Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elaphe guttata, problémové líhnutí, akutní

Od samice staré 2 roky máme první snůšku, 12 vajec. Většina se dneska normálně vylíhla, ale u 4 líhnoucích se mláďat byla ve vejci i kulička tkáně, která připomíná placentu. Jedno z háďat je na ni stále připojeno něčím jako pupeční šňůrou kousek od ocásku. K tomu i zvláštně reaguje na podněty okolí, jakoby se motá. Ráno s ním zajedu na veterinu, ale můžu pro něj něco udělat do té doby? Díky moc :)

loading...
Předmět Autor Datum
Nic proti, ale na veterině Vám s tím nepomůžou. Podle mého to nerozdýchá.
Elaphka 18.06.2014 23:46
Elaphka
Taky se toho bojím, ale naděje umírá poslední.
gothiclady07 18.06.2014 23:54
gothiclady07
Berte to jako prirozenou selekci... Mlade, ktere neni schopne samo se vylihnout a ma ruzne problemy,…
boa.constrictor 19.06.2014 08:05
boa.constrictor
My je totiž nemáme na chov, ale jako mazlíky, tahle snůška byla vlastně náhodná. Samice byla mladá a…
gothiclady07 19.06.2014 14:02
gothiclady07
No, ono to není žádná placenta, ale zbytek ne zcela zatáhnutýho žloutkovýho vaku. Někdy se zvířata v…
cejna 19.06.2014 16:10
cejna
Jen bych dodala do budoucna, že pokud nechcete mít mláďata, tak samici oddělovat ve dvou letech je u…
Naomi 19.06.2014 19:39
Naomi
Jj, jsou schopný se plodně spářit už i v roce, v nějakých 70-80 cm. poslední
krokodýl 21.06.2014 22:50
krokodýl

Berte to jako prirozenou selekci... Mlade, ktere neni schopne samo se vylihnout a ma ruzne problemy, skratka neni zivotaschopne a v dalsim chovu u jineho majitele bude jenom "kazit krev"... Skratka, ne vzdy jsou vsechna vejce/mladata ok. Chov gutat (i jinych druhu) je jiz znacne zdegenorovany beztak - tak proc poustet ven dalsi mene schopne jedince?

My je totiž nemáme na chov, ale jako mazlíky, tahle snůška byla vlastně náhodná. Samice byla mladá a jakmile dospěla,tak jsme ji přestěhovali od samce pryč a máme je oddělené podle pohlaví, ale než jsem je oddělili, už se stihli spářit. A tohohle hadíka si necháme, prodáváme jen ty,co se vylíhli sami a v pohodě :) Veterinář za 300 Kč uřízl "pupeční šnůru", kauterizoval a hádě je krásně aktivní :)

No, ono to není žádná placenta, ale zbytek ne zcela zatáhnutýho žloutkovýho vaku. Někdy se zvířata vylíhnou o trochu dřív a kousek jim toho ještě visí. Může to být způsobený aktivitou a oblejzáním vejce jeho už vylíhnutých sourozenců, což ho "vybičuje" k opuštění vejcete o trochu dřív. Záleží jak velkej ten nezatáhnutej kus je. s malým kouskem si hadí či ještěrčí mimino poradí většinou samo. U velkýho už hrozí zkažení a následná sepse, která ho sejme. Tam je na místě to zaškrcení a uříznutí. Jako genetickou vadu vyřazující ze života nebo dalšího chovu bych to neviděl tak černě...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...