Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský - nemoc?

Dobrý den. Chtěl bych nějakého zkušeného chovatele požádat o radu. Před cca 5 měsíci jsme si domů přinesli mládě samice chameleona jemenského ("zachránili" jsme ho z restaurace, kde majitel do terária k dospělému samci a 5 vzrostlým samicím přikoupil dalších 7 malých samic a po týdnu zbyla jediná - ta naše, kterou jsme zachránili, ostatní sežrali dospělí chamíci), toho času cca 4 cm v těle. Aktuálně má v těle cca 10 cm, roste jako z vody. Pořídili jsme ji terárium originál Exo Terra 45x45x90 cm. Osvětlení a výhřev řešen pomocí bloku Dual Top, kde je výhřevná žárovka Exo Terra 35 W (bodovka) a 2 trubice - Repti Glo 2.0 a Repti Glo 5.0. Teplota přes den na středu terária cca 30 stupňů, v noci 23-24 stupňů. Rosíme v průměru 1x denně, pouze na rostliny. Jiný zdroj vody nemá. V teráriu má plastické pozadí Exo Terra, větve Exo Terra a 2 živé benjamíny (na nich spí a tráví většinu času), ze kterých v poslední době okusuje listy. 90% potravy tvoří cvrčci, které kupujeme v Pet Centerech, pro zpestření ji dáváme max. 1x týdně moučné červy. Každou krmou dávku obalujeme ve vitamínech, zpravidla Po/St/Pá Calcium, Ut/Ct Calcium + D3 a So/Ne Multivitamin (vše Exo Terra). Pěkně roste, je pěkně zbarvená, nikdy neměla žádný problém, alespoň ne viditelný. Pouze ven nechce - byla jen 2x kvůli stěhování do aktuálního terária (to popsané výše, původně měla menší) a úprav v teráriu, jinak na nás syčí, nafukuje se a utíká, tak ji zbytečně nestresujeme. Od začátku chodí velmi pomalu, kývavými pohyby (když před námi neutíká nebo nehoní potravu - to chodí normálně a rychle) a velmi nedůvěřivě. V poslední době jsme si ale všimli, že chodí ještě pomaleji než obvykle, kývavé pohyby se ještě zhoršují a především se opírá bříškem o větev, divně se kýve ze strany na stranu a v posledních 2 dnech se začala při chůzi chytat zadní tlapkou za hlavu (vypadá to, jako by se pes drbal za ušima)... prosím, mohl by nám někdo z Vás zkušenějších napsat, jestli je to normální, případně co udělat pro to, aby byla v pořádku, co ji koupit dalšího nebo kde vyhledat nejlepší odbornou pomoc...? Předem díky, Martin P

loading...
Předmět Autor Datum
Viděl bych to na tohle: vitaminy.htm Pokud má RG 5.0, proč do ní ještě cpeš D3? Nepíšeš sice v jaké…
Guba 15.06.2014 14:49
Guba
Ahoj, díky za odpověď. D3 ji dáváme pouze ve formě tohoto přípravku - http://www.exo-eko.cz/Vitaminy…
Martin Pátek 16.06.2014 11:09
Martin Pátek
Všiml jsi si, že dvě z těch tří směsí obsahují D3? Když přičteme nějaké to UVB z RG tak se to na hyp…
Guba 16.06.2014 13:20
Guba
OK, rozumím. Koupím Biomin H a Nutrimix. Poradíš mi, prosím, ještě vhodné dávkování? Teď cca 14 dnů,…
Martin Pátek 16.06.2014 14:09
Martin Pátek
Jo, přesně tak. Potom dej vědět, jak to dopadlo.
Guba 16.06.2014 17:33
Guba
Ještě jednou díky za radu. Myslím, že to zabralo.
Martin Pátek 04.08.2014 13:37
Martin Pátek
To chytání se nohama za hlavou by hypervitaminózou bejt mohlo, 4x týdně vitamíny je celkem dost, a p…
lillek 15.06.2014 22:14
lillek
Ahoj, díky za odpověď. Fotky zvířete i terárka přikládám. Standardně to děláme tak, že ji každou krm…
Martin Pátek 16.06.2014 11:21
Martin Pátek
teraz ti vsetko napisali a pitas sa dokola to same,precitaj si aj ine rady,okolo chamikov ,je tu toh…
rast 16.06.2014 18:01
rast
Vážený pane tajemný ze Slovenska, chtěl bych mít tolik času co Vy, abych měl čas nudit se, prolézat…
Martin Pátek 16.06.2014 18:27
Martin Pátek
pardon,cas som na odpovediah nesledoval,bral som to rad -radom.
rast 17.06.2014 07:59
rast
Ahoj, prosím o radu.. Mám 2 roky starého samce chameleona jemenského, a před několika týdny se mu na…
Klára S. 07.03.2015 12:16
Klára S.
To fakt nikdo nevíte co je to zač? Nechtěla jsem zakládat nový dotaz, tak jsem napsala na ten starý.…
Klára S. 11.03.2015 20:44
Klára S.
Keď som sa pozeral na fotky, ktoré si priložila, tak som si všimol, že chamík má v teráriu jediný ho…
Johny -jaskyniar 13.03.2015 08:53
Johny -jaskyniar
Díky za odpověď :) poslední
Klára S. 13.03.2015 16:00
Klára S.

Ahoj, díky za odpověď. D3 ji dáváme pouze ve formě tohoto přípravku - http://www.exo-eko.cz/Vitaminy-pro-terarijni-zvira ta/Exo-Terra-doplnkove-krmivo-kalcium-vitamin-D3 a to max. 2x týdně. Dočetl jsem se, že RG 5.0 nemá tolik potřebného záření pro ukládání vápníku do kostí a je tak vhodné to tímto přípravkem doplnit. Na podávání tekutého D3 stříkačkou do tlamy se necítím způsobilý a na přírodní slunce se nedostane. Proto jsem volil tuto formu. Je to tak v pořádku, mám toto vyhodit a dávat je čisté Calcium nebo všechno špatně...? Díky, Martin P

Všiml jsi si, že dvě z těch tří směsí obsahují D3? Když přičteme nějaké to UVB z RG tak se to na hypervitaminózu naskládá. Vysadil bych předmíchané směsi a koupil Biomin H jako zdroj vápníku. Vitamíny můžeš pořešit třeba Nutrimixem pro nosnice. Na kapalné D3 zapomeň. A chamíka do jednoho roku nepřekrmíš. Jen ji futruj, ať roste.

To chytání se nohama za hlavou by hypervitaminózou bejt mohlo, 4x týdně vitamíny je celkem dost, a pokud jí těch cvrků hodně plus vydatně sypete... Vitamíny teď uplně vynech a "sypej" jen vápníkem třeba 2 týdny, pak přidej vitamíny max 1-2 týdně a ještě je třeba řízni tím vápníkem. A spíš se snaž pořádně krmit cvrčky.
Vzhledem k věku a pohlaví taky bacha na neoplozenou snůšku, dřív nebo pozdějc vás to čeká, pokud už to není tenhle případ - viz břicho opřený o větev, kdyžtak nahoď fotku.

Jinak trubice reptiglo nic moc, lepší je kompakt, popř.trubice třeba od Arcadie nebo Solar Raptor.

A majiteli restarace ideálně nakopat koule.

Ahoj, díky za odpověď. Fotky zvířete i terárka přikládám.
Standardně to děláme tak, že ji každou krmou dávku obalujeme ve vitamínech a to následovně:
- Po/St/Pa -> http://www.exo-eko.cz/Vitaminy-pro-terarijni-zvira ta/Exo-Terra-doplnkove-krmivo-s-obsahem-kalcia
- Ut/Ct -> http://www.exo-eko.cz/Vitaminy-pro-terarijni-zvira ta/Exo-Terra-doplnkove-krmivo-kalcium-vitamin-D3
- So/Ne -> http://www.exo-eko.cz/Vitaminy-pro-terarijni-zvira ta/Exo-Terra-doplnkove-krmivo-multivitamin
Takže vše vynechat a obalovat každou krmou dávku jen v Calciu?
Když už jsme u krmení, kolik by správně měla dostat cvrčků, abych ji nepřekrmoval ale ani nestrádala? Mám pocit, že když jich tam vysypu 30, postřílí všech 30 :-)
Jako zdroj UVB tam má Repti Glo 5.0, 14W, 38 cm trubici. Je to špatně a mám koupit jinou? Nemám s tím problém, pokud jí to pomůže, jen jestli seženu stejný rozměr - díval jsem se a ani Arcadia ani Solar Raptor 14W/38 cm nedělá.
Díky moc za rady a názory. Martin P

Vážený pane tajemný ze Slovenska, chtěl bych mít tolik času co Vy, abych měl čas nudit se, prolézat diskusní fóra a psát nesmysly... Dříve, než začneš rýpat do něčeho, do čeho ti nic není, namísto toho, abys nám případně poradil (slovo "poradna" je od slova "radit", ne "rýpat", pokud tě to na Slovensku neučili), přečti si nejdříve data a časy u naší diskuze, zamysli se nad principem fungování této debaty a pochopíš, že se neptám stále dokola, ale jsou to 2 různá vlákna - od 2 různých uživatelů, kteří se mi narozdíl od tebe snaží pomoci... ;-) Btw pročítal jsem rady zde i na jiných fórech celý víkend, ale protože každý tvrdí něco jiného a ne vždy popis odpovídal našemu případu, zeptal jsem se konkrétně... pokud ti na tom něco vadí, čti si jiné diskuse ;-) Díky! PS: pokud jsi opačného pohlaví, tak se ti omlouvám a jen si vše převeď do ženského rodu.

Ahoj, prosím o radu.. Mám 2 roky starého samce chameleona jemenského, a před několika týdny se mu na všech tlapkách udělaly něco jako mozoly. Co s tím mám dělat? Krmím sarančaty obalenými v Nutri Mixu pro plazy, svítím obyčejnou i UVB žárovkou. Díky za radu :)

Keď som sa pozeral na fotky, ktoré si priložila, tak som si všimol, že chamík má v teráriu jediný horizontálny konár, ostatné sú viac menej vertikálne a navyše dosť tenké, až na pár hrubších. Na tenkých vertikálnych konároch sa chamikom velmi zle drží a musia sa veľmi namáhať a navyše si nemajú kde oddýchnuť. ťažko to takto z fotky povedať, lebo by to chcelo vidieť naživo, ale predpokladám, že by mohlo ísť naozaj o mozole. Skús mu pridať horizontálne konáre, takej hrúbky, aby ich dobre uchopil - aby sa mu nekrížili pazúriky, a uvidíš, či to pomôže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...