Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Společný pobyt v terárku-pralesničky

Dobrý den, přemýšlím nad koupí pralesniček, ale než si je pořídím chci mít nejdříve vše nastudované a připravené. Pokud jim zabezpečím velký počet úkrytů, mohu společně chovat 2-3 jedince dendrobates azureus, 2-3 jedince dendobates leucomelas a 2-3 jedince phyllobates vittatus? Popřípadě mohla by s nimi obývat terko třeba i nějaká felzuma (např. madagaskarská)? Rozhodně bych neplánoval křížení mezi druhy. Jak velké terárium by taková skupina potřebovala?

Předmět Autor Datum
V dobře zařízený ubikaci odpovídající velikosti se dá chovat víc druhů dendrobátek relativně bez pro…
cejna 19.03.2014 15:04
cejna
Dovolím si hodit odkaz na Rézino "žabárium"..pro inspiraci super ;-) http://www.chovatelstvi-teraris…
Ivoš 19.03.2014 15:17
Ivoš
Hehe :-D děkuju za sdílení. V tom "žabáriu" v odkaze teď kromě pěti D. azureus bydlí i skupina osmi…
Réza na mobilu 19.03.2014 16:47
Réza na mobilu
Můžu být tak drzý a zeptat se na kolik Vás vyšly náklady na to fantastické žabário?
rohatim 20.03.2014 11:36
rohatim
Všem co přispěli moc děkuju za vyčerpávající informace :) Ještě jedna otázka, terárko řešené spíše n…
rohatim 19.03.2014 18:26
rohatim
Já osobně bych to viděla aspoň metr na metr šířka výška :-) určitě by to sneslo i menší prostor, ale…
Réza na mobilu 19.03.2014 22:25
Réza na mobilu
A myslíte, že by snesli tera 60d×60h×výška neomezená? Jinak budu muset přeházet věci a udělat místo…
rohatim 20.03.2014 08:53
rohatim
60 na 60 je pre tri druhy pralesniciek malo.
rast 20.03.2014 09:26
rast
dobře, díky moc. Když trochu přeskládám pokoj, tak mám možnost udělat terko něco málo přes metr (d),…
rohatim 20.03.2014 09:38
rohatim
ono by im stacilo aj menej,ale musel by si mat kazdu skupinku zvlast,ale v tom poslednom rozmere uz…
rast 20.03.2014 10:02
rast
Já bych se terárka 60x60 nebála... ;-) Když to člověk nechá pořádně zarůst, rozčlení prostor a využi…
Réza 20.03.2014 22:25
Réza
ked to budu 3 druhy napr. Ranitomeiky tak jo:-),azureusky uz su vetsie...snad po paroh?hm... to bude…
rast 20.03.2014 23:34
rast
Ani s azurkama v tom nevidim problém. Člověk jen musí zapojit mozek, když jim zařizuje terárko. Když…
Réza 20.03.2014 23:44
Réza
zabkam sa dari najlepsie v skupinkah...ale neh to skusi,urcite sa ih tam da nacpat mrte :-) poslední
rast 21.03.2014 10:08
rast

V dobře zařízený ubikaci odpovídající velikosti se dá chovat víc druhů dendrobátek relativně bez problémů. Trochu potíž může být případný křížení některých druhů. Krom toho, že felzumy jsou z jinýho kontinentu by mohl být problém ve velikosti grandisek. Když už by to muselo být volil bych spíš nějaký menší druhy. Případně bych zkusil menší druhy anolisů.

Hehe :-D děkuju za sdílení. V tom "žabáriu" v odkaze teď kromě pěti D. azureus bydlí i skupina osmi Adelphobates galactonotus...naprosto bez problémů. Nelze ale takhle kombinovat všechny pralesnicky. Obecně se ale dá říct, že rod Dendrobates se dá v terariu v dostatečném prostoru "míchat" všelijak. Vittatusek bych se nebála. Mezidruhové křížení v r. Dendrobates by byl průšvih, ale nevím o nikom, komu se tyhle krizence podařilo udržet při životě dál, než do stadia pulce. V určitém věku se prý přestanou vyvíjet a hynou, případně zajdou uz vajíčka. Ale třeba má někdo jiné zkušenosti. Felsumy určitě zvolit menší...anolisy mužů doporučit, tam je to úplně bez problémů. V každém případě bych ale při společném chovu více druhů pralesnicek pracovala velkoryse s prostorem. Je zjevné, že vyjma krmení se sobě jednotlivé druhy navzájem vyhýbají...tedy pokud mají možnost.

Všem co přispěli moc děkuju za vyčerpávající informace :)
Ještě jedna otázka, terárko řešené spíše na výšku nebo na délku? Asi nejlepší by bylo čtvercové ne? A nějaké průměrné rozměry terária jen pro žabky?
Jinak musím pochválit terárko z odkazu, je opravdu úchvatné.

Já osobně bych to viděla aspoň metr na metr šířka výška :-) určitě by to sneslo i menší prostor, ale tohle mě osobně přijde jako ideál pro větší skupinu žab. Taky nejde jen o prostor pro ty zabky...ono je na větší terarko osazený kytkama i mnohem hezčí pohled ...lepší, než televize :-)

ono by im stacilo aj menej,ale musel by si mat kazdu skupinku zvlast,ale v tom poslednom rozmere uz sa budes vediet vyblaznit a zabky taky:-),nezabudni mysliet aj na to,kolko take zabky spapaju drobneho hmyzu,v zime to nemusi byt sranda...ale ak mas v okoli moznost staleho prisunu mikracov(male cvrcky)a octomiliek,pripadne priestor na chov,co je idealne,tak v poho.Jo a pre male metamorfovane zabky chvostoskoky a msice(vosky).Vela zdaru.:-)

Ani s azurkama v tom nevidim problém. Člověk jen musí zapojit mozek, když jim zařizuje terárko. Když budou mít "životní prostor" akorát na dně a zbytek ubikace nebude nijak využitý, tak jim to samozřejmě bude malé, ale když se tam dají police, větve, úkryty, hodně rostlin...zkrátka když se prostor rozčlení a maximálně využije, tak se v tom žábám bude dařit. Vim, jak se v teráriu chovaj a většinou jsou celej den na jednom místě a aktivní jsou jen po narosení a při krmení. Když se nažerou, odeberou se zpět na svá obvyklá stanoviště.
Pralesničky rodu Dendrobates jsou poměrně mírumilovné k jiným druhům...to například Ranitomey, které zmiňujete, jsou sice maličké, ale zase si svůj prostor umí dost hájit. Tam bych třeba problém v "míchání" druhů možná i viděla. To samé platí třeba i pro rod Epipedobates. Jiné druhy pralesniček umí i přes svůj drobný vzrůst poměrně zdatně usurpovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru