Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Žebrovník waltlův chytridiomykóza

Zdravím a obracím se na Vás s, řekla bych, velmi zajímavý dotazem.
Dnes ráno jsem zjistila, že nám během víkendu uhynuli 2 žebrovníci. Akvárium 200 litrů, máme (měli jsme) jich tam 6. Spolu s nimi pár mečovek a jednoho rájovce (ryby jsou celou dobu OK). Filtr nevedeme, častěji odkaluju dno. Poslední dobou se nám tam rozmohly zelené řasy a pojala jsem podezdření na výrazně eutrofizovanou vodu. Pro zbylé 4 přeživší jsem napustila menší akva a zítra je přelovím. Ale...Až po vyhození obou mrtvol na kompost jsme si uvědomili, že minimálně jeden z nich měl výrazně zarudlé břicho. Inteligentnější polovina našeho dvoučlenného týmu usoudila, že by to mohla být chytridomykóza a následně i přišel na možnost nákazy. Ve vedlejším akva máme 5 drápateček malých. Ty spadají do stejné čeledi jako drápatka o které se obecně ví, že je přenašeč.
Ptám se tedy, jestli je tato hypotéza vůbec možná a jestli s tím máte někdo zkušenosti. Případně jestli víte, jakým způsobem se tato choroba šíří a jak jí případně v chovu čelit. Žebrovníci půjdou do výrazně chladnější vody karanténního akva a máme v plánu všechny naše obojživelníky preventivně zazimovat (chytridiomykóza je, pokud víme teplomilná).
Předem děkuji za všechny názory a pokud najdeme inkriminované mrtvoly, tak zítra dodám foto.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
chytridiomykózu takhle neurčíš, to by se z těch kadáverů (nebo ze zvířat ve stejné nádrži) musel udě… poslední
Aurifer 03.04.2014 15:45
Aurifer

chytridiomykózu takhle neurčíš, to by se z těch kadáverů (nebo ze zvířat ve stejné nádrži) musel udělat za čerstva stěr a nechat to zkouknout případně kultivovat někomu kdo tomu hoví. Nicméně ty příznaky tomu neodpovídají, ty vypadají spíš na klasickou mločí otravu v teplé nevyměněné vodě. Pokud už jsou ostatní zvířata v chladnější čerstvé vodě, tak by snad měla být OK...

co se týče té chytridiomykózy, tak řada zvířat ji může mít leta nebo i celý život a nijak se to u nich neprojeví, u některých v akutní fázi se zakalí oči a jsou viditelné změny na kůži, zvíře je apatické a pár dní před úhynem přestává žrát. Ale netvoří se tyhle krváceniny na spodní straně těla, to je spíš projev celkové sepse (u mloků a některých žab jak jsem psala výš).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru