Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lyriocephalus scutatus (agama nosatá)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na chov této překrásné agamy. Chová tento druh v ČR někdo? Hledal jsem na všech možných stránkách, ale našel jsem nanejvýš fotky a občas krátký odstavec o tom jak vypadají.
Patří tento druh také do skupiny- nechovatelných, nesehnatelných nebo příliš drahých tvorů?
Pokud by tady měl někdo zkušenosti s chovem mohl by je sem napsat, rád bych se o těchto agamách něco dozvěděl.

Za odpovědi předem děkuji.

(taky je tu možnost, že prostě neumím hledat na netu :-) )
Změna předmětu, původně: Lyriocephalus scutatus (Agama Nosatá) (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Chová tento druh v ČR někdo? V současnosti v ČR asi nikdo, v sousedním Německu několik chovatelů je…
Aurifer 13.04.2014 19:07
Aurifer
Děkuji za odpověď, Vážně nádherné agamy, podařil se vám u nich odchov? A ještě by mě zajímalo jak s… poslední
neo2502 14.04.2014 09:53
neo2502

Chová tento druh v ČR někdo?

V současnosti v ČR asi nikdo, v sousedním Německu několik chovatelů je (resp. jsou tam asi 3 páry zvířat). My je v minulosti chovali, v současnosti už je nemám.

Patří tento druh také do skupiny- nechovatelných, nesehnatelných nebo příliš drahých tvorů?

To je relativní. Chovatelní samozřejmě jsou, ale jsou to zvířata pro zkušené chovatele s velkým citem pro zvířata. Sehnat se občas dají, ale jsou ze země, odkud se legálně nevyváží, takže tomu odpovídá dostupnost i cena - od 1000Euro za 1,1 a výš.

Co se týče nároků, tak chov je srovnatelný s ostatníma asijskýma pralesníma agamama. Větší ubikace (třeba 90x50x90 pro 1,1) orientovaná na výšku, vybavená silnějšími větvemi a kmínky orientovanými spíše svisle, hodně rostlin, tekoucí voda. Na dno rašelina s pískem, drcená kůra, hrabanka atd. Zdroj UV (stačí lineární trubice, ale nějaký mít musí), případně i lokální zdroj (ale vyhřívat se jsem je nikdy neviděla). Teplota záleží na oblasti, odkud jsou, protože jsou 2 formy- větší horská (která potřebuje o něco chladněji) a menší nížinná, která potřebuje tepleji. Ta nížinná forma už možná ale je jiný druh. JInak teplota přez den mezi 22-26°C, u nížinné formy max. 30°C, v noci min. 20°C, horská potřebuje chladněji a určité noční poklesy, cca na 18°C. Krmení není problém, žerou z pinzety saranče, cvrčky, zofobase...ale volně puštěné cvrčy většinou neradi loví. Jsou hodně citliví na stres, takže se do nich zásadně nevrtat, nerušit. Co se týče odchovu, tak se v lidské péči občas množí, stejně jako ostatní podobné agamy. ale samičky rády zadržují snůšky a pokud už se to povede, tak mláďata není uplně jednoduché udržet...to je v kostce asi tak všechno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru