Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opheodrys aestivus - chov

Zdravím,
včera jsem na burze plazů viděl hmyzožravou užovku zelenou. Na internetu jsem našel poněkud rozdílné informace (např. je noční živočich/je denní živočich, její chov je složitý/její chov je snadný, je krotká/často útočí na chovatele, dožívá se vysokého věku/za chvíli chcípne,...)
Rád bych se dozvěděl více o tomto zajímavém hadovi. Jaké délky se doroste, jaká má být teplota a vlhkost v teráriu. Je zařazen v CITES? Do knihovny jdu zítra, tak hledám informace aspoň tady. Předem děkuji za odpovědi.
Změna předmětu, původně: Opheodrys Aestivus (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Vím o nich jen toto: V přírodě se možná dožívá vysokého věku, ale v terárku většinou brzo chcípne. I…
Réza 25.05.2014 02:41
Réza
zvierata z odchovu sli v Hamme po 100e, dokonca sa ponukali uz i albino,ale bezne niesu .importovane…
rast 25.05.2014 08:05
rast
Ahoj, také po nich už delší dobu pokukuju a asi nejucelenější info jsem našel tady: http://www.takyd…
bulvic 25.05.2014 09:16
bulvic
Mám s nima zhruba tuto zkušenost ,první zvíře který jsem náhodou koupil na burze jako import byl neu…
bobus 25.05.2014 10:24
bobus
ono to ani není o tom, odkud ta zvířata jsou, jako o tom, jak moc přijdou zdevastovaná. Jsou hodně c…
Aurifer 25.05.2014 11:37
Aurifer
Já myslím že ta lokalita hrát roli může protože ta zvířata vždy byla označena že pocházejí z tý loka… poslední
bobus 25.05.2014 12:46
bobus

Mám s nima zhruba tuto zkušenost ,první zvíře který jsem náhodou koupil na burze jako import byl neuvěřitelný držák měl jsem ho cca 2 roky a nebyl s ním žádnej problém .Zvíře s denní aktivitou bez problémů přijímající cvrčky nebo sarančata.Bohužel se mi ho tehdy nepovedlo dopárovat tak jsem ho někomu přenechal.Pak jsem několikrát dovezl import z USA a tam byl obrovskej rozdíl odkud zvířata pocházela ,z jedné lokality(kterou si bohužel nepamatuju :( ) přišli dva importy zvířat který celkem drželi a byli po nich i nějaké odchovy (tuším že např Jirka Šimoník z Vodnan) další importy z jiných lokalit už byli problémový a většina zvířat popadala

ono to ani není o tom, odkud ta zvířata jsou, jako o tom, jak moc přijdou zdevastovaná. Jsou hodně citliví na dehydrataci a i na to, když delší dobu nežerou. mají hodně rychlý metabolismus, takže se na nich špatné podmínky během importu nebo bota v chovu rychle a často fatálně projeví. A taky na následné chovatelské přehmaty. Ale pokud se získají v dobrém stavu a dá se jim to, co potřebujou, tak zas tak obtížní chovanci nejsou a drží, i se množí. Ale nejsou nijak zvlášť dlouhověcí, pokud se koupí adult z importu, tak vydrží fakt většinou tak do těch 2 let a není to chyba ani v chovu, ani ve zvířeti. Oni jsou už na roce pohlavně dospělí, žijou dost rychle.

Co se týče caresheetu, tak toho je na netu tuna, není potřeba to tu psát pořád dokola. Potřebují biotopně zařízené terárko a klid, dát do ubikace a už se do nich nevrtat. Jsou to dost stresáci. Taky pokud možno nijak nemedikovat, jsou na to hodně citliví a "preventivní" odčervení je většinou akorát pošle na mražák. Jsou denní, jak už to bylo psáno a dost jim prospívá, když mají v ubikaci zdroj UV. Co se týče kousavosti, tak kousaví nejsou, ale taky to rozhodně není had na nějaké tahání. Oni to obecně nejsou hadi pro začátečníky, spíš pro zkušeného chovatele s citem pro zvířata.

Já myslím že ta lokalita hrát roli může protože ta zvířata vždy byla označena že pocházejí z tý lokality co si nemužu vzpomenout a vždy byli dražší než zvířata odjinud což ten muj dodavetal vysvětloval právě tím že líp držej.Jinak i ty importy z ostatních lokalit chodili v celkem slušném stavu ale úmrtnost byla daleko větší

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru