Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výstava hadů na Stanici přírodovědců v Praze na Smíchově

Myslím si, že podobně koncipované zařízení je unikátem a rozhodně trochu předběhlo svou dobu, ale nedokázalo si udržet nastavenou kvality z minulosti a bohužel z důvodu nedostatku financí (ostatní aspekty můžeme těžko posoudit) zamrzlo a dojíždí na úspěchu z minulosti setrvačností.
Přeci jen, kde můžou teraristé se již od útlého věku naučit práci s tak rozličnými druhy zvířat jako jsou velcí hadi, varani, krokodýlové, opičky, ale i tropický hmyz a běžné terarijní druhy, bohužel nejsou již v některých případech chovány v podmínkách a nádržích, které jsou dnes žádány.
Dříve to bylo paradoxně mnohem běžnější než dnes.

Skleník stanice není pro zvířata špatný, právě naopak, kdyby vytápění nestálo co stojí, tak by ho pro svá zvířata chtěl nejeden terarista nebo akvarista. V minulosti se v něm povedlo odchovat rozličné druhy hadů, ještěrů, krokodýlů, které není běžné odchovávat ani dnes (nebo např. zmíněné kajmanky), nicméně ani odchovy nejsou vždy zárukou toho, že je vše tak, jak má a ve skleníku spíše dle mého názoru dožívají zvířata u kterých se s odchovem již příliš nepočítá. Je pravdou, že po estetické stránce už to není to pravé a některá terária podle mě také nejsou zařízená šťastně (např. co pamatuji si velké zapatlané terárium bez dvířek u vchodu s anolisy ve tmě, kteří nevypadali zcela zdravě). Varan Salvatorův by asi také snesl důstojnější prostředí..
V minulosti jsem také ptal ošetřovatele, jestli reálně vidí možnost nějaké rekonstrukce, odpověď mi byla, že skleník ještě 20 let vydrží.
Podobná stanice s tropickým skleníkem, kajmany, varany.. byla ještě nedávno i v Brně, bohužel stanice už je z technických důvodů také zavřená a bez opravy. I podobné stanice po republice mají často svoje nejlepší roky za sebou, je to škoda, podle mě poslední vzpomínky na dobu, kdy teraristika zažívala nejlepší období. Škoda, že není vyvíjena nějaká iniciativa na záchranu, nebo nějakou přestavbu stanice na Smíchově.
Ve stavu v jakém rozlehlé skleníky jsou musí být účty za provoz astronomické. Za 60 let co stanice funguje musel být edukativní a enviromentální přínos na to množství dětí, které stanicí prošly obrovský.
Podobné stanice jsou pro dlouhodobou udržitelnost rozmanitosti teraristiky nezbytné, vzhledem k faktu, že s teraristickou literaturou v češtině je to dle mého téměř na bodu mrazu. Zbývají odborné přednášky z konferencí, které stále ještě bohužel nikdo nenahrává a nedá na youtube pro kolegy, další generace. Přitom je vše dnes mnohem jednodušší a navíc by na konference jezdilo přednášet více lidí i chodilo více návštěvníku než dnes..

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny