Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak řešíte teplo přes léto v podkroví ?

Zdravim vsechny. Naskytnul se mi docela velky problem. Pres noc v mistnosti s chameleonama, gekonama mam klidne i 27°C. Jake mate zkusenosti s mobilni klimatizaci ? Problem je, ze nemuzu dat zvirata jinam. Pres den uz musim vypinat tepelne zarovky. I tak tu mam kolem 35°C. Dost me to znepokojuje. Nejaky vetrak ktery bude ochlazovat teraria je asi blbost ze ? Kdyby melo dojit ke klimatizaci tak se obavam silene faktury za elektrinu. Jeste me napadlo dat teraria ven nekam do zavetri, pristresku kde bych v noci pouze dotapel vyhrevnym kabelem umistenym na dno teraria a reguloval teplotu termostatem. V noci se potrebuji dostat aspon na 20-22°c . Jaky na to mate nazor ? Trochu si nevym rady....
Změna předmětu, původně: Jak resite teplo pres leto v podkrovy ? (lucifer)

Předmět Autor Datum
podkroví jsou v létě vždycky průser. Buď tam chovat přez léto zvířata, která ta horka prostě "dají",…
Aurifer 26.05.2014 23:31
Aurifer
Do rána jsem nechal otevřena okna dokořán a v celé místnosti jsem srazil teplotu na 21*C, paráda. Ve…
KerikRiskuj 27.05.2014 08:04
KerikRiskuj
K te klimatizaci jen poznamku - vetsina lidi si mysli ze spali tolik kW kolik chladi (nebo teda jest…
lucifer 27.05.2014 08:51
lucifer
Já mám byt v podkroví a klimoška je v podstatě jediné řešení. V noci se to dalo vyřešit větráním, al…
VilemC 27.05.2014 11:25
VilemC
Parada, to jsem chtel slyset. Takze jdu do klimosky. Ted jeste dotaz cloveka kterej to nikdy nevidel…
KerikRiskuj 27.05.2014 11:42
KerikRiskuj
Aby to bylo k necemu, chce to "split" klimatizaci s venkovni jednotkou, takze diru pres zed kterou j…
lucifer 27.05.2014 11:47
lucifer
Pro predstavu to staci a pro me konecna.... bohuzel nebydlim ve svem a jakykoli zasah do budovy je n…
KerikRiskuj 27.05.2014 11:57
KerikRiskuj
Vlastne ono bude stacit nejakch 10°C dolu... ale i tak...
KerikRiskuj 27.05.2014 11:58
KerikRiskuj
mozna se zkusit domluvit s vlastnikem? Mobilni klimatizace je na nic, potrebuje odvod vzduchu ven, z…
lucifer 27.05.2014 11:59
lucifer
Vlastnikem je muj otec a bohuzel se jedna o novostavbu na kterou si dost potrpi. Doufam, ze letos ne…
KerikRiskuj 27.05.2014 13:54
KerikRiskuj
tak delalandky, ébéčka a jemeňáci by ta vedra měli dát v pohodě. co se týče felsum, tak jak které, z…
Aurifer 27.05.2014 14:42
Aurifer
Přemýšlel jsi o protisluneční fólii na okna? Ta funguje skvěle, pokud máš kvalitně zateplené zdi a s… poslední
Guba 29.05.2014 20:30
Guba
já mám klimošku, kde se ven vyvedla jen roura odvádějící horký vzduch. Jinak klimoška je celá uvnitř…
Aurifer 27.05.2014 13:46
Aurifer
jednou jsem v něčem takovým bydlela a za mýho mládí klimošky moc nebyly- důsledně jsem večer otvíral…
ahoj 2 29.05.2014 17:12
ahoj 2
imho pokud ti otec nedovolí instalovat klimatizaci, tak máte doma zvláštní vztahy Nic proti zadavat…
Elaphka 29.05.2014 17:32
Elaphka
Pokud ti to tak fungovalo fajn, ale ono hodně záleží na tom kde kdo bydlí. Pokud to je nějaké betono…
Aurifer 29.05.2014 17:33
Aurifer

podkroví jsou v létě vždycky průser. Buď tam chovat přez léto zvířata, která ta horka prostě "dají", a nebo tam dát klimošku (a pak holt se to projeví na doplatcích, no). Já mám zvířata v přízemním domku a druhům co potřebují noční poklesy v noci taky musim pouštět klimošku, někdy i přz den, když je fakt vedro.

jinak řada lidí chová zvířata citlivější na teplo/potřebující noční poklesy přez sezónu venku. ale pak to spíš než terárka chce flexária, aby dokonale větralo, páč ve skleněných teráriích se to venku rádo přehřívá (když je teplo i ve stínu). Co tam máš za zvířata?

Do rána jsem nechal otevřena okna dokořán a v celé místnosti jsem srazil teplotu na 21*C, paráda. Venku bylo 18,6 kolem půlnoci. Kdyby to šlo v noci takhle řešit dalo by se to. Teď otázka jestli nevadí průvan který jde na terária.... Jsou dost blízko k oknu. Chovám,frlsumy,gekony delalandi, noční, jemenaky, pardalise,nějaké stiry a teď nové chamika fisheri... Venkovní voliéry jsou zatím ve výstavbě... Četl jsem ze ty mas klimu, můžu se zeptat jakou a kolik si to bere.?

K te klimatizaci jen poznamku - vetsina lidi si mysli ze spali tolik kW kolik chladi (nebo teda jeste vic neb ztraty), ale klimatizace je v podstate "tepelne cerpadlo" takze ma vyssi koeficient nez 1. Dnesni bezne split klimatizace maji koeficient az 4, zjednodusene na 1kw spalene elektriny odebere z prostoru 4kw tepla. Pocitat s tim pri vyberu, muze se v dusledku vyplatit drazsi "invertorova".

Já mám byt v podkroví a klimoška je v podstatě jediné řešení. V noci se to dalo vyřešit větráním, ale když pak byl třeba týden pařák a teploty moc neklesaly ani v noci, tak to byl problém. Zkoušel jsem to dřív řešit třeba tím, že jsem do terárek k phelsumkám, kde se fakt tvořilo saunové prostředí dával kostku ledu v plastovém boxu, která to dokázala ochladit, takže to fungovalo, ale byl to opruz. U mě půlka zvířat jásá (trnouši), když je větší teplo, některý trpí (ciliáti). Musel jsem díky tomu trošku přeházet terárka, ty co potřebují regulaci teploty jsou v obýváku, kde je klimoška, zbytek v oddělené teramístnosti, která je hned vedle, ale bohužel ta klimoška to tam nedokáže ochladit tolik, jako přímo v tom obýváku. Jinak moje zkušenost - klimoška na účtu za elektřinu v podstatě není vidět, ve srovnání s tím co padne za svícení :-D:-D. Mám invertorovou i s nějakou tou ionizací atd., kterou jsem bral záměrně kvůli zvířectvu a občas ji používám i jako čističku vzduchu a žere to fak málo, spočítáno to mám na cca 3 tis. za rok, když fakt v létě jede a v zimě se nepoužívá.

Aby to bylo k necemu, chce to "split" klimatizaci s venkovni jednotkou, takze diru pres zed kterou jdou trubky a kabel. Venku je kompresor se vsim potrebnym, dovnitr vedou trubky do vnitrni jednotky kde je vlastne jen "radiator" a vetrak co pres nej funi vzduch. Hodne zjednodusene, ale pro predstavu staci.

Vlastnikem je muj otec a bohuzel se jedna o novostavbu na kterou si dost potrpi. Doufam, ze letos nebudou takovy paraky a v tech nejteplejsich dnech pujdou vsichni do volier, asi teda i felsumy... Pres noc budu mit otevreny okna + sezenu nejaky vetrak ktery rozpohybuje vzduch tak aby do mistnosti sel cerstvy studeny vzduch. jinak to asi nevidim. Pristi rok uz budu snad ve svem, letos to musim nejak prekonat...

já mám klimošku, kde se ven vyvedla jen roura odvádějící horký vzduch. Jinak klimoška je celá uvnitř. Chladí sice jen na 18°C, ale dali jsme ji pod strop, takže i ve vedrech je v létě u podlahy 14°C (tedy myslím přez noc). Občas ji v teplejších ne horkých dnech používám i jen místo větráku, to prakticky nežere... jak moc se mi zrovna ta klimoška projeví na účtu za elektřinu jsem nepočítala, v tom co mi tu prožerou halogeny atd.

Já tu trubku sice mám vsazenou do díry ve zdi, ale řada lidí třeba v panelácích to u těhle klimošek s jen odvodní trubkou řeší přez okno. prostě do okna vsadí tabuli s dírou, kudy vyvedou tu trubku a je to, nemusí se vrtat do zdi.

jednou jsem v něčem takovým bydlela a za mýho mládí klimošky moc nebyly- důsledně jsem večer otvírala okno a roztahovala závěsy, ráno zavírala okno a zatahovala závěsy, jinak bych chcípla určitě dřív než felsuma a asi dřív než jemeňák. imho pokud ti otec nedovolí instalovat klimatizaci, tak máte doma zvláštní vztahy, však to má spousta lidí, není to nic úchylnýho ani výstředního

Pokud ti to tak fungovalo fajn, ale ono hodně záleží na tom kde kdo bydlí. Pokud to je nějaké betono/asfaltové bludiště s minimem zeleně v centru většího města, tak tam ty teploty v letních vedrech neklesnou pod 28°C často ani přez noc. Takže člověk sice v noci může vyvětrat, ale neochladí tím.

Co se týče nepovolení vrtat do zdi, tak to taky chápu...to záleží jak to kdo doma má. Kdybych v době, kdy jsem ještě bydlela u rodičů přišla s návrhem vyvrtat do zdi díru kvůli klimošce, tak se mnou otec vyrazí dveře :-) Naštěstí to bylo na Jizerkách a to je kraj kde zima střídá ještě větší zimu :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru