Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mladý eublepharis afghanicus nežere

Zdravím,
před měsícem jsem si domů z burzy přivezl malého samce e.afghanicus. Je starý cca 4 měsíce. Po příjezdu domů krásně žral a teď cca 14 vůbec nic, zkoušel jsem cvrčky (kterými krmím normálně a ty také do té doby v pohodě žral), moučné červy, nic nechce. Viděl jsem ho pít, občas jej i porosím a to se olizuje. Jinak jsem si všiml, že po svleku kůže, kterou následně sežral, jím prošla jakoby nic, byla jen slisovaná, ale vůbec nijak natrávená.

Přikládám jeho fotku. Chápu, že plazi občas nežerou a není to na škodu, když jim trochu vyhládne a pak zase žerou pěkně, avšak 14 dní už je na tak malé mládě dost a tak prosím o radu nebo nějaký tip co dělat.

Díky Lukáš

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A podmínky máte - jen pro kontrolu - jaké? Určitě rozbor co nejdřív, ale zase aspoň moje zkušenost…
lacerta. 28.04.2014 00:19
lacerta.
Ze začátku byl jen na útěrkách, miska s vodou, miska s vapencem, schovky z proložek od vajec. Topeni…
Lookass 28.04.2014 07:50
Lookass
No uvidíte co řekne rozbor - pokud z něj nedostanete trus, tak se tuším dá udělat výplach - já bych…
lacerta. 28.04.2014 08:22
lacerta.
Před pěti lety mi zemřel malý gekončík, byl o něco málo menší než je tenhle. Výplach se mu pokoušel…
Lookass 28.04.2014 15:28
Lookass
V případě gekončíka a kryptosporidií je podle mě jediná úspěšná léčba mrazák. (Ale já jsem k podobný…
lacerta. 02.05.2014 22:43
lacerta.
Prvniho gekoncika, ktery umrel jsem mel dohromady s jeste jednim a mohu rici, ze po 5 letech z nej v…
Lookass 03.05.2014 11:40
Lookass
Bylo by myslim lepsi si u nejakeho slusneho chovatele samecka zamluvit, at vam neco odinkubuje pri v…
lucifer 03.05.2014 13:47
lucifer
Rozhodne souhlasim. V Plzni v zoo cely chov posel prave na cryptospor. Tam odtud mam svou samicku. J…
Lookass 03.05.2014 17:15
Lookass
No, my je měli v chovu ve škole, ale je prostě fakt, že jsou náchylnější... mláďata po vylíhnutí mal…
lacerta. 03.05.2014 19:20
lacerta.
Ja mam doma jen jednoho afgance - samicku, koupena pred cca. 6 lety prave od nekoho z Plzne, melo by…
lucifer 03.05.2014 20:48
lucifer
No co jsem viděla výsledky, tak snad byly lepší mláďata mezi angramainyu a macularius, než mezi obyč… poslední
lacerta. 03.05.2014 21:12
lacerta.

A podmínky máte - jen pro kontrolu - jaké?

Určitě rozbor co nejdřív, ale zase aspoň moje zkušenost s afghanicus je taková, že jsou z nějakého důvodu náročnější než klasický gekončík - často bezdůvodně hubnou - aspoň ti, co jsem zatím viděla měli i období, kdy hůř žrali...

Před pěti lety mi zemřel malý gekončík, byl o něco málo menší než je tenhle. Výplach se mu pokoušel udělat pan veterinář Pokorný z Plzně, ale jak i on sám řekl, to zvíře je na takový zákrok strašně malé a s velkou pravděpodobností to nepřežije.
Ještě se potřebuji poradit, určitě ho nechat na papírových utěrkách, nedávat na písek?
Co jsem tak na internetu našel, tak cryptosporidií se nejde nijak pořádně zbavit. Jedna známá prodává a velice pozitivně hodnotí účinky lisovaných zelených řas proti odčervení organismu člověka. chlorella Dávám to sem, jen kvůli tomu, protože mě zajímá názor ostatních, co si o takovém typu léčby myslí a zdali by se to dalo použít i pro zvířata.

V případě gekončíka a kryptosporidií je podle mě jediná úspěšná léčba mrazák. (Ale já jsem k podobným věcem dost skeptická, zvlášť, když je vychvaluje někdo, kdo je prodává)

Utěrky podle mě nevadí, spíš bych zkusila zahýbat s teplotama - jestli ještě žije. Ale upřímně řečeno umořit gekončíka není až tak jednoduché - takže pokud je to druhé mládě, co vypadá ne moc dobře, tak buď máte velkou smůlu na nakažená zvířata, nebo děláte někde chybu. Zkuste sem hodit fotku celého terárka.

Prvniho gekoncika, ktery umrel jsem mel dohromady s jeste jednim a mohu rici, ze po 5 letech z nej vyrostla krasna samice, ke ktere bohuzel nemam samce a nedari se mi ho nikde sehnat.
Jinak k tomu malemu nemocnemu, koupil jsem ho v Praze na burze, chovatel tam s nim prodaval jeste 2 dalsi. Vsechno to byli F1. Vsichni stejne pohubli, jenze kdyz hledate samce 4 roky a pak jej najednou uvidite, v tu chvili jsem si rekl, ze ho dokrmim a bude to cajk. Momentalne jsem mimo mesto, takze fotku teraria sem hodim nejdrive v nedeli vecer, hodim sem i tu 5letou samici. Nevim co se da na chovu gekonciku tak posrat, jsem si jist, ze mam jen smulu na nemocna zvirata.

Rozhodne souhlasim. V Plzni v zoo cely chov posel prave na cryptospor. Tam odtud mam svou samicku. Jinak nikoho, kdo je chova neznam a na inzeraty mi nikdo neodpovedel(krom lidi, co se snazili nabidnout nocniky), na burzach jsem je taky nikde nevidel. Tak kdyby kdokoli z vas, co si prectou tento prispevek, znal nekoho, kdo je ma, tak prosim o zkontaktovani na mail, tady nebo na mem profilu uvedeno telefoni kontakt. Diky

No, my je měli v chovu ve škole, ale je prostě fakt, že jsou náchylnější... mláďata po vylíhnutí malý... samice i přes veškerou péči častěji padaly během snášení, takže to vypadalo, že jsou nakažený - takže hodně podobné jako Plzeň. Bohužel to málo, co se podařilo odchovat na prodej určitě nebude. Tuším, že životaschopnost mláďat při hybridizaci E. m. afghanicus s ostatníma poddruhama taky nebyla zrovna hitparáda.
Ani nevím, kdo je na burze měl, ale možná bych zkusila spíš zahraniční odchovy. Každopádně bych nejdřív nechala otestovat samici, kterou máte a dala si po tomhle posledním nákupu záležet na desinfekci.

Ja mam doma jen jednoho afgance - samicku, koupena pred cca. 6 lety prave od nekoho z Plzne, melo by udajne jit o prvni generaci odchovanou v zajeti. Mel jsem od ni i par peknych odchovu, samce ale mame Tremper albino gianta. Nikdy nebyl s mladaty zadny problem, vysledek je sice vizualne "normalni", ale hetero TA a o afganci uz se mluvit neda.

No co jsem viděla výsledky, tak snad byly lepší mláďata mezi angramainyu a macularius, než mezi obyč formou a afghanicus... ale jak říkám, ta zvířata, co jsem viděla já zrovna nebyla žádná hitparáda, tak to možná bylo tím. Ale to, co jsme měli - byly zvířata z přírody - v chovu už x let.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru