu vydrží díky pomalému růstu malá řadu let. Já tehdá ještě jako dítě koupila subadultní samici taky jako svého prvního sklípkana a mám ji doteď, ikdyž už jsem dáma středního věku, takže té mé může být okolo 30 let :-)

akorát s tou mírností a nekousavostí nemohu na 100% souhlasit, páč je to asi kus od kusu. Ta moje Johana je zrovna dost nervní, kousanec jsem od ní jednou chytila (a příště jsem si už dávala hodně velký pozor). Ono to u ní není o jedovatosti, ale někdo tu před časem přirovnal kousnutí málo jedovatým druhem sklípkana k zaražení si grilovací vidličky do ruky a to si myslím bylo hodně trefné přirovnání. Podotýkám- neumyté grilovací vidličky. Páč jsem měla po zásahem klepítky v ruce dobře 2cm hluboké, hnusně hnisající a docela dlouho se hojící díry. Takže nenechat se kousat :-) Ale jinak co se týče chovu, tak je to uplně nenáročný tvor, co vydrží chovateli půl života :-)

Ak trvá na tom malom druhu toxicky nevýznamnom tak nejaký druh z rodov Cyclosternum spp., Cyriocosmus spp., Holothele spp. , Kochiana spp. . Heterothele ako zástupcu Afriky neviem no. Neviem ako je to u nich s toxicitou,ale keďže sa jedná o Afriku bol by som opatrnejší. V mojich očiach najideálnejším druhom z nich by bol Holothele incei. Sú pekne žravé a dosť odolné. Cyclosternum sa mi zdá trocha náchylnejšie v nižších zvlekoch. A Cyriocosmusi sú síce super,ale ak to zoženieš od 1 zv. tak treba byť dosť opatrný aj pri rosení aby si pavúka neutopil aj pri všetkom. To sú ozaj mrňata.

Ale ako bolo spomenuté je fajn začínať chov kľudne aj s druhom, ktorý dorastá do väčších veľkostí. Takými tolerantnejšími k chybám chovateľa a naozaj nenáročnými na chov napr. Brachypelma albopilosum, Brachypelma vagans..., Grammostola rosea, Grammostola pulchripes, Grammostola puclhra . . .,
Atraktívnymi a nenáročnými sú aj napríklad Nhandu chromatus, ale z mojej skúsenosti môžem povedať, že tie sú trocha akčnejšie a často sa stavajú do postoja. Ale inak všetko vďačné a pekné chovance, ozaj je z čoho vyberať.
Každopádne pavúk na ruku nepatrí či veľký či malý, či toxicky významný, či nevýznamný. Na to, že je u niekoho povedzme G.rosea, B.albopilosum atď. miláčik a úplne kľudná sa netreba spoliehať. Zase je to kus od kusu. Jeden kus môže byť flegmoš a ďalší môže robiť pri každej manipulácií výpady. Preto je opatrnosť a rešpekt na mieste pri každom druhu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru