Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uštknutí zmijí obecnou

Jediná Aurifer napsala něco s hlavou a patou k věci. Je velice pravděpodobné, že se jednalo o pavouka. Cejna by měl spíše věnovat čas správnému změnu názvu tématu, než teorii kopřiv. Velikonoce budiž omluvou :beer:

Ano - mohla to být zmije a nemusela jste si toho všimnout. Samotné kousnutí zmijí nemusí být nutně bolestivé.

Zmije obecná má velmi účinný jed, má ho však poměrně málo a šetří s ním. V průměru na jedno uštknutí vydá kolem 3.5 mg jedu, přičemž pro dospělého zdravého člověka bez alergií je životu ohrožujících cca 10+ mg. Zmije tohoto jedu může mít ale výrazně víc a jsou zaznamenány případy, kdy na následky uštknutí zemřel dospělý, jinak zdravý, chlap. Zmije ale může kousnout i "na sucho", tedy aniž by vypustila jed. Pokud začnete pociťovat příznaky intoxikace, návštěvou lékaře jistě nic nezkazíte.

To, že má zmije po zimě jedu víc, je sice částečně pravda. Jelikož u nás ale aktivuje letos již někdy od začátku března (jde o to, odkud jste), často již tedy letos něco ulovily. Proto "mají jedu méně" než ihned po ukončení hibernace - zároveň však při každém uštknutí mohou (a dělají to) regulovat množství vypuštěného jedu.

Pokud se o zmijích chcete dozvědět více, doporučuji knihu Petra Voženílka - Ty zmije. Originál je k sehnání velice těžko, na internetu však jednoduše přes vyhledávač najdete knihu v PDF podobě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny