Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hledám chovatele jedovatých hadů z Ostravska a okolí

Zdravím všechny chovatele jedovatých i nejedovatých hadů.Jelikož jsem začátečník a pouštím se do chovu jed.hadů,tak bych potřeboval zkušenou radu nějakého chovatele,který by mi nejen ukázal svůj chov jedáků,ale také i manipulaci,a vysvětlil co a jak co se chovu jedáků týká.
Podotýkám že zkušenosti s chovem škrtičů mám,jsem plnoletý,je mi 38 let,a papírování a všechno co to obnáší mám již za sebou.
Takže pokud se tady najde někdo z Ostravy budu jen rád,a jinak bych chtěl začít s chovem Cerastesek.

Předmět Autor Datum
Tak ja cerastesky mam, ale jsem ze Zlinska. Nicmene pokud by se nikdo neozval bliz nemam problem uka…
Roker 20.04.2014 12:58
Roker
Dekuji za odpoved a nabidku,urcite jak se otepli tak decka poslu do ZOO a ja bych se rad s Vama doml… nový
hasky 29.04.2015 14:27
hasky
Zdravím!Já mám v chovu trio Aspidelaps lubricus cowlesi a Vipera ammodytes.Jsem z Třince, tady v té… nový
gorotom1 21.04.2014 11:30
gorotom1
Neni problem, ozvi se a ackoli taky nejsem zadnej guru tak co vim, rad poradim... nový
Roker 21.04.2014 12:56
Roker
Dobry den,cetl jsem vase odpovedi a mam dost velky zajem o chov jedaku,jestli by to nebyl problem ra… nový
hasky 27.04.2015 18:46
hasky
No právě přejít od Heterodonů a užovek k ploskolebcům a křovinářům mi přijde dost kách. Chybí mi tam… nový
Roker 29.04.2015 00:06
Roker
Ja jsem napsal ze mne lakaji,protoze jsou neco vic a ne ze je budu mit a praxi neziskam nejakym mezi… nový
hasky 29.04.2015 08:54
hasky
Roker: omlouvám se, ale chov jedovatých hadů není počítačová hra a takové to "2 roky Elaphe carinata… nový
Afričan jinde.. 29.04.2015 13:59
Afričan jinde..
nějak tak - pokud se někomu líbí třeba ti ploskouni, tak rod Agkistrodon je pro začátečníka asi tak… nový
Aurifer 29.04.2015 16:04
Aurifer
Je fakt, že ammodytka, jako první jedák, už je docela přežitek z dob, kdy tu byly jednoduše nejdostu… nový
Réza 30.04.2015 00:27
Réza
Aspidelapsi jsou fajn hadičky, ale na rozdíl od Viperidae jim můžete v klidu šáhnout do terária a vy… nový
Afričan jinde.. 30.04.2015 08:27
Afričan jinde..
Nj kazdy pise o nejakem jedakovi a ja jsem se nic nedovedel :-D nový
hasky 30.04.2015 17:16
hasky
Pokud z odpovědí nic nevyplynulo,tak bych ty jedáky ještě odložil. nový
raddei 01.05.2015 23:45
raddei
Omlouvam se,ale ja jsem tady neprisel slovickarit.Kazdy pise sve nazory a ja je respektuji.Urcite ne… nový
hasky 04.05.2015 13:08
hasky
Terárium zabezpečené proti úniku, znalosti a zodpovědnost pro poskytnutí vhodných podmínek pro život… poslední
Afričan jinde.. 04.05.2015 14:59
Afričan jinde..

Zdravím!Já mám v chovu trio Aspidelaps lubricus cowlesi a Vipera ammodytes.Jsem z Třince, tady v té pr.eli světa je to s chovem jeďáků celkem chabé.Nic méně mám je teprvé chvíli, tak že jsem začátečník:-)

Pro Roker:Ahoj,chov cerastesek mě taky láká a pokud by byla možnost, budu vděčný za každou radu:-)

Dobry den,cetl jsem vase odpovedi a mam dost velky zajem o chov jedaku,jestli by to nebyl problem rad bych se priucil,je to dost riskantni konicek a je treba mit praxi.Jesm z Frydku-Mistku a mam doma v chovu Heterodony a uzovky.Hodne mne lakaji krovinari a ploskolebci.Budu vdecny za kazdou radu.Dekuji za odpoved.

No právě přejít od Heterodonů a užovek k ploskolebcům a křovinářům mi přijde dost kách. Chybí mi tam nějaký 2-3 letý mezičlánek k nabrání oné praxe s něčím pomalejším a ne tak "vybaveným" jako jsou výše zmíněné druhy...

Co zkusit nějaké ty cerastesky, ammodytky, případně, pokud už to musí být crotalidae tak třeba Sistrurus miliarius...? Je pravda, že při "jedaření" není dobré hrát na více a méně jedovaté, ale začít zrovna s kalibrem jako jsou křovináři bych si fakt netrouf...

Roker: omlouvám se, ale chov jedovatých hadů není počítačová hra a takové to "2 roky Elaphe carinata, pak naleveluješ a můžeš si pořídit jedovatou užovku - a 3 roky na to hurá na kobru" moc neplatí.

Člověk by měl ale určitě vědět, do čeho jde - mezi česky označené křovináře spadá i "šlégelák" a proto nevím, proč by měl nejprve chovat ammodytky. Pokud chcete chovat křovináře a ploskolebce, navštivte někoho, kdo tato zvířata chová a promluvte si s ním o tom. Poté zvážíte pozitiva a negativa a na základě toho se rozhodnete. Nemá cenu jezdit k někomu, kdo má doma terárko/dvě a v něm cerastesku nebo sistruráka. To zjistíte jen, že to žere myši, pije vodu a občas se svlékne a vykadí... Křovináři obecně jsou hadi tropické Ameriky, ploskolebci žijí i v chladnějších oblastech severní Ameriky (a třeba rod Gloydius také v euroasii - těmi bych asi začal).

nějak tak - pokud se někomu líbí třeba ti ploskouni, tak rod Agkistrodon je pro začátečníka asi tak stejně vhodný, jako ty cerastesky nebo ammodytky. V řadě věcí možná dokonce vhodnější. To, že by se mělo začínat na dvou výše zmíněných druzůch je spíše přežitek z doby, kdy na nich začínala většina dnešních teraristů co by na snadno dostupných druzích, ale není to o tom, že by se na nich prostě mělo začínat. Co se týče toxicity - tak je to prostě o tom, nenechat se kousat. Od ničeho, protože zádel člověku může hnusně nakopat i ta ammodytka. Akorát bych měla výhradu k těm Gloidiusům- pro někoho nenároční hadi, ale chtějí to své. Když jim to člověk dá, tak jsou opravdu nenároční a celkem pohodoví, ale jen u někoho, kdo ví odkud jsou a co přesně chtějí. a umí vystřelit bez varování. Ti Agkistrodoni jsou proti nim celkem blbovzdorní, kde na nich není moc co zkazit, asi jako na chřestýších (na kterých se sice dá začít taky, ale tam je dost riziko agresivnějších druhů/ jedinců a fakt nezanedbatelná toxicita)

Co se týká křovinářů, tak pokud člověk získá odrostlého normálně žeroucího schlegeláka, tak proč ne. Taky pohodoví, celkem blbovzdorní hadi. Co se týče ostatních křovinářů, tak to už je celkem široký pojem - je to mnoho rodů s různými nároky i "chovatelským levelem". Běžněji chované druhy Bothropsů jsou také celkem nenároční, většinou celkem klidní hadi. Ale co se týče toxicity o nich platí zhruba totéž, o co o těch chřestýších.

Je fakt, že ammodytka, jako první jedák, už je docela přežitek z dob, kdy tu byly jednoduše nejdostupnější. Já osobně bych ale ammodytku, jako prvního jedáka nedoporučila - můj laický pohled a pár let zkušeností s ammodytkama :-D. Myslím si, že by se dalo najít spoustu vhodnějších druhů, jak co se týče toxicity, tak povahy...klidně ten schlegelák (odrostlý a rozkrmený) nebo třeba něco z rodu Aspidelaps. Třeba zrovna ten Aspouš je had, co člověka nenechá v klidu, jsou to nasránci, zvědavá a čilá zvířátka, ale v případě nepozornosti člověk nejen, že neskončí na prkně, ale pravděpodobně nebude mít ani žádné následky (záměrně píšu pravděpodobně). Aspouši jsou hadi, co dokážou začínajícího "jedaře" hodně naučit, třeba pro pozdější chov "opravdových" kober. Je to jeden z druhů, které bych já osobně, jako prvního jedáka, doporučila asi nejvíc.

Aspidelapsi jsou fajn hadičky, ale na rozdíl od Viperidae jim můžete v klidu šáhnout do terária a vyměnit misku s vodou.
Jak píše Aurifer, ideál začít s ploskolebci - dnes se dá sehnat mnoho zajímavých druhů a pokud člověk sežene žeroucí mláďata, "vyroste" s nimi a naučí se vše za pochodu..

Omlouvam se,ale ja jsem tady neprisel slovickarit.Kazdy pise sve nazory a ja je respektuji.Urcite nevyctu jak ktery had se chova.ale je treba se podivat v praxi a pak se divat na jedaky pro zacatecnika i kdyz ted jsem to napsal trosku blbe,urcite zadny jedak neni pro zacatecnika.Doufam ze to neni moc troufale ;-)

Terárium zabezpečené proti úniku, znalosti a zodpovědnost pro poskytnutí vhodných podmínek pro život chovance, schopnost manipulovat se zvířetem a psychický stav chovatele - to jsou základní podmínky pro chov jedovatého hada. Každý se při dlouhodobém chovu může velmi jednoduše dostat do situace, kdy hrozí uštknutí - oficiální stanoviska pana doktora Valenty jsou (tuším) 180 nahlášených případů léčby uštknutí jedovatým hadem za posledních 10 let (nejsou zde započítána kousnutí českou zmijí v přírodě). Ona i taková často doporučovaná jako "začátečnická" zmije Cerastes cerastes dokáže udělat pěknou paseku, když se sejde několik faktorů.

Vše je tedy v podstatě jen o svědomí a zodpovědnosti. Ne všichni chovatelé jedovatých hadů by jedovaté hady měli chovat - a stejně tak je spousta skvělých teraristů, kteří mají veliké zkušenosti, ale jejich svědomí, zodpovědnost, zázemí nebo jen strach jim brání v tom, něco takového domů pořídit. Jak s oblibou říkám "Občanku ti dali, tak si dělej, co chceš. Ale počítej s důsledky".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru