Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhřeznutí kloaky u krajty pestré.

Dobrý den. Prosím o radu. Mládě krajty pestré, které jsem dostal, mi po druhém vykálení vyhřezlo kloaku. Kloaku jsem omyl, vydezinfikoval a opatrně nasoukal spět. Bohužel zvíře již třetí týden odmítá přijímat potravu a stále má tendence vytlačovat klaku, na které již pozoruji známky nekrózy. Za pšechny rady předem děkuji

Předmět Autor Datum
Dobrý večer.Měl jsem zhruba před 10-ti lety ten samý problém.Dělal jsem vše možné,ale.....Moc jsem o…
hadilov1 20.02.2014 22:41
hadilov1
Byl to samec breitensteini.
hadilov1 20.02.2014 23:23
hadilov1
Moje je samice breitensteini.
StenliEpkis 20.02.2014 23:42
StenliEpkis
Moc jsem o tom přemýšlel a nabyl jsem dojmu,že příčina může být v genetice chovu. příčina tam vždyc…
Aurifer 21.02.2014 03:31
Aurifer
Tak možná ti endoparaziti,na rozboru ani na pitvě nebyla.Byl to odchov asi třiceti centimetrové mlád…
hadilov1 21.02.2014 04:02
hadilov1
tak ono vyhřezávají kloaky i jiným druhům, z důvodů co jsem psala výš. On je to třeba i dost bežný s…
Aurifer 21.02.2014 13:48
Aurifer
Obecně je to špatnou kondicí zvířete. Osobně si myslím, že je to hlavně kombinací špatného výživného…
cc 21.02.2014 14:09
cc
jj taky, ono psala jsem výš, že to bývá celkovou slabostí zvířete, která může mít hodně příčin, i ty… poslední
Aurifer 21.02.2014 14:28
Aurifer

Moc jsem o tom přemýšlel a nabyl jsem dojmu,že příčina může být v genetice chovu.

příčina tam vždycky nějaká je, ale ne v genetice. U hadů většinou endoparaziti, nežádoucí mikroorganismy , celková slabost zvířete způsobená třeba virovým onemocněním, je toho víc.

Bohužel zvíře již třetí týden odmítá přijímat potravu a stále má tendence vytlačovat klaku, na které již pozoruji známky nekrózy.

tohle si měl řešit hned, jak to znova vylezlo, u veterináře co rozumí plazům, aby tu kloaku přizašil a popátral po příčině. Po 3nedělích, když už to nekrotizuje to je tak dát toho hada na mrazák, aby se dál netrápil.

tak ono vyhřezávají kloaky i jiným druhům, z důvodů co jsem psala výš. On je to třeba i dost bežný symptom IBD u mláďat hroznýšů, ještě dřív než se začnou projevovat další příznaky. Pokud to zvíře pak exne, tak je právě důležité ho dát na tu pitvu, aby se vědělo, proč..i z hlediska zdraví ostatních zvířat v chovu. Páč silnější jedinci nemusí mít žádné příznaky, ale mohou to mít v sobě a může/nemusí se to projevit po delší době. On odchovový jedinec není záruka toho, že je zcela čistý a zdravý, to může mít chovatel který si to zvíře sám odchová, dodržuje karanténu, hygienu a ví, co ta jeho zvířata v sobě mají/nemají a podle toho jedná. Pokud se jedná o ty endoparazity, tak tam u většiny třeba červů a některých mikroorganismů se to dá řešit léčbou, u třeba virových onemocnění je to pak průser.

jj taky, ono psala jsem výš, že to bývá celkovou slabostí zvířete, která může mít hodně příčin, i ty co popisujete Vy..je fakt, že tazatel nepopsal podmínky chovu a nevložil foto zvířete. ale po 3 týdnech, kdy už tomu hadovi nekrotizuje tkáň to je celkem bezpředmětné něco řešit.

Jinak teda špatný výživový stav a dehydrataci většinou chovatel na zvířeti pozná. I ty nevhodné podmínky, pokud si zjistil, co to zvíře potřebuje (a neni blbec- čímž se nechci nikoho dotknout)...ono umořit odchovovou kurtusku do stavu, kdy je tak slabá, aby jí vyhřezávala kloaka - to už by na ní bylo dost vidět. Ty ostatní příčiny co jsem popisovala výš právě vidět být nemusí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru