Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sklípkan tvořící pavučiny

Ahoj chci se zeptat jaký druh sklípkana si rád zapřádá terárium? Dělá to nějaký z běžně dostupných druhů nebo spíše to dělají méně rozšířené druhy? Nebo je to taky otázka jednotlivých jedinců? Chovám G.rosea a B.smithi a ani jedna nezapřádá pořádně. Jenom B.smithi trošku. Takže které druhy nejvíce zapřádají terárium? Děkuji

Předmět Autor Datum
Chromatopelma cyaneopubescens, Holothele incei, Idiothele mira, Monocentropus balfouri atd.
shewcza... 29.05.2014 15:44
shewcza...
Ještě přidám Cyclosternum fasciatum a taky všechny druhy rodu Pterinochilus.
Haboš 29.05.2014 15:53
Haboš
Z těch míň jedovatých třeba pavouci rodu Psalmopoeus a Holothele incei, sp Isla Margarita, Puntanera…
Jirkaaa 29.05.2014 17:52
Jirkaaa
zajímavě vypadá Chromatopelma cyaneopubescens. To už by šlo, ne ?
gemix 29.05.2014 18:19
gemix
S těmi Monocentropusi si dovolím nesouhlasit, do výstražného postoje jde prakticky okamžitě, ale kou…
shewcza... 29.05.2014 18:21
shewcza...
Ještě mě napadl rod Linothele.:-)
Snayken 29.05.2014 18:13
Snayken
no tak najskôr k tím spomínaným druhom / rodom - Psalmopoeusi si zapradú akurát tak hniezdo a tam sú…
joky77 30.05.2014 06:13
joky77
Já mám všechny běžné druhy psalmopoeusů a vždycky to probíhá podobně, nejdřív si v terárku udělají h… poslední
Jirkaaa 30.05.2014 15:16
Jirkaaa

Z těch míň jedovatých třeba pavouci rodu Psalmopoeus a Holothele incei, sp Isla Margarita, Puntaneras. Holothelata se dají chovat i ve skupinkách zvyklích na sebe od mláďat.
Po zkušenostech s roseou a smitkou bych určitě do Pterinochilů a Monocetropů nešel! I ti Psalmopoeusi jsou rychlí jak blesk...

S těmi Monocentropusi si dovolím nesouhlasit, do výstražného postoje jde prakticky okamžitě, ale kousnout jsem ho ještě neviděl. Mám doma 3 kusy (ve společném teráriu a všichni jsou naprosto bezproblémový. Pterinochilus to už je úplně jiná písnička. Psalmoupoeus irminia mi nepřede prakticky vůbec (2 adultní samice) Cambridge trochu ano, ale spíše mladí jedinci (aspoň v mých podmínkách). Doporučil bych zadavatelce či zadavateli tu Chromatopelmu, prakticky jakýkoliv kus jsem viděl, vždy měl úplně bílé terárium. Navíc je krásný a nenáročný. Nebo ty Holothele incei, ale je to malinký sklípkan. Chov ve skupině nedoporučuji. Už od více lidí nezávislých na sobě jsem se doslechl, že časem stejně začnou ubývat až zbyde jedna zpravidla přežraná samice. Já chovám odděleně, pokud někomu takhle Holothelata dlouhodobě fungují, budu rád když se podělí o zkušenost.

no tak najskôr k tím spomínaným druhom / rodom - Psalmopoeusi si zapradú akurát tak hniezdo a tam sú ale terárium ti neopradie celé určite. Tie Cyclosterná aspon u mňa teda dáko extra nepavučinujú, skôr si to prekopú celé spravia hniezdo v substráte a tam sú zalezené. Pterinochilusi, Chilobrachysi, Ceratogyrusi a iné toxicky významné druhy by som neodporúčal.
A z menej toxicky významných aspoň mne najviac zapriada Holothele incei, alebo tá Chromatopelma. A ešte napr. Heterothele villosella, alebo dáke druhy z rodu Ephebopus (czanognathus, murinus, uatuman, rufescens)

Já mám všechny běžné druhy psalmopoeusů a vždycky to probíhá podobně, nejdřív si v terárku udělají hnízdo, které pak rozšíří přes celé terárko. Joky, mě zřeba nezapřádají pavouci rodu Ephebophus, asi záleží, jaké mají podmínky.
O skupinový chov Holothele sp Isla Margarita se pokouším. Měl jsem spolu od mala 6 mláďat, což byl celý můj odchov... asi do 3. svleku 2 mláďata zmizly, ale mohly exnout při svleku, nebo cokoliv. Teď mám 4 pavouky cca 3 svleky před dospělostí spolu ve 250ml krabičce.
Ještě zkouším skupinový chov T. cupreus, mám 10 mláďat ve 250ml krabičce, cca ve 4.svleku a zatím se ani jeden neztratil. Přitom je moc často nekrmím.
Toho Monocetropuse a jakoukoliv "Afriku a Asii" bych stejně začátečníkům nedoporučil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru