Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Žebrovník waltlův chytridiomykóza

Zdravím a obracím se na Vás s, řekla bych, velmi zajímavý dotazem.
Dnes ráno jsem zjistila, že nám během víkendu uhynuli 2 žebrovníci. Akvárium 200 litrů, máme (měli jsme) jich tam 6. Spolu s nimi pár mečovek a jednoho rájovce (ryby jsou celou dobu OK). Filtr nevedeme, častěji odkaluju dno. Poslední dobou se nám tam rozmohly zelené řasy a pojala jsem podezdření na výrazně eutrofizovanou vodu. Pro zbylé 4 přeživší jsem napustila menší akva a zítra je přelovím. Ale...Až po vyhození obou mrtvol na kompost jsme si uvědomili, že minimálně jeden z nich měl výrazně zarudlé břicho. Inteligentnější polovina našeho dvoučlenného týmu usoudila, že by to mohla být chytridomykóza a následně i přišel na možnost nákazy. Ve vedlejším akva máme 5 drápateček malých. Ty spadají do stejné čeledi jako drápatka o které se obecně ví, že je přenašeč.
Ptám se tedy, jestli je tato hypotéza vůbec možná a jestli s tím máte někdo zkušenosti. Případně jestli víte, jakým způsobem se tato choroba šíří a jak jí případně v chovu čelit. Žebrovníci půjdou do výrazně chladnější vody karanténního akva a máme v plánu všechny naše obojživelníky preventivně zazimovat (chytridiomykóza je, pokud víme teplomilná).
Předem děkuji za všechny názory a pokud najdeme inkriminované mrtvoly, tak zítra dodám foto.

Předmět Autor Datum
Nepřipadá mi možné, aby ta nemoc proběhla během víkendu, aniž byste si předtím něčeho všimli a žebro…
Evva 31.03.2014 23:12
Evva
Krmíme žížalami a rybím masem (chlazený losos). Nicméně poslední dobou žili všichni skrytěji a větši…
V.R. 01.04.2014 08:21
V.R.
Nemohli to být nějací paraziti z těch žížal? Trošku bych zpestřil stravu, zmenšil dávky (obézní zvíř…
Axolotll 01.04.2014 10:06
Axolotll
Žížaly už delší dobu neměli ale už mi na krmení dorůstají do vhodné velikosti mečovky (v jiném akva)…
V.R. 01.04.2014 10:23
V.R.
Dodávám foto mrtvolek. Omlouvám se za kvalitu, ale už fakt docela táhnou a já na to mám slabý žalude…
V.R. 01.04.2014 14:25
V.R.
chytridiomykózu takhle neurčíš, to by se z těch kadáverů (nebo ze zvířat ve stejné nádrži) musel udě… poslední
Aurifer 03.04.2014 15:45
Aurifer

Krmíme žížalami a rybím masem (chlazený losos). Nicméně poslední dobou žili všichni skrytěji a většinou ani nevyplavali úplně všichni při krmení. Nijak jsme to ale moc neřešili. Většina z nich je tak trochu obézních ( :-) ) takže jsme to prostě brali tak, že nemají hlad. Skrytější způsob života jsme přisuzovali řasám na dně. Ty jsem se sice snažila odstraňovat, ale i tak jim občas vadily v pohybu.
Během dopoledne o přestávce zkusím ty chcíplotiny najít a dám foto. Vylovíme i přeživší (skrývají se výrazně více než dřív) a taky je zespodu ofotím.
A pokud by se jednalo o otavu, muselo by se to projevit alespoň trochu i na rybách, ne? Ty jsou všechny, jak už jsem psala, ok. Máme tam i vlastní odchov mečovek a i mláďata jsou v pohodě.
Ještě jedna věc, u žebrovníků máme vyšší teplotu vody než u všech ostatních našich obojživelníků (čolci mramorovaní, axolotli a ty drápatečky).

Nemohli to být nějací paraziti z těch žížal? Trošku bych zpestřil stravu, zmenšil dávky (obézní zvířata nejsou dobře), snížil teplotu a dal pryč ryby/nebo žebrovníky a dal tam filtr nebo vzduchování. Ale to je jen můj názor.

Žížaly už delší dobu neměli ale už mi na krmení dorůstají do vhodné velikosti mečovky (v jiném akva). Krmím max 2x do týdne a stejně jsou to obézy.
Momentálně jsou přeloveni v jiném akva se studenější vodou, ryby jsou pryč. Teda zůstali mi u nich 2 ancistrusi ale ty dám taky pryč. Ti zbylí 4 nevypadají nijak špatně, ale uvidíme.
Během dne dodám ty fotky.

Dodávám foto mrtvolek. Omlouvám se za kvalitu, ale už fakt docela táhnou a já na to mám slabý žaludek :-) U jednoho je zarudnutí břicha patrné ještě teď, nicméně včera (při pokojové teplotě po vylovení z akva) bylo břicho rudé úplně celé. V noci na dnešek byli při venkovní teplotě. U druhého zarudnutí na fotce vidět není, ale zdá se mi, že na jednom boku je začervenalý taky.
Možná se jen zuby nehty držím jedné možnosti ale opravdu mě nic jiného nenapadá. Ostatní jsou ok, ryby jsou ok, voda není zakalená...

chytridiomykózu takhle neurčíš, to by se z těch kadáverů (nebo ze zvířat ve stejné nádrži) musel udělat za čerstva stěr a nechat to zkouknout případně kultivovat někomu kdo tomu hoví. Nicméně ty příznaky tomu neodpovídají, ty vypadají spíš na klasickou mločí otravu v teplé nevyměněné vodě. Pokud už jsou ostatní zvířata v chladnější čerstvé vodě, tak by snad měla být OK...

co se týče té chytridiomykózy, tak řada zvířat ji může mít leta nebo i celý život a nijak se to u nich neprojeví, u některých v akutní fázi se zakalí oči a jsou viditelné změny na kůži, zvíře je apatické a pár dní před úhynem přestává žrát. Ale netvoří se tyhle krváceniny na spodní straně těla, to je spíš projev celkové sepse (u mloků a některých žab jak jsem psala výš).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru