Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský - nemoc?

Dobrý den. Chtěl bych nějakého zkušeného chovatele požádat o radu. Před cca 5 měsíci jsme si domů přinesli mládě samice chameleona jemenského ("zachránili" jsme ho z restaurace, kde majitel do terária k dospělému samci a 5 vzrostlým samicím přikoupil dalších 7 malých samic a po týdnu zbyla jediná - ta naše, kterou jsme zachránili, ostatní sežrali dospělí chamíci), toho času cca 4 cm v těle. Aktuálně má v těle cca 10 cm, roste jako z vody. Pořídili jsme ji terárium originál Exo Terra 45x45x90 cm. Osvětlení a výhřev řešen pomocí bloku Dual Top, kde je výhřevná žárovka Exo Terra 35 W (bodovka) a 2 trubice - Repti Glo 2.0 a Repti Glo 5.0. Teplota přes den na středu terária cca 30 stupňů, v noci 23-24 stupňů. Rosíme v průměru 1x denně, pouze na rostliny. Jiný zdroj vody nemá. V teráriu má plastické pozadí Exo Terra, větve Exo Terra a 2 živé benjamíny (na nich spí a tráví většinu času), ze kterých v poslední době okusuje listy. 90% potravy tvoří cvrčci, které kupujeme v Pet Centerech, pro zpestření ji dáváme max. 1x týdně moučné červy. Každou krmou dávku obalujeme ve vitamínech, zpravidla Po/St/Pá Calcium, Ut/Ct Calcium + D3 a So/Ne Multivitamin (vše Exo Terra). Pěkně roste, je pěkně zbarvená, nikdy neměla žádný problém, alespoň ne viditelný. Pouze ven nechce - byla jen 2x kvůli stěhování do aktuálního terária (to popsané výše, původně měla menší) a úprav v teráriu, jinak na nás syčí, nafukuje se a utíká, tak ji zbytečně nestresujeme. Od začátku chodí velmi pomalu, kývavými pohyby (když před námi neutíká nebo nehoní potravu - to chodí normálně a rychle) a velmi nedůvěřivě. V poslední době jsme si ale všimli, že chodí ještě pomaleji než obvykle, kývavé pohyby se ještě zhoršují a především se opírá bříškem o větev, divně se kýve ze strany na stranu a v posledních 2 dnech se začala při chůzi chytat zadní tlapkou za hlavu (vypadá to, jako by se pes drbal za ušima)... prosím, mohl by nám někdo z Vás zkušenějších napsat, jestli je to normální, případně co udělat pro to, aby byla v pořádku, co ji koupit dalšího nebo kde vyhledat nejlepší odbornou pomoc...? Předem díky, Martin P

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, prosím o radu.. Mám 2 roky starého samce chameleona jemenského, a před několika týdny se mu na…
Klára S. 07.03.2015 12:16
Klára S.
To fakt nikdo nevíte co je to zač? Nechtěla jsem zakládat nový dotaz, tak jsem napsala na ten starý.…
Klára S. 11.03.2015 20:44
Klára S.
Keď som sa pozeral na fotky, ktoré si priložila, tak som si všimol, že chamík má v teráriu jediný ho…
Johny -jaskyniar 13.03.2015 08:53
Johny -jaskyniar
Díky za odpověď :) poslední
Klára S. 13.03.2015 16:00
Klára S.

Ahoj, prosím o radu.. Mám 2 roky starého samce chameleona jemenského, a před několika týdny se mu na všech tlapkách udělaly něco jako mozoly. Co s tím mám dělat? Krmím sarančaty obalenými v Nutri Mixu pro plazy, svítím obyčejnou i UVB žárovkou. Díky za radu :)

Keď som sa pozeral na fotky, ktoré si priložila, tak som si všimol, že chamík má v teráriu jediný horizontálny konár, ostatné sú viac menej vertikálne a navyše dosť tenké, až na pár hrubších. Na tenkých vertikálnych konároch sa chamikom velmi zle drží a musia sa veľmi namáhať a navyše si nemajú kde oddýchnuť. ťažko to takto z fotky povedať, lebo by to chcelo vidieť naživo, ale predpokladám, že by mohlo ísť naozaj o mozole. Skús mu pridať horizontálne konáre, takej hrúbky, aby ich dobre uchopil - aby sa mu nekrížili pazúriky, a uvidíš, či to pomôže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru