Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhřeznutí kloaky u krajty pestré.

Dobrý den. Prosím o radu. Mládě krajty pestré, které jsem dostal, mi po druhém vykálení vyhřezlo kloaku. Kloaku jsem omyl, vydezinfikoval a opatrně nasoukal spět. Bohužel zvíře již třetí týden odmítá přijímat potravu a stále má tendence vytlačovat klaku, na které již pozoruji známky nekrózy. Za pšechny rady předem děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý večer.Měl jsem zhruba před 10-ti lety ten samý problém.Dělal jsem vše možné,ale.....Moc jsem o…
hadilov1 20.02.2014 22:41
hadilov1
Moc jsem o tom přemýšlel a nabyl jsem dojmu,že příčina může být v genetice chovu. příčina tam vždyc…
Aurifer 21.02.2014 03:31
Aurifer
Tak možná ti endoparaziti,na rozboru ani na pitvě nebyla.Byl to odchov asi třiceti centimetrové mlád…
hadilov1 21.02.2014 04:02
hadilov1
tak ono vyhřezávají kloaky i jiným druhům, z důvodů co jsem psala výš. On je to třeba i dost bežný s…
Aurifer 21.02.2014 13:48
Aurifer
Obecně je to špatnou kondicí zvířete. Osobně si myslím, že je to hlavně kombinací špatného výživného…
cc 21.02.2014 14:09
cc
jj taky, ono psala jsem výš, že to bývá celkovou slabostí zvířete, která může mít hodně příčin, i ty… poslední
Aurifer 21.02.2014 14:28
Aurifer

Moc jsem o tom přemýšlel a nabyl jsem dojmu,že příčina může být v genetice chovu.

příčina tam vždycky nějaká je, ale ne v genetice. U hadů většinou endoparaziti, nežádoucí mikroorganismy , celková slabost zvířete způsobená třeba virovým onemocněním, je toho víc.

Bohužel zvíře již třetí týden odmítá přijímat potravu a stále má tendence vytlačovat klaku, na které již pozoruji známky nekrózy.

tohle si měl řešit hned, jak to znova vylezlo, u veterináře co rozumí plazům, aby tu kloaku přizašil a popátral po příčině. Po 3nedělích, když už to nekrotizuje to je tak dát toho hada na mrazák, aby se dál netrápil.

tak ono vyhřezávají kloaky i jiným druhům, z důvodů co jsem psala výš. On je to třeba i dost bežný symptom IBD u mláďat hroznýšů, ještě dřív než se začnou projevovat další příznaky. Pokud to zvíře pak exne, tak je právě důležité ho dát na tu pitvu, aby se vědělo, proč..i z hlediska zdraví ostatních zvířat v chovu. Páč silnější jedinci nemusí mít žádné příznaky, ale mohou to mít v sobě a může/nemusí se to projevit po delší době. On odchovový jedinec není záruka toho, že je zcela čistý a zdravý, to může mít chovatel který si to zvíře sám odchová, dodržuje karanténu, hygienu a ví, co ta jeho zvířata v sobě mají/nemají a podle toho jedná. Pokud se jedná o ty endoparazity, tak tam u většiny třeba červů a některých mikroorganismů se to dá řešit léčbou, u třeba virových onemocnění je to pak průser.

jj taky, ono psala jsem výš, že to bývá celkovou slabostí zvířete, která může mít hodně příčin, i ty co popisujete Vy..je fakt, že tazatel nepopsal podmínky chovu a nevložil foto zvířete. ale po 3 týdnech, kdy už tomu hadovi nekrotizuje tkáň to je celkem bezpředmětné něco řešit.

Jinak teda špatný výživový stav a dehydrataci většinou chovatel na zvířeti pozná. I ty nevhodné podmínky, pokud si zjistil, co to zvíře potřebuje (a neni blbec- čímž se nechci nikoho dotknout)...ono umořit odchovovou kurtusku do stavu, kdy je tak slabá, aby jí vyhřezávala kloaka - to už by na ní bylo dost vidět. Ty ostatní příčiny co jsem popisovala výš právě vidět být nemusí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru