Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odchov R. ciliatus

Zdravím, To co všichni normální chovatelé považují za radost je pro mě tak trochu pohroma :-) Minulé úterý/středu se nám vylíhli 2 malí ciliáti. Já jsem nechtěla ani inkubovat vajíčka, nicméně stalo se a prcci jsou tady. Potřebovala bych poradit, co s nimi. Vím, že chovat při vyšší vlhkosti, v dobře odvětrávané krabičce na ubrouskách s nějakou umělou větvičkou nebo něčím podobným. Krmit hmyzem přiměřené velikosti (mikrocvrci, octomilky, smýkané) a případně i kašičky.
Zajímalo by mě:
- jakou teplotu jim udržovat
- podle netu začínají žrát týden až dva po vylíhnutí...to jim jako teď ještě nemám dávat VŮBEC nic? Omluvte blbý dotaz, ale jsem fakt začátečník :-)
- stačí jako zdroj vitamínů Plastin + Roboran + mám tu Repashy, takže tu taky občas dostanou
- vitamíny podávat hned od začátku, co začnou přijímat potravu? A stačí Plastin na každé krmení a Roboran párkrát do týdne?
Předem děkuji za každou radu. Sice jsem je nechtěla, ale když už se stalo, nechci nic pokazit :-)

Předmět Autor Datum
Teplota vyhovuje normalni pokojovka (20-25°C), zerou rekl bych snad uz od druheho dne po vylihnuti -…
lucifer 19.05.2014 09:36
lucifer
Díky za rady :-) Prcky už mám doma, tak to snad nějak zvládneme. Repashy jsem nakonec nenašla, takže…
V.R. 19.05.2014 18:10
V.R.
Tak mám příšery už nějakou dobu doma. Normálně si loví a vypadají OK. Jen jsem si všimla, že přestal…
V.R. 02.06.2014 17:38
V.R.
Já bych řekla,že by to chtělo ubrat vitamíny. Nemusíte obalovat denně,třeba jen obden. Někdy je lepš…
sabina98 02.06.2014 19:42
sabina98
Tak obvykle se to bere jako priznak nedostatku vapniku a spol., jestli jde i predavkovat smeskou rob…
lucifer 02.06.2014 19:50
lucifer
Oni si po větvích lozí, ale jen v noci. Přes den sedí jak pecky na zemi. Zkusím teď pár dní nuceně p… poslední
V.R. 02.06.2014 19:55
V.R.

Teplota vyhovuje normalni pokojovka (20-25°C), zerou rekl bych snad uz od druheho dne po vylihnuti - tak jim tam nechat neco pusteneho hned. Nemusi to byt vylozene mikro cvrcci, spis at uz maji par mm. My jsme vsechny prcky odchovali v pohode na nejmensich nymfach dubii. S vitaminy to neni potreba nejak extra resit, ja jim davam od prvniho dne malinkatou misticku repashy do ktere pridavam spetku smesky roboran/plastin. Oni ji stejne obvykle moc nedaji, ale sezere to hmyz coz ucel plni taky. ;-)

Jako odchovnicky se nam osvedcili stredni faunaboxy (cca. 30x20x20cm) s par vetvickami aby meli po cem lozit, pidimiska s vodou a s repashy, pro hmyz tam nechavam kus piskotu. Rosim 1x denne - vecer.

Vseobecne ten odchov je velmi nenarocny, nestalo se ze by byly s nejakym mladetem starosti - pokud se to vyklubalo, tak to i zralo a rostlo, prosperovalo.

Díky za rady :-) Prcky už mám doma, tak to snad nějak zvládneme. Repashy jsem nakonec nenašla, takže dostanou banán s Roboranem a Plastinem. Cvrky mám snad v OK velikosti, viz. foto. Je to ale ten nejmenší, většina z nich je tak o svlek větších. Lovit jsem je zatím neviděla, ale když jsem viděla s jakou vervou se jeden z nich pustil do kusu jablka pro cvrčky, o jejich životaschopnost už přestávám mít strach :-)

Tak mám příšery už nějakou dobu doma. Normálně si loví a vypadají OK. Jen jsem si všimla, že přestali ,,lepit" neudrží se na stěnách bedny a přes den odpočívají na zemi. Mají v bedně rozvětvenou větvičku ze stromu a jednu umělou s lupením. Co dělám špatně?
- teplota pokojová, stále jim tam běhají nymfy tartar a geci mají denně čerstvé mačkané ovoce/kaši (banán/jablko/přesnídávka) do kaše denně 1:1 Roboran a Plastin, večer jim vždy lehce porosím stěny
Mám jim dávat do kaše víc vitamínů a minerálů (teď vždy tak na špičku nože od každého), každý den do nich trochu kašičky prostě natlačit (nevím, jak dalece jí během noci jedí, není to moc znát), nebo je předávkovávám? Švábíci mají v ubikaci vždy vlhký kousek piškotu, který ještě taky obaluju do Plastinu.
Předem díky :-)

Tak obvykle se to bere jako priznak nedostatku vapniku a spol., jestli jde i predavkovat smeskou roboran-plastin nevim. Lozit by urcite meli aspon po tech vetvickach, hur se jim leze tesne pred svlekem, ale to netrva obvykle dele nez den-dva. Ja kdyz si vsimnu ze to nejakemu prckovi hur drzi na zdi, tak mu vnutim pod cumak trochu repashy s pridanou smesi plastine+roboran (az 20-30% objemu), obvykle si trochu lizne, opakuju par dni po sobe. Vic poradi nekdo zkusenejsi.

Oni si po větvích lozí, ale jen v noci. Přes den sedí jak pecky na zemi. Zkusím teď pár dní nuceně přikrmovat, i když to teda nesnáší :-) A uvidím. Co vím, tak přebytky vápníku se vyloučí a předávkování z Roboranu bych se asi taky nebála, kdyžtak budu dávat víc Plastinu. Jinak jdou aktivní a OK.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru