Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trachemys scripta elegans - prosím o radu

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli je normální, že měsíc po snesení vajec je želva stále velice nenažraná a hyperaktivní (vydrží např. celou noc plavat proti sklu v akváriu, a to dost hlučně). Je možné, že by jí rovnou začal další cyklus tvorby vajec? Před snesením byla "šílená" už dva měsíce dopředu a do teď jí to nepřešlo.

Děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, připojím se s dotazem - naše trachemyska dospěla a začala snášet neoplozená vejce, samozř…
macek mackovitej 11.09.2014 10:39
macek mackovitej
normálně fyziologicky snůšku vyklade najednou, má tam kladiště? Pokud ne, tak jí ho udělej a přestan…
Aurifer 11.09.2014 12:20
Aurifer
je to poprvý, takže zatím žádný normálně není. Ono to teda bylo tak, že někdy tuším v květnu-červnu…
macek mackovitej 11.09.2014 15:12
macek mackovitej
ještě poprosím, jak má vypadat kladiště pro vodní želvu? pro suchozemskou vím, zkusil jsem hledat pr…
macek mackovitej 11.09.2014 15:18
macek mackovitej
Nevim jak máte řešenou tu ubikaci...tam je potřeba to promyslet podle té nádrže. Ale jako kladiště v…
Aurifer 11.09.2014 16:13
Aurifer
Je to akvárium, rozměry 100x40x35, na dně nic, výška vody cca 10 cm, v rohu velký kámen a žárovka, m…
macek mackovitej 11.09.2014 17:26
macek mackovitej
V tom případě bych asi nejdřív zapracovala na adekvátních podmínkách - adult nádherňačku je zbytečné…
Aurifer 12.09.2014 00:31
Aurifer
rozumím a děkuji za instrukce - souš bychom mohli zařídit a vodu postupně přidat, ať si holka zaplav…
macek mackovitej 12.09.2014 21:04
macek mackovitej
http://tera.poradna.net/q/view/70882-vodni-zelva-v ajicka? page=r72631#r72631
reptile 12.09.2014 23:05
reptile
to půjde, díky :-) pokud chápu ty podélně vlepené pásky, tak je to ochrana právě proti přelezení, ge…
macek mackovitej 13.09.2014 03:35
macek mackovitej
Dobrý den, ty pásky jsou tam především proti prohnutí skla, pokud máte strach,že Vám želva uteče můž… poslední
reptile 13.09.2014 11:34
reptile

Dobrý den,
připojím se s dotazem - naše trachemyska dospěla a začala snášet neoplozená vejce, samozřejmě pár dní předem zběsile hrabe proti sklu, ráno najdeme ve vodě vejce, někdy v celku jindy prasklé... ale zajímá mne zdravá frekvence snášení, želva totiž snáší cca po týdnu, ale už taky zvládla dvě za dva dny... celkem bylo během měsíce sedm vajec. A přestože celou dobu normálně nevázaně žere (nežrala jen týden před úplně prvním vejcem), nemůže se fyzicky vyčerpat? Nebo jde o normální tempo a průběh? Děkuji za odpověď.

je to poprvý, takže zatím žádný normálně není. Ono to teda bylo tak, že někdy tuším v květnu-červnu bylo úplně první vejce, pak cca měsíc klid, pak zase jedno, klid, možná pak ještě jedno, no a potom přišla ta série rychle za sebou
evidenci bohužel nevedeme, jde o firemního miláčka

to kladiště promyslíme, potřebu chápu. díky

ještě poprosím, jak má vypadat kladiště pro vodní želvu? pro suchozemskou vím, zkusil jsem hledat pro vodní, ale nic... už takhle bojujeme s čistotou vody (výměna každý týden), tak kdyby to bylo možné výrazně nezhoršit taháním materiálu do vody...

Nevim jak máte řešenou tu ubikaci...tam je potřeba to promyslet podle té nádrže. Ale jako kladiště většinou stačí zavěsit třeba nějaký plastbox se substrátem tak, aby do něj želva mohla pohodlně vlézt a zase vylézt. Holt v tom případě pak hrabající želva většinou nabordelí do vody, no. Fotka + rozměry ubikace by nebyla? Pak by se to asi řešilo snáz...

Je to akvárium, rozměry 100x40x35, na dně nic, výška vody cca 10 cm, v rohu velký kámen a žárovka, malý filtr Aquael FAN-1 (už nějaký čas nestačí, protože krmíme do vody)
foto případně dodám později, ale takhle jednoduché (a snad správné) to je

ok, s případným nabordelením se nějak vyrovnáme

V tom případě bych asi nejdřív zapracovala na adekvátních podmínkách - adult nádherňačku je zbytečné až nezdravé mít v brouzdališti s 10cm vody. Jsou to želvy, které opravdu rády plavou, tudíš by sloupec vody mohl a měl mít 20cm a víc. Takže postupně zvýšit hladinu vodu, aby želva mohla plavat. Ale jak píšu -postupně, protože želvy z brouzdališť většinou mají nevalnou fyzickou kondici a při náhlém zvýšení hladiny se mohou i utopit. + dokoupit silnější filtr. A pokud se jedná jenom o akvárko s kamenem coby souší, tak by se kladiště a souš v 1 dalo vytvořit z na šikomo vlepené skleněné desky tak, aby vznikla "kapsa" a úkryt pod vodou v 1. K desce jenom dolepit rampu, aby želva mohla vylézat z vody. Když se do kapsy dá přiměřené množství substrátu, aby vznikl určitý rantl, tak při tomto provedení želva ani nevyází moc bodrelu do vody. No a nad tu vzniklou souš dát ta stávající světla.

rozumím a děkuji za instrukce - souš bychom mohli zařídit a vodu postupně přidat, ať si holka zaplave
filtr: tenhle čistím co týden a moc nevyčistí, žel na pořádný externí peníze nebudou... ale po větším se podívám (kdyby někdo měl tip, děkuji)

ta vlepená kapsa, myslím, že mám jasno, nicméně jak velká plocha by měla vzniknout - jasně že přes celou šířku akv., ale délka? tipuji že tak 25-30 cm... a nejlépe ještě říci sklon :)
nemám představu, kolik ten náš miláček potřebuje místa

no a pak bude potřeba vyřešit ještě jeden problém: už na stávajícím kameni (výška 11 cm) se v pohodě natáhne až ke světlu, tj. hlavou kousek přes okraj. Jakmile půjdeme s plochou o 10 cm výš, zdrhne, útěkářka, anebo se o to bude vytrvale snažit (v pohodě dává schody nahoru a dolů, ale osobně ji pouštím nerad, patří prostě do vody). Nějak si neumím představit, jak "nastavit" akv, byť jen v rohu. Desku v této části přes s otvorem na světlo(a) je standardní řešení?

to půjde, díky :-)
pokud chápu ty podélně vlepené pásky, tak je to ochrana právě proti přelezení, geniálně jednoduché

ještě takový - asi nepříliš chytrý dotaz: naše želva nyní nocuje/spí tak, že si vleze do nejtmavšího kouta a těch 10 cm vody má akorát na to, aby měla hlavu někdy pod vodou, jindy nad, anebo trvale jen nozdry venku.

kde spí v případě akv. z odkazu? na souši předpokládám ne, na dně trvale taky ne... to se chodí vynořovat nebo se usalaší na žebříku? omlouvám se, ale zkušenost nula

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru