Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský UVB výbojka - vzálenost

Ahoj potřeboval bych se zeptat ohledně vzdálenosti od výbojky k chameleonovi,koupil jsem výbojku SunLux 70W PAR30 tam je doporučena vzdálenost ke zvířeti 30-35cm ale já mam problém že mě tahle výbojka nevyhřeje terárium v 120 š60 h60 asi ,10 cm od stropu na boku je cca 26 stupňů ,20cm od výbojky na pletivu je 35 stupňů,tudíž si myslím že chameleon se neohřívá jak by měl,mohu tu výbojku dát blíže aniž bych mu tím zařením ublížil?

díky za jakoukoli odpověď

Předmět Autor Datum
Tak důležitý je, aby měl možnost si vybrat sám vzdálenost a teplotu, dvě tři šikovně natočené vetve,…
krokodýl 01.07.2014 17:26
krokodýl
díky, já jen abych ho tím zářením neoddělal
luvr 01.07.2014 17:32
luvr
Tak pokud má výbojka vhodné spektrum, tk ho neodpálíte, prostě až bude dostatečně nadopován uv b a b…
krokodýl 01.07.2014 17:44
krokodýl
Ono to začalo tím že mi chameleon (cca 14 měsíců starý) začal nějako méně baštit ,asi není divu měl… poslední
luvr 01.07.2014 18:06
luvr

Tak důležitý je, aby měl možnost si vybrat sám vzdálenost a teplotu, dvě tři šikovně natočené vetve, aby si mohl vybrat různé vzdálenosti, jestli dobře chápu, tak výbojka je nad pletivem nad stropem, pk bych jí dal níž, aby na nejbližší větvi pod výbojkou bylo něco přes 30°C (tak 32-34°C).

Tak pokud má výbojka vhodné spektrum, tk ho neodpálíte, prostě až bude dostatečně nadopován uv b a bude mít dostatek vytvořeného vit. D3, tak už si jeho organizmus dál vytvářet nebude, to je výhoda oproti tekutému vitamínu D3, kterým se dá velmi snadno předávkovat. Jinak, pokud máte přeci jen obavu, tak lze v určité vzdálenosti mimo dosah uv výbojky nainstalovat i obyčejnou bodovku a může si vybrat, ovšem nevěřím, že pokud bude teplota a vhodnost větve stejná,že nebude pořád pod výbojkou, kde je o mnoho kvalitnější spektrum i viditelného světla a na vitalitu a zbarvení působícího uv a.

Ono to začalo tím že mi chameleon (cca 14 měsíců starý) začal nějako méně baštit ,asi není divu měl terárko jen výšku 65 cm a rok starou uvb žárovku s obyč. žárovkou,ano stydím se proto sem mu to předělal a samo dal tu výbojku,musím uznat že to světlo je opravdu luxusní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru